ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Ιούνη 2001
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ξεπουλήσαμε ό,τι κερδοφόρο!

Αποκαλυπτικός και ταυτόχρονα κυνικός ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ομολογεί ότι το «φιλέτο» της περιουσίας του ελληνικού λαού πέρασε στο μεγάλο κεφάλαιο

Τα όρια του απόλυτου κυνισμού άγγιξε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ο οποίος, με την ιδιότητα του πλασιέ των πολυεθνικών, κάνοντας απολογισμό του προγράμματος ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, χωρίς περιστροφές δήλωσε: «...Η Ελλάδα, το ελληνικό δημόσιο, δεν έχει τίποτα άλλο ουσιαστικό να ιδιωτικοποιήσει. Ο,τι ήταν κερδοφόρο, είτε μπήκε στο Χρηματιστήριο, είτε πουλήθηκε». Ο Γ. Παπαντωνίου πάντως ξεκαθάρισε ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα έπεται η παράδοση σε ιδιώτες της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ, των δύο μεγάλων λιμανιών, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, καθώς και του Οργανισμού Υδρευσης Θεσσαλονίκης. Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μετατίθεται σε χρόνο που οι συνθήκες κριθούν καταλληλότερες. Σύμφωνα με τις υπουργικές δηλώσεις, προς ιδιωτικοποίηση προσφέρονται επιπλέον η Γενική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και νέα «πακέτα» μετοχών των «Ελληνικών Πετρελαίων». Ο ΟΣΕ και οι Αστικές Συγκοινωνίες... σώζονται επειδή, όπως δήλωσε ο υπουργός, είναι ακόμα ελλειμματικές! Τις επόμενες επίσης μέρες κατατίθεται στη Βουλή νομοθετική διάταξη, με την οποία η Εθνική, η Εμπορική και ο ΟΤΕ θα λειτουργούν πλέον ως ιδιωτικές εταιρίες.

Οι δηλώσεις Παπαντωνίου έγιναν προκειμένου ο υπουργός να ανακοινώσει περιχαρής το ξεπούλημα ενός ακόμη 10% των μετοχών του ΟΤΕ, μέσω του μηχανισμού έκδοσης μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου. Ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση ανέμενε χτες την εισήγηση των ξένων συμβούλων για την ιδιωτικοποίηση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» και προέβλεψε άλλον ένα μήνα συζητήσεων με τον επιλεγόμενο υποψήφιο αγοραστή...

Είναι η πρώτη ίσως φορά που κυβερνητικός παράγοντας αναγνωρίζει, χωρίς περιστροφές, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι το ξεπούλημα των κερδοφόρων τμημάτων του δημόσιου τομέα. Ομολογία η οποία πρέπει να έχει σχέση με την αγωνία της κυβερνητικής παράταξης να επαναπροσεγγίσει τα τμήματα της άρχουσας τάξης, με τα οποία έχουν διαταραχθεί οι σχέσεις, σε μια απέλπιδα ίσως προσπάθεια να τα πείσει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι ακόμα χρήσιμη για τα συμφέροντά τους... Στη σχετική τοποθέτησή του αρνήθηκε ότι, εκτός από την περίπτωση της ΔΕΗ, υπάρχουν καθυστερήσεις στο κυβερνητικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Δήλωσε επίσης ότι με την 23η - όπως είπε - ιδιωτικοποίηση, αυτή του ΟΤΕ, και με τις άλλες μικρότερες που εναπομένουν για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 30 ιδιωτικοποιήσεων που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το Μάρτη του '98 - με την υποτίμηση της δραχμής - ουσιαστικά κλείνει ο κύκλος των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα. Αποτίμησε μάλιστα με μεγάλη ικανοποίηση το κόστος του ξεπουλήματος στα 3,5 τρισ. δραχμές, για 3,5 χρόνια, ποσό που σαφώς δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με το μέγεθος της περιουσίας που χάθηκε οριστικά για το δημόσιο.

ΟΤΕ
Αποκτούν πλειοψηφία οι ιδιώτες

Κλιμακώνονται οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για πλήρη παραχώρηση του Οργανισμού σε ιδιώτες

Αλλο ένα 10% του ΟΤΕ οδεύει σε ιδιώτες μέσω ενός σχετικά σύνθετου μηχανισμού της έκδοσης μετατρέψιμου σε μετοχές ομολογιακού δανείου. Από τη στιγμή που οι κάτοχοι των ομολογιών τις μετατρέπουν σε μετοχές του ΟΤΕ, τότε το ποσοστό του δημοσίου πέφτει στο 43% περίπου.

Στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται ότι προσφέρθηκε σε ξένους και Ελληνες «θεσμικούς» μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο ύψους 1 δισ. ευρώ ( 341 δισ. δραχμές), τετραετούς διάρκειας, το οποίο λήγει τον Αύγουστο του 2005, η δε σχετική ζήτηση καλύφθηκε 5 φορές. Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Γ. Παπαντωνίου επιχείρησε να παρουσιάσει την όλη υπόθεση σαν επιτυχία της κυβέρνησης κάνοντας επίσης λόγο για «... εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλουν οι μεγάλοι διεθνείς επενδυτές το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, στην οποία ο ΟΤΕ παίζει ένα κατ' εξοχήν σημαντικό ρόλο». Η πραγματικότητα βέβαια είναι εντελώς διαφορετική. Αυτό που ερέθισε όσους αγόρασαν τα μετατρέψιμα ομόλογα του ΟΤΕ, ήταν βέβαια η χαμηλή τιμή της μετοχής του Οργανισμού, με την οποία συνδέεται η τιμολόγηση των ομολόγων, καθώς και η πολύ ικανοποιητική απόδοση 4,375% που προσφέρουν. Η τιμή πώλησης των ομολόγων προσδιορίστηκε με βάση την τρέχουσα τιμή της μετοχής του ΟΤΕ - περίπου 5.150 δραχμές - συν ένα υπερτίμημα 23%, δηλαδή στις 6.335 δραχμές. Αυτό απλά σημαίνει ότι αν η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ υπερβεί το πόσο των 6.335 δραχμών, τότε ο κάτοχος του ομολόγου θα έχει ενδιαφέρον να αντικαταστήσει το ομόλογο με μετοχές, αντίθετα θα προτιμήσει να εξαργυρώσει το κουπόνι...

Αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση της ΑΓΝΟ

Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων, με αφορμή τις δηλώσεις του Π. Λάμπρου, που εξήγγειλε την πώληση ακόμη και πλειοψηφικού πακέτου με το μάνατζμεντ της ΑΓΝΟ

Από παλαιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων για σωτηρία της ΑΓΝΟ
Από παλαιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων για σωτηρία της ΑΓΝΟ
Την απόφαση των εργαζομένων να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ γνωστοποίησε το σωματείο του εργοστασίου. Αυτή είναι η απάντηση των εργαζομένων, στις δηλώσεις του διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας Π. Λάμπρου, που κάνουν λόγο για την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την πώληση της ΑΓΝΟ. Να σημειωθεί, επίσης, ότι μεταξύ των υποψήφιων μνηστήρων για την εξαγορά της ΑΓΝΟ, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει εκτός από τις δύο μεγάλες ιδιωτικές γαλακτοβιομηχανίες (ΔΕΛΤΑ και ΦΑΓΕ που ελέγχουν και μονοπωλούν την αγορά) και η ολλανδική εταιρία «Friesland».

Με αφορμή τις δηλώσεις του διοικητή της ΑΤΕ στον «Flash gr.» (ανέφερε πως η διοίκηση της τράπεζας εξετάζει την πώληση ακόμη και πλειοψηφικού πακέτου της ΑΓΝΟ, όπως επίσης και την εκχώρηση του management), το Σωματείο των Εργαζομένων στην ΑΓΝΟ έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωσή του, στην οποία αναφέρονται τα παρακάτω:

«Οι εργαζόμενοι της ΑΓΝΟ εδώ και χρόνια δίνουν καθημερινά όλες τις δυνάμεις τους για τη σωτηρία της επιχείρησης και για την αποτροπή του ενδεχόμενου ιδιωτικοποίησής της και μέχρι τώρα με τον έναν ή άλλο τρόπο το κατάφεραν, και είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν αυτό το δρόμο, υπερασπίζοντας την ίδια την επιχείρηση, αλλά και τα δικαιώματα τα δικά τους και των κτηνοτρόφων, για να μπορέσει η ΑΓΝΟ να συνεχίσει να τους δίνει δουλιά και να παραμείνει ρυθμιστικός παράγοντας στην κτηνοτροφία και τη γαλακτοπαραγωγή.

Αν κυβέρνηση και ΑΤΕ έχουν αποφασίσει παρά τις προηγούμενες ρητές δεσμεύσεις τους να δημιουργήσουν μονοπωλιακές καταστάσεις στον κλάδο, ξεπουλώντας την ιστορική συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία έναντι "πινακίου φακής" στο ντόπιο ή ξένο ιδιωτικό κεφάλαιο, λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο.

Την ΑΓΝΟ τη στήσανε και τη μεγάλωσαν κτηνοτρόφοι και εργαζόμενοι με τη συμπαράσταση του καταναλωτικού κοινού και χωρίς αυτές τις δυνάμεις θα είναι ένα "άδειο σακί" όπως τα δεκάδες κλειστά και ερειπωμένα εργοστάσια που έχει γεμίσει η χώρα μας.

Η αντίθεσή μας στις εξελίξεις και στις δηλώσεις του κ. Λάμπρου είναι δεδομένη και η αντίσταση μας θα είναι καθολική.

Είμαστε σίγουροι ότι αυτή η πολιτική θα καταδικαστεί από το σύνολο του λαού του Νομού της Θεσσαλονίκης, αλλά και της χώρας, τα σενάρια που επεξεργάζονται τα "υψηλά κλιμάκια του εκσυγχρονισμού" θα μείνουν στα χαρτιά, με την πάλη τους οι εργαζόμενοι θα επιβάλουν τις λύσεις που συμφέρουν τους ίδιους και τη χώρα συνολικά».

Ο διοικητής της ΑΤΕ

Ο διοικητής της ΑΤΕ Π. Λάμπρου επιβεβαίωσε χτες στο «Ριζοσπάστη» την πρόθεσή του για το ξεπούλημα της ΑΓΝΟ. Σε συζήτηση που είχαμε μαζί του, μας δήλωσε πως «θα γίνει διεθνής διαγωνισμός για την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ, μέχρι το τέλος του χρόνου ή στις αρχές του 2002». Η διοίκηση της ΑΤΕ δέχεται πιέσεις και από την Τράπεζα της Ελλάδας προκειμένου να ξεφορτωθεί τις εταιρίες που δεν ανήκουν στο χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς αυτό προβλέπεται σε σχετική οδηγία της ΕΕ που ακολουθεί πειθήνια η κεντρική τράπεζα στο πλαίσιο του «εποπτικού ρόλου» που έχει στο τραπεζικό σύστημα.

Πίσω από όλα αυτά βρίσκεται και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που άλλαξε το χαρακτήρα της Αγροτικής Τράπεζας, με την ένταξή της στο τζογάρισμα της Σοφοκλέους. Οι άρπαγες του ιδιωτικού κεφαλαίου καραδοκούν τώρα προκειμένου να βάλουν στο χέρι τη γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ. Ετσι στην πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων ο πρόεδρος της ΔΕΛΤΑ, πρόεδρός της, Δ. Δασκαλόπουλος επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του, με την προϋπόθεση ότι θα πάρει το πλειοψηφικό πακέτο και τη διοίκηση της ΑΓΝΟ.

Να σημειωθεί πως η ΑΓΝΟ δεν έχει πλέον χρέη και το τίμημα που είχε καταβάλει γι' αυτήν η ΑΤΕ είχε φτάσει στα 30 δισ. δρχ. Η διοίκηση της ΑΤΕ πιστεύει πως στο διαγωνισμό ξεπουλήματος θα παίξει καταλυτικό ρόλο η παρουσία της ολλανδικής γαλακτοβιομηχανίας «Friesland»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ