Πέμπτη 30 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ
Καβγάδες και παζάρια για να κρύψουν το κοινό τους αντιλαϊκό πρόγραμμα

Eurokinissi

Με έναν αποκρουστικό καβγά κατά τον οποίο ο ένας βγάζει τις βρωμιές του άλλου στη φόρα - μόλις έναν μήνα μετά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη - ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να «θάψουν» το κοινό τους μετεκλογικό πρόγραμμα, που είναι σωρεία αντιλαϊκών μέτρων που προκύπτουν από το Μεσοπρόθεσμο 2023 - 2027 και βέβαια το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Την ίδια στιγμή, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται «ανοιχτά» πια σε ένα παζάρι με περιεχόμενο το πώς και από ποιους θα συγκροτηθεί η επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση, κάτι που άλλωστε είναι αναμενόμενο, μιας και τα τρία κόμματα έχουν κοινή στρατηγική και συμφωνούν στα βασικά. Και βέβαια, μπορούν άνετα να συνεργαστούν και να συνεχίσουν το αντιλαϊκό τους έργο. Τα κάλπικα διλήμματα που θέτουν στον λαό, ενισχύουν ακριβώς αυτή την κοινή τους επιδίωξη. Στο πλαίσιο αυτό, η μεν ΝΔ αναγορεύει σε παράγοντα σταθερότητας τη δική της «αυτοδυναμία», ο δε ΣΥΡΙΖΑ μια κυβέρνηση συνεργασίας που της δίνει τον ψευδεπίγραφο τίτλο «προοδευτική», ενώ το ΠΑΣΟΚ επινοεί διάφορα σχήματα για να συγκαλύψει τη διαθεσιμότητά του να συγκυβερνήσει τόσο με τον έναν όσο και με τον άλλον.

Χαρακτηριστικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, μιλώντας χτες στον «ΣΚΑΙ», αντιμαχόμενος εκ μέρους της ΝΔ την απλή αναλογική, είπε ότι στην Ελλάδα «δεν υπάρχει πολιτική πρώτη ύλη έτσι ώστε να υπάρξουν σταθερές και αποτελεσματικές κυβερνήσεις συνεργασίας», να «προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία να είναι βιώσιμη, αποτελεσματική, συμπαγής». Σε αυτή τη βάση πρόσθεσε ότι «η πρώτη εκλογή είναι η κρίσιμη, αυτή που θα δείξει από ποιον θα κυβερνηθεί ο τόπος», χωρίς να αποκλείει ωστόσο ένα κομπρεμί στις δεύτερες, δείχνοντας ξανά τη στρατηγική ταύτιση των αστικών κομμάτων σε κεντρικές επιλογές που θα μπορούσαν να είναι το πρόγραμμα μιας κυβέρνησης δύο ή περισσοτέρων κομμάτων, με «σταθερότητα» στην προώθηση των αντιλαϊκών επιλογών.

Μια από αυτές τους τις επιλογές, η σύγκρουση με τον «κρατισμό»: «Με τον κρατισμό συγκρουστήκαμε ως ΝΔ και διαχρονικά και κατά τη διάρκεια της τετραετίας». «Το ζητούμενο είναι να πάμε πιο τολμηρά και πιο γρήγορα», είπε χαρακτηριστικά ο Οικονόμου, προαναγγέλλοντας βασικά νέα επίθεση σε εργασιακά δικαιώματα και λαϊκό εισόδημα, με βάση άλλωστε και ό,τι συζητούν αυτές τις μέρες οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών με την ΕΕ, για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2024 - 2027 και το «ετήσιο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», σε ένα «υπερμνημόνιο» που θα εφαρμόσει η όποια επόμενη κυβέρνηση, για το οποίο μάλιστα οι «υπογραφές» θα πέσουν τυπικά πριν κι απ' τις εκλογές.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδης, μιλώντας στο «Mega», βάζοντας ξανά το κάλπικο δίλημμα που - μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ - «παίζουν» ως διακύβευμα των εκλογών, περί «ακυβερνησίας ή σταθερότητας», είπε για τη δυνατότητα συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ: «Εάν υπάρχει δυνατότητα να γίνει συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, είναι πολύ καλύτερα με το μπόνους, διότι τότε θα έχουμε πραγματικά μια πολύ σταθερή κυβέρνηση», μια ακόμα πιο διευρυμένη πλειοψηφία δηλαδή, για να περάσουν με μεγαλύτερη «ασφάλεια» και τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα. Τόνισε, εξάλλου, ότι «εάν ο Κυρ. Μητσοτάκης και η ΝΔ έχουν επιτύχει αυτό που εμείς θέλουμε, δηλαδή ένα μεγάλο ποσοστό και μία καθαρή νίκη της ΝΔ, σε αυτήν την περίπτωση θα οδηγήσουμε τη χώρα προς την αυτοδυναμία ή προς μία κυβέρνηση συνεργασίας με το μπόνους».

ΣΥΡΙΖΑ: Δηλώνει καταλληλότερος για τους ομίλους

Με «περιπέτειες» εκβιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ αν η κάλπη δεν τον αναδείξει πρώτο, ώστε να σχηματίσει όπως διατείνεται «προοδευτική κυβέρνηση». «Η απλή αναλογική και ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας ήταν και είναι η επιλογή μας ως η μοναδική λύση σταθερότητας. Το μονοκομματικό μοντέλο διακυβέρνησης αλά ΝΔ του κ. Μητσοτάκη είναι παρωχημένο, αλαζονικό και καταστροφικό», υποστήριξε η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στο «OPEN», προσάπτοντας στον Κυρ. Μητσοτάκη την πρόθεση «να προδιαγράψει μία περιπετειώδη πορεία για τη χώρα για μεγάλο διάστημα».

Για την ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να διασφαλίσει την πολυπόθητη στο κεφάλαιο σταθερότητα διαβεβαιώνουν νυχθημερόν τα στελέχη του, υποδεικνύοντας ως μέσο τις κυβερνήσεις συνεργασίας και κρύβοντας πως το περιεχόμενο της ασκούμενης πολιτικής δεν καθορίζεται απ' τον αριθμό των κομμάτων που συμμετέχουν στη διαχείριση.

Η Ολγα Γεροβασίλη διαμήνυσε και στο ΠΑΣΟΚ πως «κάθε νύξη περί κυβέρνησης συνεργασίας με πρωθυπουργό πρόσωπο διαφορετικό από τον πρόεδρο του κόμματος που ο λαός αναδεικνύει ως πρώτη δύναμη είναι εκτός θέματος», ενώ σε μια προσπάθεια να αναγνωρίσει «ελαφρυντικά» στον Ν. Ανδρουλάκη για τις δηλώσεις του, ομολόγησε πως «σε μία προεκλογική περίοδο, γνωρίζουμε όλοι ότι τα κόμματα περιχαρακώνουν τον εκλογικό τους χώρο για να επιτύχουν το μάξιμουμ δυνατό αποτέλεσμα. Μετά όμως τις εκλογές ακολουθεί η ώρα της ευθύνης απέναντι στην πραγματικότητα»!

Ομολογία που δεν έχει προφανώς να κάνει μόνο με τις μετεκλογικές συμπράξεις στο έδαφος της κοινής τους πολιτικής, που προεκλογικά αποκηρύσσουν υποκριτικά τα αστικά κόμματα, αλλά και με το ίδιο το περιεχόμενο της πολιτικής τους, που σκόπιμα προεκλογικά αποκρύπτουν, προκειμένου να υφαρπάξουν τη λαϊκή ψήφο.

Ο Π. Σκουρλέτης υποστήριξε ότι μετεκλογικά η στάση των αστικών κομμάτων θα μεταβληθεί σε σχέση με τις προεκλογικές τους διακηρύξεις, προεξοφλώντας τη σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επιδιώκει περιπέτειες με την προσφυγή σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, αλλά και τον Ν. Ανδρουλάκη ότι επικεντρώνει στα πρόσωπα και όχι στα προγράμματα, καλώντας τον αν διαφωνεί με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ να πει ξεκάθαρα ότι δεν τον ενδιαφέρει η προοπτική συνεργασίας.

ΠΑΣΟΚ: Εχει το «know how» στις αντιλαϊκές συνεργασίες

Την ίδια ώρα, ο Μιχ. Κατρίνης, επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στο «OPEN» έβαζε θέμα επάρκειας προσώπων για να πείσουν τον λαό και να τον ενσωματώσουν στις επόμενες φάσεις της πολιτικής του κεφαλαίου, οι οποίες προμηνύονται πολύ δύσκολες για τα λαϊκά στρώματα, καθώς εκεί φορτώνουν όλες τις κρίσεις του. Ενδεικτικά, άλλο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο εκπρόσωπος Τύπου Δ. Μάντζος, μιλώντας στον ρ/σ «Flash» έλεγε ότι «είναι δυσοίωνο το να βλέπει κανείς το μοτίβο του 2009 να επαναλαμβάνεται το 2023», επισημαίνοντας «τον κίνδυνο που υπάρχει μέσα από τα δίδυμα ελλείμματα - δημοσιονομικό και τρεχουσών συναλλαγών». Ετσι ο Κατρίνης υποστήριξε ότι «μια εποχή τελείωσε και από ό,τι φαίνεται μια νέα εποχή ξεκινά. Αυτήν τη νέα εποχή δεν μπορούν να την εκφράσουν, ως επικεφαλής, τα πρόσωπα που εκφράζουν και ταυτίζονται με μια προηγούμενη φάση», οι Μητσοτάκης και Τσίπρας. «Η νέα συνθήκη απαιτεί νέα πρόσωπα. Μια νέα κυβέρνηση (...) Και στην περίπτωση συνεργασίας, σε αυτήν την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ θα επιβάλει κομβικές και καίριες πολιτικές», πρόσθεσε, διεκδικώντας το κόμμα του βασικότερο ρόλο στην αστική διαχείριση.

Σε αυτό το φόντο, την εμφάνισή του κανονίζει ο Ευ. Βενιζέλος, το όνομα του οποίου έχει πέσει στο τραπέζι ως εναλλακτική για τη θέση του πρωθυπουργού σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Πάνω στις ημερομηνίες όπου αναμένεται η διάλυση της Βουλής, το μόρφωμα όπου ηγείται («Κύκλος Ιδεών») διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Το συνταγματικό πλαίσιο των εκλογών και των διαδικασιών που αυτές ενεργοποιούν», με ομιλητές εκτός του Βενιζέλου, και τους Γ. Γεραπετρίτη και Γ. Κατρούγκαλο από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα.

Στο μεταξύ την παραίτηση του από ευρωβουλευτής για τη συμμετοχή στις εκλογές υπέβαλε χτες ο Ν. Ανδρουλάκης, με τις διαδικασίες να αναμένεται να ολοκληρωθούν μετά το Πάσχα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ