ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάρτη 2023
Σελ. /24
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ο «ευρύτερος πόλεμος» Δύσης - Ρωσίας «είναι βέβαιο ότι θα διαρκέσει»

Η Μόσχα καλεί το ΝΑΤΟ να «συνειδητοποιήσει» τι σημαίνει η ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών στη Λευκορωσία

Russian Defense Ministry Press

Με την πυρηνική απειλή να βρίσκεται καθημερινά στο «τραπέζι» και τις γεωπολιτικές εντάσεις να εξαπλώνονται σε όλο το μήκος των συνόρων από τη Βαλτική έως τη Μαύρη Θάλασσα, εξελίσσεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, τη βεβαιότητα ότι η σύγκρουση Δύσης - Ρωσίας θα διαρκέσει, ανεξάρτητα από τον χρόνο τερματισμού των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, εξέφρασε χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ.

Ο πόλεμος σε «ένα ευρύ πλαίσιο», η «αντιπαράθεση με εχθρικά κράτη», «ο υβριδικός πόλεμος που έχουν εξαπολύσει εναντίον της χώρας μας είναι βέβαιο ότι θα διαρκέσει», είπε, απαντώντας σε ερώτηση για τη διάρκεια του πολέμου και αν υπάρχει πιθανότητα να τελειώσει φέτος.

Εξίσου χαρακτηριστικά, την «ελπίδα» ότι τα σχέδια της Μόσχας να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία θα αναγκάσουν το ΝΑΤΟ να αξιολογήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης, εξέφρασε ο Ρώσος αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Σ. Ριαμπκόφ. Οπως ανέφερε, η σχετική δήλωση του Ρώσου Προέδρου «αντανακλά μια ολόκληρη σειρά μέτρων που έχουν ληφθεί και θα ληφθούν». Αν τα κράτη της Δύσης «αψηφήσουν» αυτές τις κινήσεις της Μόσχας, θα δείξουν πόσο «ανεύθυνα είναι απέναντι στους λαούς τους και τη διεθνή ασφάλεια», απείλησε ο Ριαμπκόφ.

Στο μεταξύ, καθώς η γεωπολιτική αντιπαράθεση εξαπλώνεται σε διάφορα μέτωπα της Ανατολικής Ευρώπης, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Μ. Γκαλούζιν, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο η Ουκρανία να στείλει «εθνικιστικές ομάδες σαμποτέρ στη Λευκορωσία» προκειμένου να ανατρέψει τον Πρόεδρο της χώρας, Αλ. Λουκασένκο.

Με φόντο και την απόφαση να αναπτυχθούν ρωσικά πυρηνικά στη Λευκορωσία λόγω της οξυμένης αντιπαράθεσης με το ΝΑΤΟ, ο Γκαλούζιν επισήμανε ότι «εθνικιστικοί σχηματισμοί της Λευκορωσίας που πολεμούν στο πλευρό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Ντονμπάς (...) δηλώνουν ανοιχτά ότι στο μέλλον σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τη μαχητική τους εμπειρία για να ανατρέψουν βίαια τη σημερινή ηγεσία της Λευκορωσίας».

Η Λιθουανία, που συνορεύει με τον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ και τη Λευκορωσία, σχεδιάζει να αγοράσει φέτος στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 753 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας, όπως συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, φορητά τακτικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, drones και ατομικό οπλισμό. Η κυβέρνηση έχει αναγγείλει μεγάλη αύξηση των «αμυντικών» δαπανών, αγγίζοντας τα 1,8 δισ. ευρώ το 2023, στο 2,52% του ΑΕΠ.

Το Βίλνιους σχεδιάζει επίσης να προχωρήσει στην αγορά εξοπλισμού από κοινού με τα άλλα κράτη της Βαλτικής, Εσθονία και Λετονία, προκειμένου να ενισχυθεί η ανατολική πτέρυγα του NATO, σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας.

ΗΠΑ και Ρωσία διακόπτουν τις ενημερώσεις για το πυρηνικό οπλοστάσιο

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ σηκώνουν τους τόνους γύρω από τα ρωσικά πυρηνικά στη Λευκορωσία. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σχολίασε την Τρίτη ότι η αναγγελία του Ρώσου ομολόγου του, Βλ. Πούτιν, για ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία είναι «επικίνδυνη» και «ανησυχητική». Νωρίτερα η αμερικανική πλευρά είχε υποβαθμίσει τις εξαγγελίες Πούτιν, καθώς η Ουάσιγκτον επιδιώκει να μη διαρραγεί η «ενότητα» στον ευρωατλαντικό άξονα και να μην υποχωρήσει η στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Σ. Ριαμπκόφ, η Ρωσία σταμάτησε να ειδοποιεί τις ΗΠΑ για τις πυρηνικές δραστηριότητές της, συμπεριλαμβανομένων των δοκιμαστικών εκτοξεύσεων, μετά την αποχώρησή της από τη Συνθήκη ελέγχου των στρατηγικών πυρηνικών New START τον περασμένο μήνα: «Ολες οι ειδοποιήσεις, όλες οι μορφές κοινοποίησης, όλες οι ανταλλαγές δεδομένων, όλες οι δραστηριότητες επιθεώρησης, γενικά κάθε είδους εργασία βάσει της συνθήκης αναστέλλονται, δεν θα εκτελεστούν».

Αλλά και οι ΗΠΑ ενημέρωσαν προχτές τη Ρωσία ότι δεν θα ανταλλάσσουν πλέον δεδομένα για τις πυρηνικές δυνάμεις τους, ανέφερε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ως απάντηση της Ουάσιγκτον στην απόφαση της Μόσχας να αναστείλει τη συμμετοχή της στη Συνθήκη New START. «Επειδή η αναστολή της εφαρμογής της New START εκ μέρους της Ρωσίας είναι νομικά άκυρη, οι ΗΠΑ επιτρέπεται νομίμως να αρνούνται να κάνουν τις εξαμηνιαίες ενημερώσεις, σε απάντηση για τις παραβιάσεις της Ρωσίας», είπε.

Η Συνθήκη New START του 2010, η τελευταία εναπομένουσα συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, μεταξύ άλλων περιορίζει τον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που μπορεί να αναπτύξει κάθε πλευρά. Στο μεταξύ, κράτη - πυρηνικές δυνάμεις, όπως η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν, η Γαλλία, η Βρετανία, δεν δεσμεύονται από κάποια συνθήκη.

Η Ρωσία απειλεί Σουηδία και Φινλανδία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η Φινλανδία και η Σουηδία θα μετατραπούν σε «θεμιτούς στόχους» μέτρων «αντιποίνων» της Ρωσίας αφού γίνουν κράτη - μέλη του NATO, ξεκαθάρισε προχτές ο Ρώσος πρεσβευτής στη Στοκχόλμη, Β. Ταταρίντσεφ.

«Μετά την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας το συνολικό μήκος των συνόρων της Ρωσίας με το NATO σχεδόν θα διπλασιαστεί», τόνισε ο πρεσβευτής σε μακροσκελές κείμενο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στη Σουηδία.

«Αν νομίζει ακόμη κανείς ότι αυτό θα βελτιώσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο την ασφάλεια της Ευρώπης, να είστε βέβαιοι ότι τα νέα μέλη της εχθρικής συμμαχίας θα γίνουν θεμιτοί στόχοι των ρωσικών μέτρων αντιποίνων, συμπεριλαμβανομένων μέτρων στρατιωτικής φύσης», επισήμανε.

Για τον πρεσβευτή της Ρωσίας, η Σουηδία «κάνει ένα βήμα προς την άβυσσο» αποφασίζοντας να ενταχθεί στο NATO, ενώ προσθέτει ότι η απόφαση ανακοινώθηκε «βιαστικά», χωρίς να προηγηθεί δημοψήφισμα.

Υπογράμμισε τον κίνδυνο η διοίκηση του NATO να «αποφασίσει να εμπλακεί πλήρως στη σύρραξη». «Σε αυτήν την περίπτωση, οι Σουηδοί αναμφίβολα θα συρθούν (στον πόλεμο) και θα σταλούν στον θάνατο για τα συμφέροντα άλλων», πρόσθεσε ο Ταταρίντσεφ.

Το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη «για να αποκηρύξει με σαφήνεια αυτήν την προφανή απόπειρα επιρροής», ανέφερε ο ΥΠΕΞ, Τ. Μπίλστρομ, προσθέτοντας ότι «μόνο η Σουηδία αποφασίζει για την πολιτική της για την εθνική ασφάλεια».

Η Φινλανδία αναμένει πλέον μόνο την επικύρωση της εισδοχής της από το τουρκικό Κοινοβούλιο, που της υποσχέθηκε ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, για να μπει στο NATO.

Οσο για τη Σουηδία, η υποψηφιότητά της είναι αντιμέτωπη ως τώρα με το βέτο της Αγκυρας και την καθυστέρηση της επικύρωσής της από το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας.

Η Βουδαπέστη εξέφρασε παράπονα για την κριτική που δέχθηκε από το σκανδιναβικό κράτος, η δε «γεφύρωση αυτού του χάσματος θα απαιτήσει σημαντικές προσπάθειες και από τις δύο πλευρές», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης.

Τη Δευτέρα το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ενέκρινε νομοσχέδιο που επιτρέπει στη Φινλανδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος καλεί τον Κινέζο ομόλογό του στο Κίεβο

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, να επισκεφθεί την Ουκρανία, είπε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Associated Press».

Ο Σι δεν έχει μιλήσει με τον Ζελένσκι από τον περσινό Φλεβάρη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ωστόσο η Κίνα δημοσιοποίησε τον περασμένο μήνα ένα «ειρηνευτικό σχέδιο» 12 σημείων για «πολιτική επίλυση της ουκρανικής κρίσης».

Ο Κινέζος Πρόεδρος συζήτησε για τη σύγκρουση στην Ουκρανία με τον Βλ. Πούτιν, κατά την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε την περασμένη βδομάδα στη Μόσχα.

Στην πρόταση της Κίνας περιλαμβάνεται έκκληση για αποκλιμάκωση, κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και έναρξη διαπραγματεύσεων, χωρίς να προβλέπεται αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τα εδάφη που έχουν καταλάβει.

ΗΠΑ και ΕΕ απέρριψαν την κινεζική πρόταση υποστηρίζοντας ότι μια κατάπαυση του πυρός αυτήν τη στιγμή θα κατοχύρωνε ρωσικά εδαφικά κέρδη και θα έδινε στον ρωσικό στρατό περισσότερο χρόνο για να ανασυνταχθεί.

Η Ουκρανία εμφανίστηκε να καλωσορίζει τη διπλωματική ανάμειξη της Κίνας, όμως ο Ζελένσκι έχει δηλώσει πως θα εξετάσει διευθετήσεις για την ειρήνευση μόνο αν τα ρωσικά στρατεύματα αποχωρήσουν από το ουκρανικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.

«Η Κίνα διατηρεί επικοινωνία με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας», είπε η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, αλλά δήλωσε ότι δεν έχει ενημέρωση σχετικά με ενδεχόμενη μελλοντική επίσκεψη του Σι στο Κίεβο.


ΡΩΣΙΑ
Ζητά διεθνή έρευνα για τις δολιοφθορές στους «Nord Stream»

Η Ρωσία θα εξακολουθήσει να ζητά τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τις εκρήξεις στους ρωσικούς αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου «Nord Stream 1 και 2», που καταλήγουν στη Γερμανία, αφού η πλειοψηφία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απέρριψε το σχετικό αίτημά της.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ δήλωσε πως «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συνεχίσουμε να επιμένουμε για μια τέτοια διεθνή έρευνα».

Τη Δευτέρα, στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ μόνο η Ρωσία, η Κίνα και η Βραζιλία υποστήριξαν το ρωσικό σχέδιο ψηφίσματος με το αίτημα της Μόσχας για διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τις εκρήξεις στους αγωγούς «Nord Stream», που σημειώθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβρη στη Βαλτική Θάλασσα.

Τα υπόλοιπα 12 μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ επέλεξαν να απόσχουν. Για την έγκριση ψηφίσματος απαιτούνται 9 θετικές ψήφοι, χωρίς να υπάρξει βέτο από κάποιο μόνιμο μέλος του Συμβουλίου (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία).

«Ολοι θα πρέπει να ενδιαφέρονται για μια αντικειμενική έρευνα στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη, όλοι όσοι μπορούν να ρίξουν φως στο ποιος ζήτησε και ποιος διέπραξε αυτή την τρομοκρατική ενέργεια», υπογράμμισε ο Πεσκόφ.

Οι εκρήξεις στους αγωγούς «Nord Stream» σημειώθηκαν στις ΑΟΖ της Σουηδίας και της Δανίας. Τον προηγούμενο μήνα, οι αρχές της Δανίας και της Γερμανίας γνωστοποίησαν ότι οι έρευνες σε εθνικό επίπεδο βρίσκονται σε εξέλιξη και έχει ενημερωθεί σχετικά η Μόσχα. Σε κοινή επιστολή τους προς το ΣΑ του ΟΗΕ, αναφέρεται ότι «οι ισχυρές εκρήξεις οφείλονταν σε δολιοφθορά». «Πράξεις δολιοφθοράς» τις έχουν χαρακτηρίσει επίσης οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι δεν έχει ενημέρωση σχετικά με την πορεία των ερευνών σε εθνικό επίπεδο και κατηγορεί τη Δύση - κυρίως τις ΗΠΑ και τη Βρετανία - ότι κρύβεται πίσω από τη δολιοφθορά στους αγωγούς.

Στο μεταξύ, χτες οι αρχές της Δανίας ανακοίνωσαν ότι ανέκτησαν από τον βυθό της θάλασσας ένα κυλινδρικό αντικείμενο, το οποίο είχε εντοπιστεί κοντά στον αγωγό φυσικού αερίου «Nord Stream 2». Το αντικείμενο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενέργειας της Δανίας, αποδείχθηκε ότι ήταν ένα καπνογόνο έκτακτης ανάγκης. «Η ανάκτηση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή ενός εκπροσώπου της ιδιοκτήτριας εταιρείας Nord Stream 2 AG», της οποίας η ρωσική «Gazprom» είναι ο πλειοψηφικός μέτοχος, διευκρίνισε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

Τον εντοπισμό του αντικειμένου από την «Gazprom» είχε γνωστοποιήσει πριν από δύο βδομάδες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι αυτό πιθανώς χρησιμοποιήθηκε για τη δολιοφθορά στους αγωγούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ