Πέμπτη 30 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΡΩΣΙΑ
Ζητά διεθνή έρευνα για τις δολιοφθορές στους «Nord Stream»

Η Ρωσία θα εξακολουθήσει να ζητά τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τις εκρήξεις στους ρωσικούς αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου «Nord Stream 1 και 2», που καταλήγουν στη Γερμανία, αφού η πλειοψηφία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απέρριψε το σχετικό αίτημά της.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ δήλωσε πως «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συνεχίσουμε να επιμένουμε για μια τέτοια διεθνή έρευνα».

Τη Δευτέρα, στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ μόνο η Ρωσία, η Κίνα και η Βραζιλία υποστήριξαν το ρωσικό σχέδιο ψηφίσματος με το αίτημα της Μόσχας για διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τις εκρήξεις στους αγωγούς «Nord Stream», που σημειώθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβρη στη Βαλτική Θάλασσα.

Τα υπόλοιπα 12 μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ επέλεξαν να απόσχουν. Για την έγκριση ψηφίσματος απαιτούνται 9 θετικές ψήφοι, χωρίς να υπάρξει βέτο από κάποιο μόνιμο μέλος του Συμβουλίου (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία).

«Ολοι θα πρέπει να ενδιαφέρονται για μια αντικειμενική έρευνα στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη, όλοι όσοι μπορούν να ρίξουν φως στο ποιος ζήτησε και ποιος διέπραξε αυτή την τρομοκρατική ενέργεια», υπογράμμισε ο Πεσκόφ.

Οι εκρήξεις στους αγωγούς «Nord Stream» σημειώθηκαν στις ΑΟΖ της Σουηδίας και της Δανίας. Τον προηγούμενο μήνα, οι αρχές της Δανίας και της Γερμανίας γνωστοποίησαν ότι οι έρευνες σε εθνικό επίπεδο βρίσκονται σε εξέλιξη και έχει ενημερωθεί σχετικά η Μόσχα. Σε κοινή επιστολή τους προς το ΣΑ του ΟΗΕ, αναφέρεται ότι «οι ισχυρές εκρήξεις οφείλονταν σε δολιοφθορά». «Πράξεις δολιοφθοράς» τις έχουν χαρακτηρίσει επίσης οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι δεν έχει ενημέρωση σχετικά με την πορεία των ερευνών σε εθνικό επίπεδο και κατηγορεί τη Δύση - κυρίως τις ΗΠΑ και τη Βρετανία - ότι κρύβεται πίσω από τη δολιοφθορά στους αγωγούς.

Στο μεταξύ, χτες οι αρχές της Δανίας ανακοίνωσαν ότι ανέκτησαν από τον βυθό της θάλασσας ένα κυλινδρικό αντικείμενο, το οποίο είχε εντοπιστεί κοντά στον αγωγό φυσικού αερίου «Nord Stream 2». Το αντικείμενο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενέργειας της Δανίας, αποδείχθηκε ότι ήταν ένα καπνογόνο έκτακτης ανάγκης. «Η ανάκτηση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή ενός εκπροσώπου της ιδιοκτήτριας εταιρείας Nord Stream 2 AG», της οποίας η ρωσική «Gazprom» είναι ο πλειοψηφικός μέτοχος, διευκρίνισε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

Τον εντοπισμό του αντικειμένου από την «Gazprom» είχε γνωστοποιήσει πριν από δύο βδομάδες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι αυτό πιθανώς χρησιμοποιήθηκε για τη δολιοφθορά στους αγωγούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ