Πέμπτη 30 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
Στις ράγες του κέρδους η ίδια ιστορία, με το ΚΚΕ να αλλάξουμε πορεία

Σε εκδήλωση της ΤΕ Λάρισας μίλησε ο Κ. Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Δυτικής Αττικής

Το μήνυμα ότι «σε συμπόρευση με το ΚΚΕ μπορεί ο λαός να αλλάξει πορεία και να ζήσει με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του» έστειλε η εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Λάρισας του Κόμματος με θέμα «Στις ράγες του κέρδους η ίδια ιστορία, με το ΚΚΕ να αλλάξουμε πορεία».

Ομιλητής ήταν ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Δυτικής Αττικής.

Μετά την ομιλία έγιναν παρεμβάσεις από: Τον Θανάση Νασιάρα, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων Λάρισας, για τη μετατροπή των χώρων δουλειάς σε αμέτρητες «κοιλάδες των Τεμπών», όπου σακατεύονται ή και ακόμα χάνουν τη ζωή τους καθημερινά οι εργαζόμενοι, με τα απανωτά εργατικά «ατυχήματα». Την Κατερίνα Λαδοπούλου, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Γονέων Λάρισας, η οποία μίλησε για τα δεκάδες ακατάλληλα σχολικά κτίρια και την έλλειψη αντισεισμικής θωράκισης. Και τον Αννι Βελικάι, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα των φοιτητών και ιδιαίτερα των εστιακών. Ακολούθησε πλούσια συζήτηση.

Ο υπαίτιος για το έγκλημα είναι η πολιτική της «απελευθέρωσης»

Ο Κ. Παπασταύρου στάθηκε στην εγκληματική πολιτική της «απελευθέρωσης» των μεταφορών που ακολούθησαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ. «Οταν μιλάνε για απελευθέρωση των μεταφορών και εν προκειμένω των σιδηρόδρομων», τόνισε, «εννοούν απελευθέρωση από εργατικά δικαιώματα, από περιττά έξοδα για τους ομίλους, από τις ανάγκες του λαού».


Στη συνέχεια έθεσε το εξής ερώτημα: «Τα "Τέμπη" αποτελούν μια εξαίρεση η οποία αφορά έναν τομέα που απλώς δεν πάει καλά και πρέπει να τον διορθώσουμε, ή μήπως την αιτία που οδήγησε στα Τέμπη την βρίσκουμε μπροστά μας σε όλη τη σφαίρα της ζωής μας;».

Δίνοντας την απάντηση, ανέφερε: «Εύκολα μπορεί να πάει ο νους σε ανάλογες καταστροφές, στη Μάνδρα, στο Μάτι, στις μεγάλες πυρκαγιές, στους σεισμούς, στον "Ιανό". Οποια πέτρα κι αν σηκώσεις από όλες αυτές, ό,τι κι αν γράφουν πάνω, θα βρεις έναν κοινό παρονομαστή. Θα βρεις ένα κράτος και τοπικές διοικήσεις που στη ζυγαριά κόστους - οφέλους ζυγίζουν τις λαϊκές ανάγκες για αντιπλημμυρική, αντιπυρική, αντισεισμική προστασία.

Το θέμα δεν αφορά απλώς κάποιες υποδομές, αφορά συνολικά τη ζωή μας. Μήπως είναι κάτι άλλο αυτό που ζήσαμε στην πανδημία στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο; Μήπως είναι κάτι άλλο αυτό που ζουν χιλιάδες εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς, είναι άλλη αιτία για τα δεκάδες εργατικά "ατυχήματα"; Είναι άλλη αιτία που οδηγεί την πλειοψηφία των εργαζομένων να αμείβονται με μισθούς που δεν μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες, που εξανεμίζονται το πρώτο 10ήμερο του μήνα;

Σήμερα έχουν καταρρεύσει όλοι οι μύθοι που έλεγαν ότι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και τα συμφέροντα και οι ανάγκες των εργαζομένων μπορούν να βαδίσουν χέρι - χέρι. Το σημερινό κράτος, είτε ψηφιακό, είτε επιτελικό, είτε δίκαιο και δημοκρατικό, όπως κι αν ονομαστεί, έχει αποδειχθεί ότι είναι επιλεκτικά ικανό και επιλεκτικά ανίκανο. Η ικανότητα και η ανικανότητά του καθορίζονται με ταξικούς όρους.

Μπορούμε να αλλάξουμε πορεία

Εμείς λέμε: Ναι, μπορούμε να αλλάξουμε πορεία, και γι' αυτό χρειάζεται όχι απλώς να αλλάξει ο μηχανοδηγός, πρέπει να ξηλωθούν οι ράγες, να μπουν καινούργιες, να αλλάξει συνολικά ο σκοπός της διαδρομής. Από μια διαδρομή που με όλες τις διακλαδώσεις της και τις παραλλαγές της υπηρετεί το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων, να γίνει μια διαδρομή που θα υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, του λαού.

Το πώς θα γίνει αυτό το δείχνουν οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, με τα νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά που αυτές φέρνουν.

Μια καλή άμεση συνέχεια είναι τα συνθήματα που φωνάχτηκαν στον δρόμο, το κριτήριο με το οποίο αγωνιστήκαμε ή το κριτήριο με το οποίο συσπειρωθήκαμε σε συνδικάτα ή επιλέγουμε τις αγωνιστικές δυνάμεις στους χώρους δουλειάς μας, στις αρχαιρεσίες του σωματείου, να εκφραστούν και στην κάλπη των βουλευτικών στις 21 Μάη και τοπικών εκλογών τον Οκτώβρη με τη δυναμική ενίσχυση του ΚΚΕ παντού, γιατί κάθε ψήφος στο ΚΚΕ αφαιρεί δύναμη από την επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση, χαλάει όλα τα αντιλαϊκά σενάρια της επόμενης μέρας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ