Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Σχέδια Μακρόν για πυρηνικούς σταθμούς στο Ιράκ

Και παζάρια Κούσνερ στη Σαουδική Αραβία, με φόντο το Παλαιστινιακό και τη συμφωνία Ισραήλ - ΗΑΕ

Από τις χτεσινές επαφές του Μακρόν στο Ιράκ

Copyright 2020 The Associated

Από τις χτεσινές επαφές του Μακρόν στο Ιράκ
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Με την εξασφάλιση συμφωνιών για την ανέγερση σταθμών πυρηνικής ενέργειας από γαλλικά μονοπώλια και την παραμονή του γαλλικού στρατού στο Ιράκ, με πρόσχημα την «τελική ήττα των εξτρεμιστών», ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έγινε ο πρώτος ξένος ηγέτης που επισκέφτηκε την ιρακινή πρωτεύουσα Βαγδάτη, αφότου συγκροτήθηκε τον περασμένο Μάη η νέα κυβέρνηση του - υποστηριζόμενου και από τις ΗΠΑ - πρωθυπουργού Μουστάφα αλ Καντχίμι, ο οποίος μέχρι τότε διατελούσε επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών.

Αναφερόμενος στο «μελλοντικό σχέδιο» για την παραγωγή Ενέργειας στο Ιράκ από πυρηνικούς σταθμούς μολονότι η χώρα έχει άφθονα πετρελαϊκά κοιτάσματα, ο Μακρόν είπε ότι αυτό θα λύσει «προβλήματα δεκαετιών ανεπαρκούς ηλεκτροδότησης». Πρόσθεσε πως το εγχείρημα θα τεθεί υπό την επίβλεψη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) του ΟΗΕ και πως θα δημιουργήσει «πολλές θέσεις εργασίας».

Το σχέδιο ανέγερσης πυρηνικών σταθμών στο Ιράκ αναθερμαίνεται, μετά τη λειτουργία του πρώτου πυρηνικού σταθμού «Μπαρακάτ» στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που ξεκίνησε πριν λίγους μήνες, και περίπου σαράντα χρόνια αφότου ισραηλινή πυραυλική επίθεση το 1981 κατέστρεψε τον πυρηνικό αντιδραστήρα «Οσιράκ», στα νότια της Βαγδάτης, ο οποίος και τότε είχε φτιαχτεί με γαλλική «βοήθεια».

Ο Μακρόν συναντήθηκε με πλήθος Ιρακινών αξιωματούχων, διαβεβαιώνοντας πως είναι «έργο της Γαλλίας να βοηθήσει το Ιράκ να πάρει το πεπρωμένο του στα χέρια του». Μεταξύ άλλων συναντήθηκε με τον πρόεδρο του αυτόνομου Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ, Ν. Μπαρζανί, δεδομένου ότι η γαλλική εταιρεία Ενέργειας «Total» έχει μπίζνες στην περιοχή, όπως και στο νότιο τμήμα της χώρας.

Συναντήσεις έγιναν και με Ιρακινούς ανώτατους στρατιωτικούς αξιωματούχους, τους οποίους ο Μακρόν διαβεβαίωσε ότι θα έχουν στο πλευρό τους τους Γάλλους στρατιώτες μέχρι «την τελική ήττα των εξτρεμιστών». Συνάντησε επίσης τον Ιρακινό ομόλογό του, Μπαρχάμ Σάλιχ, ο οποίος του είπε πως η χώρα του «δεν πρέπει να γίνει πεδίο μάχης για συγκρούσεις διά πληρεξουσίων ανάμεσα σε άλλα κράτη».

Τι συμφώνησε ο Κούσνερ στη Σαουδική Αραβία

Ο Μακρόν δεν ήταν ο μόνος Δυτικός αξιωματούχος που εξέφρασε αυξημένο «ενδιαφέρον» για την περιοχή του Κόλπου. Το ίδιο 24ωρο έφτασε στη Σαουδική Αραβία, από τα ΗΑΕ, ο Τζάρεντ Κούσνερ, σύμβουλος στον Λευκό Οίκο, γαμπρός του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και «αρχιτέκτονας» της λεγόμενης «συμφωνίας του αιώνα» για το Παλαιστινιακό.

Ο πρώτος άνθρωπος με τον οποίο συναντήθηκε ο Κούσνερ στο Ριάντ ήταν ο διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου και υπουργός Αμυνας, πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Συζήτησαν τις «προοπτικές ειρήνευσης» στην περιοχή, αλλά και τη σπουδαιότητα που έχει η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των Παλαιστινίων και του Ισραήλ.

Αργότερα, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι επιτρέπει τις πτήσεις προς και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «από όλες τις χώρες» στον εναέριο χώρο, στο γενικότερο πλαίσιο της επικείμενης συμφωνίας ομαλοποίησης των σχέσεων Ισραήλ και ΗΑΕ.

Προηγουμένως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε ανακοινώσει επίσης την έναρξη απευθείας πτήσεων με τα Εμιράτα, σε αντίθεση με το Κουβέιτ, που αρνείται να προβεί σε ανάλογη κίνηση.

Συνάντηση για το Ιράν

Οι εξελίξεις αυτές διαδραματίζονται παράλληλα με τις προσπάθειες χωρών της ΕΕ, αλλά και της Ρωσίας και της Κίνας να διασώσουν τη διεθνή Συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (JCPOA). Το θέμα αυτό συζήτησαν αργά το βράδυ της Τρίτης στη Βιέννη διπλωματικοί αξιωματούχοι αυτών των χωρών, χωρίς να ανακοινώσουν συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Νωρίτερα, οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας και Κίνας από το Βερολίνο είχαν επιβεβαιώσει την υποστήριξή τους στην JCPOA.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ