ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2019
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Κινητοποιήσεις ενάντια σε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας

«Στο σφυρί» βγαίνει το σπίτι Χιώτη μικρού ΕΒΕ

Με σύνθημα «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και το Νομαρχιακό Τμήμα Χίου της ΑΔΕΔΥ καλούν σε μαζική συμμετοχή σε κινητοποιήσεις ενάντια στον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας του Χιώτη μικρού ΕΒΕ, Γ. Παληού, τον οποίο προωθεί η Alpha Bank.

Συγκεκριμένα, αύριο Πέμπτη, στις 11 π.μ. θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις στο κατάστημα της Alpha Bank στη Μυτιλήνη και στο υποκατάστημα της τράπεζας στην Απλωταριά της Χίου.

Επίσης, οι δύο φορείς απευθύνουν κοινό κάλεσμα σε συγκέντρωση στη Μυτιλήνη στις 7 Νοέμβρη - μέρα που έχει οριστεί ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός στη Λέσβο - στην πλατεία Σαπφούς στις 9 π.μ.

Ο μικροεπιχειρηματίας που κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του, από το 2012 αδυνατούσε να πληρώσει τις δόσεις δανείων που είχε πάρει μαζί με τον αδελφό του, εξαιτίας της πτώσης του τζίρου του μικρού τυπογραφείου που διατηρούσε. Η τότε Εμπορική Τράπεζα (σημερινή Alpha) απαίτησε την επιστροφή ολόκληρου του ποσού του δανείου, απειλώντας με κατασχέσεις, ενώ οι εισπρακτικές εταιρείες ασκούσαν καθημερινά τη συνηθισμένη εφιαλτική πίεση που ασκούν σε εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη εργαζόμενους, καλώντας τηλεφωνικά ακόμα και το στενό οικογενειακό του περιβάλλον. Τον Μάη του 2013 η τράπεζα εξέδωσε Προσωρινή Διαταγή κατάσχεσης, η οποία κρίθηκε καταχρηστική από το Πρωτοδικείο Χίου.

Τον Φλεβάρη του 2019, η Τράπεζα κοινοποίησε μέσω δικαστικού επιμελητή διαταγή πληρωμής για ποσό ύψους 399.000 ευρώ, παρόλο που το αρχικό ποσό του δανείου ήταν 140.000 ευρώ. Ενα μήνα μετά του κοινοποιήθηκε κατάσχεση του σπιτιού (που αποτελεί το μοναδικό περιουσιακό του στοιχείο μαζί με την σύζυγό του), ενώ ορίστηκε και ηλεκτρονικός πλειστηριασμός για τις 7 Νοέμβρη.

Απάντηση με ενίσχυση του αγώνα ενάντια στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς

Απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις, σωματεία και φορείς της Χίου και όλης της χώρας ανέδειξαν το ζήτημα, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον Γ. Παληό με διάφορες μορφές, παρεμβάσεις, συλλογή υπογραφών κ.ά., υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημά του αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα χιλιάδων χρεωμένων αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους.

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, σε κάλεσμά του για τις νέες κινητοποιήσεις, υπογραμμίζει ότι «μόνος δρόμος των εργαζομένων, των αγροτών, των εμπόρων, των επαγγελματοβιοτεχνών, των λαϊκών οικογενειών, είναι ο αγώνας ενάντια στην αρπαγή των σπιτιών μας από τα μεγαλοαρπακτικά, τους τραπεζίτες. Να μην επιτρέψουμε να γίνει η κατάσχεση! Η εμπειρία έχει δείξει ότι μπορούμε να τους σταματήσουμε, μπορούμε να βάλουμε φρένο στις ορέξεις τους, στους πλειστηριασμούς».

Αντίστοιχα, το Νομαρχιακό Τμήμα Χίου της ΑΔΕΔΥ σημειώνει: «Οργανώνουμε τον αγώνα ενάντια στις κατασχέσεις, ενάντια στις απειλές των τραπεζών, ενάντια στις νομοθετικές ρυθμίσεις όλων των κυβερνήσεων που τους δίνουν αέρα στα πανιά τους. Σήμερα είναι ο Γ. Παληός, αύριο χιλιάδες άλλοι».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Δράσεις για την ενιαία αγωνιστική δράση του κλάδου

Σύσκεψη σήμερα και συγκέντρωση την 1η Νοέμβρη, πρώτη μέρα του συνεδρίου της ΟΜΕ ΟΤΕ

Σε σύσκεψη με θέμα την οργάνωση των εργαζομένων σε κλαδικό επίπεδο και την κλαδική σύμβαση καλεί τα σωματεία του χώρου, σήμερα Τετάρτη, στα γραφεία του (Γ' Σεπτεμβρίου 48β, Εργατικό Κέντρο Αθήνας) το Συνδικάτο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής.

Στην ίδια κατεύθυνση, αναδεικνύοντας την ανάγκη για δημιουργία κλαδικής Ομοσπονδίας, καλεί σε συγκέντρωση τους εργαζόμενους στον Ομιλο ΟΤΕ και συνολικότερα στον κλάδο στο χώρο διεξαγωγής του έκτακτου συνεδρίου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΕ, την Παρασκευή 1/11, στις 5 μ.μ. (ξενοδοχείο «Novotel», Μιχαήλ Βόδα 4-6).

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα επισημαίνει ότι η επίθεση των εργοδοτών του κλάδου αναδεικνύει «την αναγκαιότητα που υπάρχει σήμερα, οι εργαζόμενοι ενιαία να αντιμετωπίσουμε την επίθεση που δεχόμαστε. (...) Χωρίς καμία καθυστέρηση χρειάζεται να βάλουμε στο επίκεντρο της πάλης μας τη διεκδίκηση της υπογραφής κλαδικής Σύμβασης Εργασίας που να διασφαλίζει τους χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο, να αποτελεί το κατώτατο πλέγμα προστασίας, να βάζει φρένο στην ασυδοσία των εργοδοτών.

Χωρίς καμία καθυστέρηση, χρειάζεται τώρα να κάνουμε το βήμα για την ανασυγκρότηση της δομής που υπάρχει στον κλάδο μας, δηλαδή για τη δημιουργία κλαδικής ομοσπονδίας (...) που στο επίκεντρό της θα έχει την συντονισμένη δράση των εργαζομένων στον κλάδο, με αιτήματα και πλαίσιο πάλης με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματά μας».

Οπως επισημαίνει, ωστόσο, αυτή η αναγκαιότητα «βρίσκει εμπόδια από τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ κ.τ.λ.) που έχουν και την πλειοψηφία. Παρά τις όποιες διακηρύξεις για την αλλαγή της ΟΜΕ σε κλαδική Ομοσπονδία, παρά τις συνεδριακές αποφάσεις, πρόσφατες και παλιότερες, εδώ και αρκετό καιρό η διαδικασία έχει παραμείνει στάσιμη. Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις και προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι επιδιώξεις της εργοδοσίας και της συνδικαλιστικής μαφίας στη ΓΣΕΕ, όπως τους έχουν ονομάσει οι εργαζόμενοι (Παναγόπουλος - Κιουτσιούκης - Βασιλόπουλος), αυτές οι δυνάμεις οδήγησαν την ομοσπονδία σε έκτακτο εκλογικό συνέδριο. Αποδεικνύουν για μια ακόμα φορά τις χρήσιμες υπηρεσίες τους στην εργοδοσία. Πάνε για μια ακόμα φορά σε συνέδριο για να μοιράσουν καρέκλες και οφίτσια. Με διαδικασίες και συζήτηση που καμιά σχέση δεν έχουν με τις πραγματικές επείγουσες ανάγκες των εργαζομένων για σύγχρονες συνθήκες δουλειάς και αμοιβής, που βρίσκονται σε αβεβαιότητα μπροστά στην επικείμενη αναδιάρθρωση του ομίλου. Για όλα αυτά η ΟΜΕ ΟΤΕ δεν λέει κουβέντα, παρά μόνο καλεί σε διεκδίκηση μέχρι εκεί που αντέχει η κερδοφορία του ομίλου».

ΚΕΣΕΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
«Στο πόδι» οι ναυτεργάτες ενάντια στην υποβάθμιση των σπουδών τους

«Στο πόδι» βρίσκονται οι μηχανικοί που φοιτούν στο Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ), απέναντι στη συνεχή υποβάθμιση της Ναυτικής Εκπαίδευσης και Μετεκπαίδευσης, που μεταφράζεται σε τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, σε απαρχαιωμένες υποδομές, επικίνδυνες για την ασφάλεια των ναυτεργατών.

Από τις αρχές Σεπτέμβρη, με την έναρξη του κύκλου μαθημάτων, λόγω της έλλειψης προσωπικού, αποκλείστηκαν δεκάδες μηχανικοί (πάνω από 35 άτομα) από τον πρώτο κύκλο μαθημάτων, με παραπομπή για το Φλεβάρη.

Η ΠΕΜΕΝ και το Συντονιστικό ΚΕΣΕΝ / Μηχανικών καταγγέλλουν ότι η εξέλιξη αυτή προκαλεί οξυμένα προβλήματα στον οικονομικό και επαγγελματικό προσανατολισμό των μηχανικών, ενώ αποτελεί τροφή για τα τρωκτικά της ιδιωτικής Εκπαίδευσης.

Επίσης, λόγω έλλειψης προσωπικού, δεν έχει τεθεί σε λειτουργία το τμήμα για την απόκτηση διπλώματος Ηλεκτρολόγου Εμπορικού Ναυτικού, με αποτέλεσμα οι ναυτεργάτες που πρέπει να το αποκτήσουν να αναγκάζονται να πηγαίνουν «σε ιδιωτική σχολή στο Σπλιτ της Κροατίας, να πληρώνουν 3.000 ευρώ με διάρκεια φοίτησης 45 μέρες».

Ο Σπουδαστικός Σύλλογος της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου με διαδοχικές καταγγελίες του χτυπάει «καμπανάκι» για την ασφάλεια σπουδαστών και εκπαιδευτικού προσωπικού, για τις εκτεταμένες ζημιές που έχει υποστεί από τον τελευταίο σεισμό το κτίριο, το οποίο χρονολογείται από το 1956.

«Κερασάκι» στα παραπάνω είναι η επίθεση που ετοιμάζεται στα εργασιακά δικαιώματα των καθηγητών. Οπως αναφέρει η Πανελλήνια Ενωση Εκπαιδευτικών Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΠΕΔΝΕ), σε σύσκεψη στις 22/10 για τη δημιουργία νέου κύκλου μαθημάτων, οι εκπρόσωποι του υπουργείου Ναυτιλίας έθεσαν ανοιχτά θέμα περικοπής των αδειών των εργαζομένων, με ό,τι σημαίνει αυτό, εκτός των άλλων και για τις αποδοχές τους.

Την περασμένη βδομάδα οι μηχανικοί του ΚΕΣΕΝ, μετά από την απόφαση μαζικής Γενικής Συνέλευσης, για όλα τα παραπάνω, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο υπουργείο Ναυτιλίας, διεκδικώντας αύξηση της χρηματοδότησης για τη Ναυτική Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση, καθώς και την εισαγωγή τους τώρα στον πρώτο κύκλο μαθημάτων. Οπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής τους, ο υπουργός δεσμεύτηκε για πρόσληψη προσωπικού, ενώ διαμηνύουν ότι βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα.

«Οι συνθήκες που επικρατούν στη Ναυτική Εκπαίδευση δεν είναι αποσπασμένες από το σύνολο των προβλημάτων των ναυτεργατών, είναι στις κατευθύνσεις των εφοπλιστών και των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων να επιβάλουν τα "διεθνή κρατούντα" για το σύνολο των ναυτεργατών, που θα πληρώνουν για διπλώματα - πιστοποιητικά - για μια θέση εργασίας, χωρίς ΣΣΕ, Κοινωνική Ασφάλιση, συνδικαλιστικά δικαιώματα», επισημαίνουν και υπογραμμίζουν ότι είναι μονόδρομος «ο ενωτικός, μαζικός, ταξικός αγώνας, για τις σύγχρονες ανάγκες μας».

Σήμερα η σύσκεψη για τις εξελίξεις στο λιμάνι

Σε σύσκεψη με θέμα τις εξελίξεις στο λιμάνι του Πειραιά και την ανάγκη για οργάνωση της πάλης των εργαζομένων καλούν το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών και η Ενωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι (ΕΝΕΔΕΠ).

Η σύσκεψη θα γίνει σήμερα Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Οι τρεις συνδικαλιστικές οργανώσεις απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής σε όλα τα σωματεία και τους φορείς του Πειραιά.

«Δεν υπάρχει δίκαιη ανάπτυξη σε άδικο σύστημα», τονίζουν τα Σωματεία και ξεκαθαρίζουν ότι τα «επενδυτικά σχέδια» της COSCO και οι σχεδιασμοί του κεφαλαίου για το λιμάνι συνοδεύονται από την επίθεση στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα και την προσπάθεια το λιμάνι να γίνει Ειδική Οικονομική Ζώνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ