Σάββατο 30 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Στο προσκήνιο και πάλι το θέμα του Ευρω-ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου

Η Γερμανίδα Καγκελάριος με τον πρώην Ουτσεκά και νύν πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι
Η Γερμανίδα Καγκελάριος με τον πρώην Ουτσεκά και νύν πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ-ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Εκτακτη συνάντηση με εκπροσώπους των δυνάμεων κατοχής των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της ΕΕ, EULEX και του ΝΑΤΟ, KFOR στο Κοσσυφοπέδιο, ζήτησε χτες το μεσημέρι ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών, Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς, ένα 24ωρο μετά τη δολοφονία του 30χρονου Σέρβου αστυνομικού, Στέβαν Σίντελιτς, από πυρά πιθανώς Αλβανών παράνομων υλοτόμων στα διοικητικά όρια Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου.

Ο Στεφάνοβιτς, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του Βελιγραδίου, «Pink», προέβλεψε ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μέσα στην επόμενη βδομάδα στο Βελιγράδι, προκειμένου να διασφαλιστεί, όπως είπε, «η απόλυτη ασφάλεια των κατοίκων και μελών των δυνάμεων ασφαλείας». Ο Στεφάνοβιτς επανέλαβε ότι έχει στείλει επιπρόσθετες αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή και έχουν ενισχυθεί και τα τάγματα της χωροφυλακής, καθώς και ότι υπάρχει συνεργασία με την EULEX και την KFOR σε ό,τι αφορά την ασφάλεια όλης της περιοχής. Διαβεβαίωσε ότι η σερβική κυβέρνηση θα κάνει «ό,τι είναι δυνατόν» για να μην επαναληφθεί παρόμοια επίθεση, την οποία χαρακτήρισε «τρομοκρατική».

Το ίδιο 24ωρο ξεκινούσε, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Ν. Υόρκη, η τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, με κεντρικό θέμα συζήτησης την τρίμηνη έκθεση του ΓΓ του οργανισμού Μπαν Γκι Μουν για την κατάσταση στο Ευρω-ΝΑΤΟϊκό προτεκτοράτο. Παρών στη συνεδρίαση έδωσε, από σερβικής πλευράς, ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ιβιτσα Ντάτσιτς, που θα παρουσίαζε τη σερβική θέση για το έργο της αποστολής του ΟΗΕ, UNMIK, στο Κοσσυφοπέδιο και την κατάσταση στην περιοχή υπό το φως των πρόσφατων εκλογών, καθώς και τυχόν εξελίξεις σε ό,τι αφορά την επιστροφή των εκατοντάδων χιλιάδων Σέρβων που εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους.

Ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας επρόκειτο, επίσης, να παρουσιάσει τις απόψεις του Βελιγραδίου σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες δηλώσεις του ειδικού εισαγγελέα Κλιντ Γουίλιαμσον αναφορικά με τις συνεχιζόμενες έρευνες που αφορούν τα όσα επισημαίνονται στην έκθεση του Ντικ Μάρτι περί βασανισμό και δολοφονία Σέρβων στο Κόσοβο με σκοπό την εμπορία ανθρωπίνων οργάνων. Δημοσίευμα της εφημερίδας «Βέτσερνιε Νόβοστι» («Vecernje Novosti») του Βελιγραδίου σημείωνε χτες, μάλιστα, ότι ο Ντάτσιτς θα ζητήσει από τα μέλη του ΟΗΕ να στηρίξουν την πρόταση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη συγκρότηση ενός ειδικού δικαστηρίου που θα ασχοληθεί με υποθέσεις που αφορούν εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τον «Απελευθερωτικό Στρατό Κοσόβου» το 1999.

Νωρίτερα, προχτές βράδυ, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών αναχωρώντας από το Βερολίνο, όπου πραγματοποιήθηκε συνέδριο της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια, που διοργάνωσε η γερμανική κυβέρνηση, υποστήριξε ότι «όλες» οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ, γιατί τάχα αυτή η «προοπτική μπορεί να αποτελέσει παράγοντα μετριασμού όλων των εντάσεων και των προβλημάτων στα Βαλκάνια».

Παράλληλα, ο Ντάτσιτς εξέφρασε την ελπίδα ότι ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, που θα συνεχιστεί στις 4-5 Σεπτέμβρη, θα καρποφορήσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ