Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Καμία ουσιαστική δέσμευση για τους εργαζόμενους στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου

Καμία ουσιαστική δέσμευση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμου Υλικού (ΚΔΑΥ) Ηρακλείου, όπως και για τα λειτουργικά προβλήματα του ίδιου του εργοστασίου, δεν έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, απαντώντας την περασμένη Παρασκευή, στη Βουλή, σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ.

Μέσα από την Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης ανέδειξε τα προβλήματα αυτά, την απληρωσιά και τα απανωτά εργατικά «ατυχήματα» που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, όπως και το γεγονός ότι οι κάτοικοι του Ηρακλείου χρυσοπληρώνουν την ανακύκλωση και ανακύκλωση δεν έχουν.

«Στον αέρα» οι εργαζόμενοι και η λειτουργία του εργοστασίου

Οπως επισήμανε ο Μ. Συντυχάκης, η λειτουργία του εργοστασίου είναι «στον αέρα», αφού η σύμβαση που έχει συνάψει η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ - ιδιωτική εταιρεία στην οποία η ΚΕΔΕ κατέχει το 35% του μετοχικού κεφαλαίου) με την ιδιωτική εταιρεία «Waste Solutions», που είχε αναλάβει τη λειτουργία, έχει λήξει από την 1η Οκτώβρη. Η ΕΕΑΑ δεν έχει πει επίσημα τι θα γίνει με το εργοστάσιο και τους εργαζόμενους, πέρα από μία προφορική αναφορά για παράταση της σύμβασης αυτής έως τις 31 Δεκέμβρη.

Κάθε τόσο το εργοστάσιο τίθεται εκτός λειτουργίας λόγω βλαβών, με αποτέλεσμα ανακυκλώσιμα υλικά να πετιούνται στο ΧΥΤΑ Πέρα Γαλήνων επιβαρύνοντας το περιβάλλον, οι δημότες ωστόσο συνεχίζουν να χαρατσώνονται κανονικά, ενώ δίνουν και παίρνουν οι καταγγελίες των εργαζομένων για έλλειψη στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας και συνεχή εργατικά «ατυχήματα».

Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, το κλαδικό σωματείο των εργαζομένων, έχει καταθέσει από τις 22 Σεπτέμβρη αίτημα συνάντησης προς τα συναρμόδια υπουργεία και τους εμπλεκόμενους φορείς, χωρίς μέχρι τώρα απάντηση.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι όλα αυτά είναι συνέπεια της πολιτικής ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων και ότι «αυτό που βιώνουν οι εργαζόμενοι, το πάρτι που γίνεται με τη χρυσοφόρα επένδυση στα απορρίμματα, είναι βασικό χαρακτηριστικό και της δικής σας "βιώσιμης ανάπτυξης" και της "δίκαιης ανάπτυξης" του ΣΥΡΙΖΑ πριν». Πρόκειται, επισήμανε, για «ζεστό» χρήμα περίπου 1 δισ. ευρώ, που καλούνται να «ξεκοκαλίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι από το ΕΣΠΑ 2014 - 2020, από κρατικά δάνεια μέσω της ΕΤΕπ, επενδύοντας σε πανάκριβες μονάδες επεξεργασίας των σκουπιδιών με ΣΔΙΤ, με ελάχιστο ποσοστό ανακύκλωσης, θάψιμο των σκουπιδιών και νομιμοποίηση της καύσης. Αλλωστε, το ζούμε ήδη και στον Βόλο και στην Αττική και σε άλλες περιοχές».

«Εμείς λέμε», συνέχισε, «ότι πρέπει να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση, να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της διαχείρισης. Λέμε όχι στην καύση των απορριμμάτων, να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι». Υπογράμμισε δε την ανάγκη για δημιουργία «ενιαίου φορέα διαχείρισης και τελικής διάθεσης των αποβλήτων με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, με μόνιμο προσωπικό, πλήρη δικαιώματα και σύγχρονο εξοπλισμό αυτών των εργοστασίων».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρώτησε τι μέτρα θα ληφθούν ώστε να διασφαλιστούν η λειτουργία του ΚΔΑΥ Ηρακλείου υπό κρατικό έλεγχο, όλες οι θέσεις εργασίας και οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων, η πληρωμή τους, να μετατραπούν άμεσα και αναδρομικά τα ένσημα σε βαρέα και ανθυγιεινά και να τηρούνται τα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, αφού αναλώθηκε σε ευχολόγια του τύπου «γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να μην υπάρχει παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων» και «δεν πρόκειται να γίνουν εκπτώσεις από την πλευρά της πολιτείας ως προς αυτό», δεν ανέλαβε καμία ουσιαστική δέσμευση για την απρόσκοπτη λειτουργία του εργοστασίου.

Επιπλέον, απέφυγε να απαντήσει στις επισημάνσεις του βουλευτή του ΚΚΕ για την καύση, δείχνοντας τις κυβερνητικές προθέσεις, ενώ είπε ότι «δεν γίνεται να εκτιθέμεθα συνέχεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο με όλη αυτή την καθυστέρηση και δεν νομίζω ότι μπορούμε να πιστέψουμε ότι υπάρχει λύση άλλη στο ζήτημα της ανακύκλωσης, πέρα από τις πολιτικές που με διάφορες παραλλαγές εφαρμόζονται στα κράτη - μέλη της ΕΕ».

Αντίστοιχα σοβαρά προβλήματα στο ΚΔΑΥ Τρίπολης

Στο μεταξύ, την απαξίωση της λειτουργίας του ΚΔΑΥ Τρίπολης από την εργοδοσία της επιχείρησης «Recycling South East LTD» καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Υπηρεσίες στα Καταστήματα και ΑΕ Αρκαδίας.

Σε σχετική ανακοίνωσή του το Σωματείο καταγγέλλει τα εξής: «Μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων μένουν συσσωρευμένες μέσα και έξω από το χώρο εργασίας, χωρίς να παίρνονται μέτρα για να μειωθούν, αντιθέτως αυξάνουν και δεν υπάρχει δυνατότητα πλέον να έρθουν νέες. Βλάβες στα μηχανήματα που δεν επιδιορθώνονται κ.λπ. Επιπλέον υπάρχουν ζητήματα που αφορούν στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων (δεδουλευμένα μηνός Σεπτέμβρη, ένσημα του ΙΚΑ που δεν έχουν δηλωθεί μετά τον Μάη 2019, απαράδεκτες συνθήκες υγείας και ασφάλειας της εργασίας κ.λπ.)».

Το Σωματείο εκφράζει τη στήριξή του στον αγώνα των εργαζομένων και καλεί τα σωματεία του νομού να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους. Παράλληλα, καλεί όλους τους εμπλεκόμενους δήμους και την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης που διαχειρίζεται τα ΚΔΑΥ σε όλη την Ελλάδα να παρέμβουν ώστε να λυθούν τα προβλήματα και να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για το τι μέλλει γενέσθαι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιμέτωποι με τα αντεργατικά σχέδια εργολάβου - δήμου - κυβέρνησης (2019-10-15 00:00:00.0)
Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι που «φέσωσε» ο υπεργολάβος (2019-02-19 00:00:00.0)
Η έλλειψη μέτρων εκθέτει σε κινδύνους εργαζόμενους και κατοίκους (2018-08-29 00:00:00.0)
Κίνδυνος για τους εργαζόμενους η πλημμελής συντήρηση του εξοπλισμού (2018-04-05 00:00:00.0)
Καταγγέλλει την είσοδο ιδιωτών στη διαχείριση απορριμμάτων (2011-01-13 00:00:00.0)
Το 80% των απορριμμάτων στα Λιόσια (2001-09-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ