ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Το «κουβάρι» των αντιθέσεων πίσω από τις παρακολουθήσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στον απόηχο των ισχυρών κραδασμών που αναδεικνύει τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους τους με προσχηματική αφορμή τις παρακολουθήσεις ηγετών, αξιωματούχων και πολιτών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες η πρόεδρος της Επιτροπής Υπηρεσιών Πληροφοριών της Γερουσίας Νταϊάν Φαϊνστάιν επέκρινε το εύρος δράσης των μυστικών υπηρεσιών σε βάρος συμμάχων, προτείνοντας «επίβλεψη» και «περιορισμό» τέτοιων δραστηριοτήτων. Στις παρακολουθήσεις που βέβαια είναι κοινή πρακτική όλων των μυστικών υπηρεσιών ξεχώρισε η υπόθεση του «κοριού» στο κινητό τηλέφωνο της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, αλλά και της υποκλοπής επικοινωνιών άλλων ξένων ηγετών.

Τον πιθανό τερματισμό «όλων» των επιχειρήσεων παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών ηγετών συμμαχικών χωρών ανακοίνωσε νωρίτερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, ενώ ο Πρόεδρος Ομπάμα, μιλώντας στο ABC εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη στην ηγεσία των μυστικών υπηρεσιών. Παράλληλα, χτες το βράδυ ο διευθυντής της NSA στρατηγός Κιθ Αλεξάντερ, καταθέτοντας σε επιτροπή του Κογκρέσου, χαρακτήρισε«εντελώς ψευδή» δημοσιεύματα του Τύπου για τις παρακολουθήσεις ξένων πολιτών.

Το Σάββατο, πάντως, χιλιάδες Αμερικανοί είχαν διαδηλώσει έξω από το Καπιτώλιο, απαιτώντας τερματισμό των παρακολουθήσεων σε βάρος πολιτών...

Από τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, με πρώτο το γερμανικό περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ» σχετικά με τις παρακολουθήσεις των ΗΠΑ σε βάρος συμμάχων, δεν λείπουν και οι αναφορές στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, στην ταράτσα της οποίας φέρεται πως υπάρχει και καμουφλαρισμένο αυτοματοποιημένο δίκτυο παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών, κάτι που υπάρχει μόνον σε Μόσχα και Βιέννη...

Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις της Γαλλίδας υπουργού Εμπορίου Νικόλ Μπρικ, που, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις είπε: «Η οικονομική κατασκοπεία υπάρχει ούτως ή άλλως και δεν έχει νόημα να κλαψουρίζουμε. Το μάθημα που πρέπει να πάρουμε είναι ότι η Γαλλία πρέπει να γίνει καλύτερη σε αυτό και να οργανωθεί. Να γίνει καλύτερη από τους Βρετανούς, τους Γερμανούς και τους Αμερικανούς».

Επίσης, την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ψηφιακή βιβλιοθήκη Cryptome, η οποία δημοσιεύει εδώ και μήνες όλα τα έγγραφα σχετικά με τις ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις της NSA, προκύπτει ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν ιδιαίτερα εντατικά τις τηλεφωνικές συνομιλίες στη Μέση Ανατολή τον τελευταίο καιρό. Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά, μόνο τον Ιανουάριο του 2013, υποκλάπηκαν 125 δισεκατομμύρια τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και μηνύματα κινητών τηλεφώνων από χώρες της περιοχής. Με βάση καθαρά ποσοτικά στοιχεία, φαίνεται ότι στο επίκεντρο βρισκόταν η Σ. Αραβία (7,8 δισεκατομμύρια), και ακολουθούν το Ιράκ, η Ιορδανία, η Αίγυπτος και άλλες χώρες.

Μέρος του ιταλικού Τύπου βάζει από χτες στο παιχνίδι των παρακολουθήσεων Ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων και τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, υποστηρίζοντας πως στη διάρκεια της τελευταίας Συνόδου της G20 στη Ρωσία, οι οικοδεσπότες έδωσαν στις εθνικές αντιπροσωπείες μνήμες USB και φορτιστές κινητών τηλεφώνων που είχαν «ενισχυθεί» με κατασκοπευτικό υλικό. Αυτό φέρεται πως αποκαλύφθηκε μετά από έρευνα που ζήτησε ο (καχύποπτος για τα δώρα των Ρώσων) πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι...

Επιπλέον, μερίδα του ιαπωνικού Τύπου αποκάλυψε πως οι Αμερικανοί είχαν ζητήσει από τους Ιάπωνες πρόσβαση στα δίκτυα οπτικών ινών που κατευθύνονται προς την Κίνα, προκειμένου να διευρύνουν τις παρακολουθήσεις σε βάρος του Πεκίνου, αλλά οι Ιάπωνες το απέρριψαν με το πρόσχημα πως παραβιάζεται το ιαπωνικό σύνταγμα...

ΙΡΑΝ
Συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

ΒΙΕΝΝΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Πολύ εποικοδομητικές» χαρακτηρίζονται οι συνομιλίες που είχε η ιρανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγκσί με τον επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Γιουκίγια Αμάνο, και τον επικεφαλής των επιθεωρητών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα Τέρο Βαρτζοράνα στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε χθες μετά την ολοκλήρωση των διήμερων επαφών. Η ιρανική πλευρά κατέθεσε μια «εποικοδομητική πρόταση που μπορεί να θέσει τα θεμέλια για ένα νέο κεφάλαιο στη συνεργασία των δύο πλευρών», όπως έλεγε ο Βαρτζοράνα και αποτελεί μια «νέα προσέγγιση στο ζήτημα», όπως δήλωνε νωρίτερα ο Αραγκσί.

Οι επιθεωρητές της ΔΕΑΕ θα έχουν νέα συνάντηση με την ιρανική αντιπροσωπεία στις 11 Νοέμβρη, πιθανότατα στην Τεχεράνη. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη καθημερινές συναντήσεις ομάδας επτά Ιρανών εμπειρογνωμόνων με εκπροσώπους της «ομάδας των έξι» (των πέντε χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας) στη Βιέννη, για να προετοιμαστεί η διμερής συνάντηση στις 7-8 Νοέμβρη.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, σε ομιλία, υπεραμύνθηκε της αμερικανικής επιλογής να «δοθεί μια ευκαιρία στη διπλωματία» την οποία αποκάλεσε «δοκιμή για τις προθέσεις της νέας ιρανικής ηγεσίας».

  • Δεκατέσσερις μεθοριακοί φρουροί σκοτώθηκαν από ενόπλους στην νοτιοανατολική επαρχία Σιστάν Μπαλουχιστάν το Σάββατο τα ξημερώματα. Η επαρχία, στα σύνορα με το Πακιστάν, κατοικείται κυρίως από τη σουνιτική μειονότητα που διαμαρτύρεται για διακρίσεις σε βάρος της. Οι ιρανικές αρχές απέδωσαν την επίθεση στην πρωτοεμφανιζόμενη σουνιτική οργάνωση «Τζάις αλ Αντλ» και εκτέλεσαν δι' απαγχονισμού 16 άτομα που φέρονταν να είναι μέλη της στο Ζαχεντάν. Χτες, στην περιοχή Μπάνε του ιρανικού Κουρδιστάν, στο βορειοδυτικό Ιράν, ανακοινώθηκε ότι σε ανταλλαγή πυρών «με τρομοκράτες» σκοτώθηκαν τρεις εξ αυτών και συνελήφθησαν άλλοι δύο.
ΚΙΝΑ
Ενδεχόμενη επίθεση στην Τιενανμέν

Αυστηρά μέτρα φύλαξης στην Τιενανμέν μετά την επίθεση της Δευτέρας
Αυστηρά μέτρα φύλαξης στην Τιενανμέν μετά την επίθεση της Δευτέρας
ΠΕΚΙΝΟ.--

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμα 38 τραυματίστηκαν τη Δευτέρα, στην πλατεία Τιενανμέν στην Κίνα, όταν όχημα έπεσε πάνω στο πλήθος και πήρε φωτιά. Μεταξύ των νεκρών είναι ο οδηγός του αυτοκινήτου, δύο επιβάτες και δύο τουρίστες που βρίσκονταν στην πλατεία. Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές που διεξάγουν έρευνες για το συμβάν εκφράζονται υπόνοιες ότι πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας. Η κινεζική αστυνομία ερευνά το ενδεχόμενο η επίθεση να συνδέεται με την εθνότητα των μουσουλμάνων Ουιγούρων και τις ταραχές που κατά καιρούς εκδηλώνονται στην επαρχία Σινζιάνγκ.

ΣΥΡΙΑ
Διπλωματικά παζάρια σε εξέλιξη

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΧΑΓΗ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Συνεχίζουν την αποστολή τους οι επιθεωρητές του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής της την 1η Νοέμβρη, ανακοίνωσε χτες ο ΓΓ του ΟΗΕ. Ο Μπαν Γκι μουν επιβεβαίωσε ότι οι επιθεωρήσεις ολοκληρώθηκαν όπως είχε συμφωνηθεί σε 21 από τις 23 εγκαταστάσεις που είχαν εξαρχής δηλωθεί και αυτό «κατέστη εφικτό λόγω της σταθερής και εποικοδομητικής συνεργασίας της συριακής ηγεσίας». Τόσο ο Μπαν όσο και ο Οργανισμός υποστήριξαν ότι γίνονται προσπάθειες να ελεγχθούν και οι εναπομείνασες δύο εγκαταστάσεις αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει μέχρι στιγμής γίνει εφικτό λόγω των μαχών.

Παράλληλα, συνεχίζεται και ο διπλωματικός μαραθώνιος για τη διοργάνωση της διεθνούς συνόδου «Γενεύη ΙΙ», με τον Λακχντάρ Μπραχίμι να φθάνει στη Δαμασκό. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου συναντήθηκε, ήδη, με τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών και πιθανώς να συναντηθεί σήμερα με τον Σύρο Πρόεδρο, ενώ είχε ξεχωριστή συνάντηση και με την αντιπολιτευτική «Εθνική Επιτροπή Συντονισμού για τις Δυνάμεις της Δημοκρατικής Αλλαγής», που έχει διαφωνήσει με την ένοπλη δράση άλλων αντικαθεστωτικών οργανώσεων.

Ο Μπραχίμι, σύμφωνα με το Συριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο «μετατροπής της Συρίας σε Σομαλία».

Παρ' όλα αυτά, παραμένει αβέβαιη η πραγματοποίηση της συνόδου. Η «Εθνική Συριακή Συμμαχία», που έθεσε τον όρο της απομάκρυνσης του Ασαντ από την εξουσία, έχει ανακοινώσει ότι θα λάβει τελικές αποφάσεις στις 9 Νοέμβρη, ενώ την Κυριακή, 19 αντικαθεστωτικές, κυρίως ισλαμιστικές, οργανώσεις εξέδωσαν ανακοίνωση όπου απειλούν ότι θα «είναι προδότης και θα τύχει ανάλογης συμπεριφοράς» όποιος συμμετάσχει στη σύνοδο, κάτι που η Μόσχα χαρακτήρισε «αδιανόητη απειλή».

Χτες, επίσης, ανακοινώθηκε η απομάκρυνση του αναπληρωτή πρωθυπουργού, Κάντρι Τζαμίλ, που προέρχεται από «την πατριωτική αντιπολίτευση», όπως έλεγε ο Ασαντ, επειδή «εγκατέλειψε τα καθήκοντά του και ενήργησε χωρίς συντονισμό με την κυβέρνηση», κατά το πρακτορείο «ΣΑΝΑ». Διπλωματικές διαρροές από τον ΟΗΕ και άλλες αραβικές χώρες υποστήριζαν ότι ο Τζαμίλ απομακρύνθηκε επειδή μετέβη το Σαββατοκύριακο στη Γενεύη όπου συνάντησε τον πρώην Αμερικανό πρέσβη Ρόμπερτ Φορντ και πριν είχε μεταβεί στη Μόσχα, για συνομιλίες σχετικά με τη «Γενεύη ΙΙ».

Πάντως, σε αντίθεση με τη διπλωματία, χτες, συριακός στρατός και αντικαθεστωτικοί ένοπλοι κατάφεραν να συμφωνήσουν και να εξέλθουν περισσότεροι από 1.800 άμαχοι από το πολιορκούμενο, επί μήνες, προάστιο της Μουανταμίγια, στη Δαμασκό, όπου δεν υπήρχαν τρόφιμα, νερό και φάρμακα εδώ και βδομάδες. Την έξοδό τους συντόνισε ο Ερυθρός Σταυρός που, μαζί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει επιδημία πολιομυελίτιδας στη Συρία εξαιτίας του μη εμβολιασμού των παιδιών λόγω συγκρούσεων.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Δικές και αντιπαραθέσεις

ΚΑΪΡΟ.--

Παραιτήθηκε το τριμελές προεδρείο του δικαστηρίου που επρόκειτο να δικάσει στελέχη των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων», μεταξύ των οποίων και ο θρησκευτικός τους ηγέτης Μουχάμαντ Μπαντίε. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Μουχάμαντ Φάχμι αλ Καρμούτι μίλησε «για λόγους συνείδησης». Την Πέμπτη επρόκειτο να αρχίσει η δίκη του Μπαντίε, των δύο αντικαταστατών του καθώς και άλλων 32 στελεχών των «Αδελφών Μουσουλμάνων», με την κατηγορία της «υποκίνησης δολοφονιών» με επίκεντρο τη δολοφονία οκτώ διαδηλωτών πολιτικών αντιπάλων τους κατά τη διάρκεια των μεγάλων διαδηλώσεων της 30ής Ιουνίου κατά του, μετέπειτα ανατραπέντα, προέδρου Μούρσι. Η πρώτη συνεδρίαση του δικαστηρίου για το θέμα είχε αναβληθεί.

Η όλη εξέλιξη έρχεται πριν την έναρξη της δίκης του Μούρσι στις 5 Νοέμβρη. Σχολιάζοντας τη διαμορφωθείσα πόλωση στους κόλπους της αιγυπτιακής κοινωνίας, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της υπηρεσιακής, υπό τον αιγυπτιακό στρατό, κυβέρνησης Ζιάντ Μπαχάα αλ Ντιν, δήλωνε χτες ότι είναι «αναγκαίο» να υπάρξει συμφιλιωτική διαδικασία και ότι δεν μπορεί να βρεθεί καμία λύση δια μέσου μεθόδων καταστολής. Η δήλωση του αλ Ντιν θεωρήθηκε ότι αντανακλά «ρήγματα» στο εσωτερικό της κυβέρνησης καθώς, όπως έγινε γνωστό, μετ' εμποδίων προχωρά και η αναθεώρηση 189 από τα 230 άρθρα του Συντάγματος εξαιτίας των σοβαρότατων διαφωνιών που έχουν προκύψει στην επιτροπή που έχει συστήσει η κυβέρνηση για να εξετάσει το ζήτημα.

Στο μεταξύ, νέα επίθεση κατά σημείου ελέγχου της αστυνομίας στη Μανσούρα σημειώθηκε τη Δευτέρα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις αστυνομικοί και οι αρχές την αποδίδουν σε εξτρεμιστές ισλαμιστές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ