ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Μάη 2009
Σελ. /48
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κορυφώνει τη δικομματική πόλωση

Ψηλά κρατά τη «σημαία» της αντιλαϊκής επίθεσης ο Κ. Καραμανλής, προαναγγέλλοντας νέα αντεργατικά μέτρα μετά τις ευρωεκλογές

Κορυφώνει την επιχείρηση πυροδότησης της δικομματικής πόλωσης η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ανεβάσει τη συσπείρωση της εκλογικής βάσης της. Την ίδια στιγμή όμως κρατά ψηλά τη «σημαία» της αντιλαϊκής πολιτικής, προαναγγέλλοντας επιτάχυνση της αντιλαϊκής επίθεσης μετά τις ευρωκάλπες, στην περίπτωση βέβαια που «δεν κοπεί ο βήχας» στα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Η κυβέρνηση ανεβάζει τους τόνους στο πλαίσιο του δικομματικού σκυλοκαυγά και των ψεύτικων διλημμάτων, αλλά ταυτόχρονα επαναβεβαιώνει τη στοχοπροσήλωσή της στην προώθηση των αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων». Μάλιστα, ο Κ. Καραμανλής δε δίστασε να τις παρουσιάσει και από το προεκλογικό μπαλκόνι, «αφαιρώντας» βέβαια τον βαθιά ταξικό και αντιδραστικό χαρακτήρα τους. Μιλώντας χτες το βράδυ στο Μαρκόπουλο Αττικής επανέλαβε τη θέση ότι «η παγκόσμια κρίση λειτουργεί σαν καταλύτης για ένα δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων», αναφέροντας μάλιστα μια ενδεικτική λίστα με τις «μεταρρυθμίσεις» που θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα, όπως οι νέες ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα, η εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, η υλοποίηση της «οδηγίας Μπολκενστάιν» για την απελευθέρωση των υπηρεσιών κ.ο.κ. Οπως είπε, η «ασφαλιστική μεταρρύθμιση» θα συνεχιστεί με αιχμή «την αυστηρότερη εφαρμογή των κριτηρίων χορήγησης συντάξεων αναπηρίας, αλλά και στον εξορθολογισμό των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων». Επίσης θα συνεχιστεί «η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, με πρώτη προτεραιότητα την αναμόρφωση του Λυκείου και τη ριζική αλλαγή του εξεταστικού συστήματος», η θέσπιση ολοκληρωμένου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, ενώ θα ξεκινήσει «το σταδιακό άνοιγμα κλειστών αγορών και κλειστών επαγγελμάτων».

Παράλληλα, προσπάθησε να δικαιώσει την επιλογή για ένταξη στην ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι «η ΕΕ αποτελεί βάση και στήριγμα της πορείας μας στο μέλλον», ενώ «πέταξε» στο ακροατήριό του πάνω από 40 δισ. ευρώ από τις κοινοτικές επιδοτήσεις, εκ των οποίων 18 δισ. θα πάνε τάχα στους αγρότες και 24 δισ. από το Δ' ΚΠΣ.

Η μισή ομιλία του ωστόσο ήταν αφιερωμένη στη φραστική επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας να απαξιώσει τα διλήμματά του και να ενισχύσει την εικόνα ότι ο έτερος μονομάχος «δεν έχει θέσεις και στρατηγική», σε αντίθεση βέβαια με την ίδια. Αν και αρχικά είπε ότι το δίλημμα του ΠΑΣΟΚ «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» αφορά αποκλειστικά το ΠΑΣΟΚ και την ηγεσία του, ωστόσο στη συνέχεια προχώρησε «επί της ουσίας», διατυπώνοντας ορισμένα ανούσια ρητορικά ερωτήματα, καλώντας την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να απαντήσει τι θα βούλιαζε τον τόπο.

ΠΑΣΟΚ
Εμπαίζει μικρομεσαίους και αυτοαπασχολούμενους

Η πολιτική που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ οδήγησε στο κλείσιμο χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτοπασχολούμενους, αλλά χτες ο Γ. Παπανδρέου ...θυμήθηκε ότι «ο βασικός πυλώνας της οικονομίας μας, η μικρομεσαία επιχείρηση, σήμερα βουλιάζει».

Ο Γ. Παπανδρέου, που χτες περιόδευσε σε εμπορικά καταστήματα στη Νέα Ιωνία και το Μαρούσι, συναντήθηκε με εκπροσώπους των εμπορικών συλλόγων και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας και αμέσως μετά δήλωσε ότι «ο τζίρος πέφτει από τη συρρίκνωση του οικογενειακού εισοδήματος»... Ξεχνώντας προφανώς ότι ο ίδιος επικρότησε τις αυξήσεις του ενός ευρώ στα μεροκάματα των εργαζομένων και σήμερα παρά τις πομπώδεις διακηρύξεις του περί «αναδιανομής του πλούτου» αποφεύγει να αναφερθεί σε αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα, στηρίζοντας την πολιτική της συγκράτησης των μισθών που προωθεί η κυβέρνηση ...ανακάλυψε τα προβλήματα της μείωσης της λαϊκής κατανάλωσης.

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ προχώρησαν στις ανατροπές του ωραρίου των καταστημάτων, στήριξαν με επενδυτικούς νόμους τις μεγάλες αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα, συρρικνώνοντας στα πλαίσια της ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας» το μικρό λιανικό εμπόριο, ενώ φορολόγησαν σκληρά τη μικρομεσαία επιχείρηση, μια πολιτική που συνέχισε με συνέπεια η ΝΔ, αλλά ο Γ. Παπανδρέου, εμπαίζοντας τους μικρομεσαίους, υποστήριξε: «Εχουμε την άναρχη ανάπτυξη των "MALL", των πολυκαταστημάτων, που χτυπούν τη μικρομεσαία επιχείρηση, η οποία κλείνει απ' την πολιτική της κυβέρνησης»...

Ο Γ. Παπανδρέου θυμήθηκε και «την κατάρρευση του ασφαλιστικού ταμείου» των ΕΒΕ, αλλά παρέλειψε να αναφέρει ότι την υποχρηματόδοτηση του Ταμείου από τον κρατικό προϋπολογισμό προώθησαν από κοινού οι εταίροι του δικομματισμού. Οσο για τις αναφορές του ότι «η κυβέρνηση δίνει λεφτά στις τράπεζες, που δεν τα βλέπει όμως η μικρομεσαία επιχείρηση» και ότι «το Ταμείο Εγγυοδοσίας βοηθάει τους λίγους και όχι τους πολλούς που το έχουν ανάγκη», ξέχασε ότι την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες στήριξε και το ΠΑΣΟΚ.

«Ντιμπέιτ»

Η τηλεοπτική τους «δημοκρατία» είναι απότοκο της πολιτικής τους «δημοκρατίας». Και τούμπαλιν. Ολοι αυτοί που με ύφος 300 τηλεκριτικών κι άλλων τόσων πολιτικών αναλυτών, από την επόμενη κιόλας στιγμή του «ντιμπέιτ» αποφάσισαν να καταγγείλουν την «άνυδρη», «μονότονη» και «παρωχημένη» διαδικασία, αλήθεια τι περίμεναν;

Δεν το ήξεραν ότι «όλη η φάση» είναι κομμένη και ραμμένη σε συγκεκριμένα μέτρα και μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια; Δεν το ήξεραν το μοτίβο; Από το 2000 και μετά το ίδιο γίνεται. Το ΠΑΣΟΚ έβαλε τότε τους κανόνες ενός κατά φαντασίαν «διαλόγου», τους οποίους απαρέγκλιτα σήμερα εφαρμόζει και η ΝΔ. Γιατί αυτό κάθε φορά συμφέρει το κυβερνητικό κόμμα. Μια δήθεν «συζήτηση» που στην καλύτερη περίπτωση είναι ένας μονόλογος μεταξύ «κουφών» και στη χειρότερη μια τηλεοπτική «σούπα». Καμία δυνατότητα ελέγχου, του ποιος λέει τι (καμία φορά και του ποιος ρωτάει τι), καμία επί της ουσίας αντιπαράθεση, καμία δυνατότητα στον τηλεθεατή - ψηφοφόρο να συγκρίνει απόψεις, θέσεις και προγράμματα. Παρά μόνο «κινήσεις», «πόζα» και «στυλ». Για να διευκολύνεται, έτσι, την επόμενη μέρα, ο φιλικός Τύπος προς τη ΝΔ να μιλάει για τον «μαγευτικό Καραμανλή» και ο φιλικός Τύπος προς το ΠΑΣΟΚ για τον «κερδισμένο Παπανδρέου».

*

Δεν πρόκειται για μια διαδικασία με στόχο «να ακούσω, να καταλάβω και να αποφασίσω», αλλά για μια παράσταση που στην καλύτερη περίπτωση μας καλούν «να δούμε για να εικάσουμε». Μια υπόθεση που εκτονώνεται στο «φαίνεσθαι» και που η μετέπειτα προσέγγισή της καταναλώνεται σε αναλύσεις περί «υποκριτικού ταλέντου».

*

Αν, παρ' όλα αυτά, οι επικριτές της διαδικασίας του «ντιμπέιτ» (κόμματα και τηλεοπτικά δίκτυα) περιορίζονταν στην υποκρισία, θα ήταν μικρό το κακό. Αλλωστε μας έχουν συνηθίσει. Ε, όχι όμως να φτάνουν και να τσουβαλιάζουν «όλα τα κόμματα» και «όλους τους πολιτικούς αρχηγούς» ότι ευθύνονται για την παρωδία που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει και επιβάλει. Ακόμα και σε συνθήκες ανέξοδης φλυαρίας, οι εκπρόσωποι της ετεροχρονισμένης επιφοίτησης (πολιτικά στελέχη, δημοσιογράφοι, δημοσιολόγοι κλπ) καλό είναι να διατηρούν ένα ελάχιστο επίπεδο αξιοπρέπειας. Εκτός αν ασκούν τα καθήκοντά τους τόσο πλημμελώς, που δεν γνωρίζουν ούτε τα στοιχειώδη. Οτι δηλαδή πριν το «ντιμπέιτ» (πριν και όχι μετά) υπήρξε ένα κόμμα, το ΚΚΕ, που και τη διαδικασία κατήγγειλε, και πραγματική συζήτηση ζήτησε να διεξαχθεί, και διάλογος πρότεινε να υπάρξει, και αντιπαράθεση θέσεων επιδίωξε και που η Γραμματέας του (επί μέρες) τόνιζε ότι θα λάβει μέρος μόνο και μόνο για να μην εμφανιστούν κάποιοι να ισχυριστούν (οι ίδιοι που μετά ανακάλυψαν τα «κακά» του «ντιμπέιτ») ότι το ΚΚΕ, τάχα, «φυγομαχεί».


Ν.Μπ.

Πότε έγινε η δημοσκόπηση;

Από την πρώτη του σελίδα το χτεσινό «ΒΗΜΑ» επέλεξε να προβάλει όχι την όποια δική του κριτική στο «ντιμπέιτ», αλλά μια δημοσκόπηση της «Κάπα Ρεσέρς» που υποτίθεται πως έγινε μετά το «ντιμπέιτ». Ελα, όμως που αποβραδίς στην πιάτσα κυκλοφορούσε η φήμη ότι η «δημοσκόπηση» ήταν έτοιμη πριν ακόμα γίνει το «ντιμπέιτ»... Η ίδια η εταιρεία που το παρουσιάζει υποψιάζει όσους γνωρίζουν από δημοσκοπήσεις για το ότι κάτι δεν πάει καλά αναφέροντας στην ταυτότητα ότι πρόκειται για «πολυσταδιακή» δειγματοληψία, όρος που παραπέμπει σε ερωτήσεις που μπορεί να γίνονταν τουλάχιστον σε διάφορες φάσεις εξέλιξης της τηλεοπτικής συζήτησης. Τα πράγματα γίνονταν χειρότερα για όποιον παρατηρούσε ορισμένες λεπτομέρειες στη σχετική ιστοσελίδα στο «ΒΗΜΑ». Οπου σ' ένα σημείο στις 20.41 αναφέρει πως στις 11.30 θα υπάρχουν τα αποτελέσματα. Στη σελίδα που τελικά παρουσιάζονται η ώρα καταγράφεται ως 20.18! Δηλαδή μερικά λεπτά μετά την έναρξη της συζήτησης. Και κάτω από τα αποτελέσματα στην παράγραφο που αφορά τα στοιχεία της έρευνας αναφέρει πως «το δείγμα θα είναι αντιπροσωπευτικό». Θα είναι! Δηλαδή παρουσιάζονται αποτελέσματα από ένα δείγμα που επρόκειτο να είναι αντιπροσωπευτικό; Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το γιατί και πώς έγινε, απλά καταγράφουμε τα παράξενα, καθώς ήδη παράλληλα με τη «δημοσκόπηση» διάφοροι είχαν βγει στα κανάλια να περάσουν άποψη περί του νικητή και των ηττημένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ