ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Κυβέρνηση για τις υποθέσεις του κεφαλαίου

Ο νέος πρωθυπουργός Α. Νταβούτογλου και ο νέος πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, συναντήθηκαν πριν ανακοινωθεί η νέα κυβέρνηση
Ο νέος πρωθυπουργός Α. Νταβούτογλου και ο νέος πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, συναντήθηκαν πριν ανακοινωθεί η νέα κυβέρνηση
Ανακοινώθηκε χτες και επίσημα η σύνθεση της κυβέρνησης του νέου πρωθυπουργού της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ως τώρα υπουργού Εξωτερικών και ενός από τους «αρχιτέκτονες» της λεγόμενης «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής», δηλαδή στην ουσία της εξυπηρέτησης των συμφερόντων της αστικής τάξης που είναι ενταγμένη στη ΝΑΤΟική λυκοσυμμαχία και θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα θέλει να διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τον αραβικό κόσμο και τις ανερχόμενες καπιταλιστικές δυνάμεις, Κίνα, Ρωσία και άλλες.

Στο κρίσιμο υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει καθήκοντα ο, έως τώρα υπουργός αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο συγκεκριμένος αστός πολιτικός, 46 χρόνων, γεννημένος στην επαρχία Αλάγια της Αττάλειας, είναι απόφοιτος του τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αγκυρας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Long Island. Εξελέγη βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις εκλογές του 2002, του 2007 και του 2011. Το 2010 εξελέγη πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, θέση την οποία κατείχε μέχρι το 2012. Το ίδιο έτος ορίστηκε αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών σχέσεων. Σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης Ερντογάν το Δεκέμβρη του 2013 είχε αναλάβει υπουργός αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο βιογραφικό του αναφέρεται ότι γνωρίζει αγγλικά, γερμανικά και ιαπωνικά.

Υπουργός για θέματα ΕΕ αναλαμβάνει ο Βολκάν Μπόζκιρ, 64 χρονών, γεννήθηκε στην Αγκυρα, είναι διπλωμάτης καριέρας και την περίοδο 1987-1989 σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Τουργκούτ Οζάλ επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, την περίοδο 1996-2000 πρεσβευτής της Τουρκίας στο Βουκουρέστι, την περίοδο 2003-2005 βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών και την περίοδο 2005-2009 μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στην ΕΕ. Το 2009 ανέλαβε επικεφαλής της τουρκικής Γενικής Γραμματείας Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το 2011 παραιτήθηκε από τη θέση αυτή και εξελέγη βουλευτής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Ανττιπρόεδροι της κυβέρνησης θα είναι ο Γιαλτσίν Ακντογάν, σύμβουλος ως τώρα του Ρ. Τ. Ερντογάν ως πρωθυπουργού και νυν προέδρου της Δημοκρατίας. Νέος αντιπρόεδρος θα είναι, επίσης, ο Νουμάν Κουρτουλμούς, ενώ παραμένουν σε αυτό το πόστο οι Μπουλέντ Αρίντς και Αλί Μπαμπατζάν. Στα άλλα υπόλοιπα 17 υπουργεία δεν υπήρξαν μεγάλες αλλαγές.

Ο πρωθυπουργός, Α. Νταβούντογλου, έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει στην πορεία που έχει χαραχτεί την τελευταία δεκαετία και υπόσχεται ένα «δεύτερο οικονομικό μπουμ». Δηλαδή, στην ουσία, καπιταλιστική ανάπτυξη και ψίχουλα για το λαό. Μάλιστα, προβάλλει τη σύνοδο του G20 (των 20 πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών χώρων) που έχει προγραμματιστεί να γίνει το 2015 στην Τουρκία.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Στο προσκήνιο και πάλι το θέμα του Ευρω-ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου

Η Γερμανίδα Καγκελάριος με τον πρώην Ουτσεκά και νύν πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι
Η Γερμανίδα Καγκελάριος με τον πρώην Ουτσεκά και νύν πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ-ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Εκτακτη συνάντηση με εκπροσώπους των δυνάμεων κατοχής των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της ΕΕ, EULEX και του ΝΑΤΟ, KFOR στο Κοσσυφοπέδιο, ζήτησε χτες το μεσημέρι ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών, Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς, ένα 24ωρο μετά τη δολοφονία του 30χρονου Σέρβου αστυνομικού, Στέβαν Σίντελιτς, από πυρά πιθανώς Αλβανών παράνομων υλοτόμων στα διοικητικά όρια Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου.

Ο Στεφάνοβιτς, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του Βελιγραδίου, «Pink», προέβλεψε ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μέσα στην επόμενη βδομάδα στο Βελιγράδι, προκειμένου να διασφαλιστεί, όπως είπε, «η απόλυτη ασφάλεια των κατοίκων και μελών των δυνάμεων ασφαλείας». Ο Στεφάνοβιτς επανέλαβε ότι έχει στείλει επιπρόσθετες αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή και έχουν ενισχυθεί και τα τάγματα της χωροφυλακής, καθώς και ότι υπάρχει συνεργασία με την EULEX και την KFOR σε ό,τι αφορά την ασφάλεια όλης της περιοχής. Διαβεβαίωσε ότι η σερβική κυβέρνηση θα κάνει «ό,τι είναι δυνατόν» για να μην επαναληφθεί παρόμοια επίθεση, την οποία χαρακτήρισε «τρομοκρατική».

Το ίδιο 24ωρο ξεκινούσε, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Ν. Υόρκη, η τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, με κεντρικό θέμα συζήτησης την τρίμηνη έκθεση του ΓΓ του οργανισμού Μπαν Γκι Μουν για την κατάσταση στο Ευρω-ΝΑΤΟϊκό προτεκτοράτο. Παρών στη συνεδρίαση έδωσε, από σερβικής πλευράς, ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ιβιτσα Ντάτσιτς, που θα παρουσίαζε τη σερβική θέση για το έργο της αποστολής του ΟΗΕ, UNMIK, στο Κοσσυφοπέδιο και την κατάσταση στην περιοχή υπό το φως των πρόσφατων εκλογών, καθώς και τυχόν εξελίξεις σε ό,τι αφορά την επιστροφή των εκατοντάδων χιλιάδων Σέρβων που εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους.

Ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας επρόκειτο, επίσης, να παρουσιάσει τις απόψεις του Βελιγραδίου σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες δηλώσεις του ειδικού εισαγγελέα Κλιντ Γουίλιαμσον αναφορικά με τις συνεχιζόμενες έρευνες που αφορούν τα όσα επισημαίνονται στην έκθεση του Ντικ Μάρτι περί βασανισμό και δολοφονία Σέρβων στο Κόσοβο με σκοπό την εμπορία ανθρωπίνων οργάνων. Δημοσίευμα της εφημερίδας «Βέτσερνιε Νόβοστι» («Vecernje Novosti») του Βελιγραδίου σημείωνε χτες, μάλιστα, ότι ο Ντάτσιτς θα ζητήσει από τα μέλη του ΟΗΕ να στηρίξουν την πρόταση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη συγκρότηση ενός ειδικού δικαστηρίου που θα ασχοληθεί με υποθέσεις που αφορούν εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τον «Απελευθερωτικό Στρατό Κοσόβου» το 1999.

Νωρίτερα, προχτές βράδυ, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών αναχωρώντας από το Βερολίνο, όπου πραγματοποιήθηκε συνέδριο της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια, που διοργάνωσε η γερμανική κυβέρνηση, υποστήριξε ότι «όλες» οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ, γιατί τάχα αυτή η «προοπτική μπορεί να αποτελέσει παράγοντα μετριασμού όλων των εντάσεων και των προβλημάτων στα Βαλκάνια».

Παράλληλα, ο Ντάτσιτς εξέφρασε την ελπίδα ότι ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, που θα συνεχιστεί στις 4-5 Σεπτέμβρη, θα καρποφορήσει.

ΛΙΒΥΗ
Παραιτήθηκε η κυβέρνηση αλ Θίνι

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Tην παραίτησή της υπέβαλε χτες το πρωί στα μέλη της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων στο Τομπρούκ η υπηρεσιακή κυβέρνηση του μεταβατικού πρωθυπουργού Αμπντάλα αλ Θίνι σε μία προσπάθεια να εκτονώσει την ένταση και να μπει φρένο στην αποσταθεροποίηση που προκαλούν οι συνεχείς συγκρούσεις ένοπλων ομάδων και ισλαμιστών.

Ο αλ Θίνι υπέβαλε την παραίτησή του, εκφράζοντας αφενός πίστη στην εκλεγμένη Βουλή των Αντιπροσώπων χαρακτηρίζοντάς την «τη μόνη νόμιμη εξουσία στη χώρα», αφετέρου την ελπίδα ότι η νέα κυβέρνηση θα αντιπροσωπεύει «όλο το λιβυκό λαό».

Παράλληλα χτες, εκπρόσωπος των ισλαμιστών της οργάνωσης που συνενώνει διάφορες ένοπλες ομάδες με την ονομασία «Επιχείρηση Λιβυκή Αυγή» και οι οποίοι ελέγχουν την πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη, εδώ και μερικές μέρες, ανακοίνωσαν ότι συμφωνούν με την έκκληση του ΟΗΕ για εκεχειρία, διαμηνύοντας ωστόσο ότι θα αντισταθούν σε οποιαδήποτε ξένη επέμβαση στις υποθέσεις της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ