Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Κινητοποιήσεις ενάντια σε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας

«Στο σφυρί» βγαίνει το σπίτι Χιώτη μικρού ΕΒΕ

Με σύνθημα «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και το Νομαρχιακό Τμήμα Χίου της ΑΔΕΔΥ καλούν σε μαζική συμμετοχή σε κινητοποιήσεις ενάντια στον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας του Χιώτη μικρού ΕΒΕ, Γ. Παληού, τον οποίο προωθεί η Alpha Bank.

Συγκεκριμένα, αύριο Πέμπτη, στις 11 π.μ. θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις στο κατάστημα της Alpha Bank στη Μυτιλήνη και στο υποκατάστημα της τράπεζας στην Απλωταριά της Χίου.

Επίσης, οι δύο φορείς απευθύνουν κοινό κάλεσμα σε συγκέντρωση στη Μυτιλήνη στις 7 Νοέμβρη - μέρα που έχει οριστεί ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός στη Λέσβο - στην πλατεία Σαπφούς στις 9 π.μ.

Ο μικροεπιχειρηματίας που κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του, από το 2012 αδυνατούσε να πληρώσει τις δόσεις δανείων που είχε πάρει μαζί με τον αδελφό του, εξαιτίας της πτώσης του τζίρου του μικρού τυπογραφείου που διατηρούσε. Η τότε Εμπορική Τράπεζα (σημερινή Alpha) απαίτησε την επιστροφή ολόκληρου του ποσού του δανείου, απειλώντας με κατασχέσεις, ενώ οι εισπρακτικές εταιρείες ασκούσαν καθημερινά τη συνηθισμένη εφιαλτική πίεση που ασκούν σε εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη εργαζόμενους, καλώντας τηλεφωνικά ακόμα και το στενό οικογενειακό του περιβάλλον. Τον Μάη του 2013 η τράπεζα εξέδωσε Προσωρινή Διαταγή κατάσχεσης, η οποία κρίθηκε καταχρηστική από το Πρωτοδικείο Χίου.

Τον Φλεβάρη του 2019, η Τράπεζα κοινοποίησε μέσω δικαστικού επιμελητή διαταγή πληρωμής για ποσό ύψους 399.000 ευρώ, παρόλο που το αρχικό ποσό του δανείου ήταν 140.000 ευρώ. Ενα μήνα μετά του κοινοποιήθηκε κατάσχεση του σπιτιού (που αποτελεί το μοναδικό περιουσιακό του στοιχείο μαζί με την σύζυγό του), ενώ ορίστηκε και ηλεκτρονικός πλειστηριασμός για τις 7 Νοέμβρη.

Απάντηση με ενίσχυση του αγώνα ενάντια στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς

Απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις, σωματεία και φορείς της Χίου και όλης της χώρας ανέδειξαν το ζήτημα, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον Γ. Παληό με διάφορες μορφές, παρεμβάσεις, συλλογή υπογραφών κ.ά., υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημά του αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα χιλιάδων χρεωμένων αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους.

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, σε κάλεσμά του για τις νέες κινητοποιήσεις, υπογραμμίζει ότι «μόνος δρόμος των εργαζομένων, των αγροτών, των εμπόρων, των επαγγελματοβιοτεχνών, των λαϊκών οικογενειών, είναι ο αγώνας ενάντια στην αρπαγή των σπιτιών μας από τα μεγαλοαρπακτικά, τους τραπεζίτες. Να μην επιτρέψουμε να γίνει η κατάσχεση! Η εμπειρία έχει δείξει ότι μπορούμε να τους σταματήσουμε, μπορούμε να βάλουμε φρένο στις ορέξεις τους, στους πλειστηριασμούς».

Αντίστοιχα, το Νομαρχιακό Τμήμα Χίου της ΑΔΕΔΥ σημειώνει: «Οργανώνουμε τον αγώνα ενάντια στις κατασχέσεις, ενάντια στις απειλές των τραπεζών, ενάντια στις νομοθετικές ρυθμίσεις όλων των κυβερνήσεων που τους δίνουν αέρα στα πανιά τους. Σήμερα είναι ο Γ. Παληός, αύριο χιλιάδες άλλοι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ