Σάββατο 30 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΔΗΜΙΑ «ΕΜΠΟΛΑ»
Αρση των ταξιδιωτικών περιορισμών ζητούν οι υπουργοί Υγείας

Στις φτωχογειτονιές της Δυτικής Αφρικής ο ιός «Εμπολα» εξαπλώνεται
Στις φτωχογειτονιές της Δυτικής Αφρικής ο ιός «Εμπολα» εξαπλώνεται
ΜΟΝΡΟΒΙΑ.--

Υπουργοί Υγείας δυτικοαφρικανικών χωρών απεύθυναν χτες έκκληση για άρση των περιορισμών στις αεροπορικές ταξιδιωτικές μετακινήσεις, που έχουν ληφθεί λόγω της επιδημίας του ιού «Εμπολα», σημειώνοντας, μετά από συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ότι τέτοιου είδους μέτρα οδηγούν σε σημαντική μείωση των ανεφοδιασμών σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλες προμήθειες, εμποδίζοντας εν τέλει τις προσπάθειες για ανάσχεση της επικίνδυνης επιδημίας.

Ωστόσο, μερικές ώρες αργότερα, εντοπίστηκε το πρώτο εξακριβωμένο κρούσμα του «Εμπολα» στη Σενεγάλη, η οποία έχει επίσης κλείσει τα σύνορά της από τις 21 του μήνα με τη Γουϊνέα λόγω της επιδημίας. Οπως ανακοινώθηκε, ασθενής είναι ένας νεαρός φοιτητής από το πανεπιστήμιο Κόνακρι της Γουινέας, που νοσηλεύεται σε κατάσταση καραντίνας σε νοσοκομείο του Ντακάρ. Η εξέλιξη συνοδεύτηκε με ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας για ανάσχεση της ασθένειας από τις αρχές της Σενεγάλης, ενώ ακολουθείται η δέουσα διαδικασία εξακρίβωσης του πλήρους δρομολογίου που ακολούθησε ο νεαρός, ώστε να υποβληθούν στις απαραίτητες εξετάσεις όλα τα πρόσωπα με τα οποία ήρθε σε επαφή.

Παράλληλα, χτες δυτικοί ερευνητές, που μελέτησαν δείγματα του αιμορραγικού ιού «Εμπολα» από τη δυτικοαφρικανική Σιέρα Λεόνε, εντόπισαν περίπου 300 γενετικές μεταλλάξεις και εξέφρασαν ανησυχία μήπως αυτές οι αλλαγές καταστήσουν ετεροχρονισμένες και αναποτελεσματικές τις έρευνες για την ανεύρεση αποτελεσματικών εμβολίων και φαρμάκων κατά του ιού.

Ο ιός «Εμπολα», από το Φλεβάρη ως σήμερα, έχει προκαλέσει το θάνατο περίπου 1.500 ατόμων, σε συνολικό αριθμό περίπου 3.000 κρουσμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ