Η παράσταση είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Καλλιόπης Βέττα με τον συνθέτη και καταξιωμένο κιθαριστή Μανόλη Ανδρουλιδάκη. Στη συναυλία θα ακουστεί ολόκληρο το έργο «Romancero Gitano», σε μουσική του Μ. Θεοδωράκη, τραγούδια από τον κύκλο «Αχ, έρωτα!», σε μουσική του Χρ. Λεοντή, και δύο σε μουσική του ίδιου του Λόρκα. Επίσης, το «Un arbol llamado Lorca», σε μουσική του Μανόλη Ανδρουλιδάκη και ποίηση του Χιλιανού ποιητή Χάιμε Σβαρτ.
Στο πρώτο μέρος θα ακουστεί το τελευταίο έργο του Μανόλη Ανδρουλιδάκη (Δεκέμβρης 2017), «Πέντε Μινιατούρες για κιθάρα και έγχορδα», από το κουαρτέτο «L'anima», με την προσθήκη κοντραμπάσου, και με σολίστ στην κιθάρα τον συνθέτη. Πρόκειται για ένα κοντσέρτο σε φόρμα σουίτας, ιδιαίτερης δεξιοτεχνίας τόσο για την κιθάρα όσο και για την ορχήστρα. Βασίζεται κυρίως σε ελληνικά θέματα και ρυθμολογία, αντλεί όμως συχνά θεματολογία από την ισπανική, την κέλτικη και την κινέζικη μουσική.
Την Κυριακή 2 Σεπτέμβρη στις 21.30, στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας θα ανέβει η παράσταση «Παράξενο Ζευγάρι». Ενα αστείο, τρυφερό και συγκινητικό έργο του Νιλ Σάιμον, που «έφυγε» από τη ζωή την περασμένη Κυριακή.
Την παράσταση έχει σκηνοθετήσει ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης, ο οποίος διατήρησε το ρυθμό και τη φρεσκάδα του έργου, όπου κυριαρχούν οι εναλλαγές κωμικών και τρυφερών στιγμών, οι οποίες διαδέχονται η μία την άλλη. Στην παράσταση κυριαρχούν οι έξυπνες ατάκες, τα μηνύματα γύρω από την αξία της φιλίας, τη μοναξιά, την έννοια της παρέας και τη συνύπαρξη των ανθρώπων.
Πρωταγωνιστούν ο Γιάννης Ζουγανέλης και ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης.
Πρόκειται για μία παράσταση που παρουσιάστηκε στα μεγάλα φεστιβάλ της χώρας με επιτυχία και συνεχίζει στις 6 Σεπτέμβρη και ώρα 21.15 στο Κατράκειο Θέατρο στη Νίκαια, και στις 14 και 15 Σεπτέμβρη και ώρα 21.30 στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας.
Η παράσταση εξιστορεί έναν από τους αρχαιότερους μύθους, αυτόν των Λαβδακιδών, όπως τον συνέλαβε ο λαός και τον διαχειρίστηκαν οι μεγάλοι τραγικοί ποιητές: Από την άφιξη του Κάδμου στη Θήβα, το γάμο του Λάιου με την Ιοκάστη, τη γέννηση του Οιδίποδα, την πατροκτονία και τη λύση του αινίγματος της Σφίγγας, την τύφλωση, την εξορία, τη σύγκρουση του Ετεοκλή και του Πολυνείκη, την ανυπακοή της Αντιγόνης στην εντολή του Κρέοντα και το τέλος του Οιδίποδα. Η παράσταση «Οιδίπους» είναι μία σύνθεση των επτά τραγωδιών που αναφέρονται στο μύθο του Οίκου των Λαβδακιδών. Συγκεκριμένα: «Οιδίπους Τύραννος», «Οιδίπους επί Κολωνώ» και «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, «Φοίνισσες», «Βάκχες» και «Ικέτιδες» του Ευριπίδη και «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου.
Σκηνικά: Αλέξανδρος Ψυχούλης. Μουσική: Μίνως Μάτσας. Κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου. Κοστούμια: Ορσαλία Παρθένη.
Παίζουν: Μαρία Κίτσου, Δημήτρης Λάλος, Γεράσιμος Γεννατάς, Λένα Δροσάκη, Γιώργος Παπαπαύλου, Μάνος Καρατζογιάννης, Δημήτρης Παγώνης, Κώστας Νικούλι, Νάνσυ Χριστοπούλου, Ελένη Ανδρικοπούλου, Τάκης Χρυσικάκος.
Ο ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα μας συνθέτης, μαζί με ένα σύνολο δέκα εγχόρδων και χορωδών, θα δώσει στο Ξέφωτο του Πάρκου μια συναυλία που θα ταξιδέψει το κοινό στις αξεπέραστες κινηματογραφικές του μουσικές. Από τη «Βασίλισσα Μαργκό» μέχρι τις τρεις αξέχαστες συνεργασίες του με τον σκηνοθέτη Εμίρ Κουστουρίτσα, «Ο Καιρός των Τσιγγάνων», «Arizona Dream» και «Underground». Πάνω στη σκηνή, ο Μπρέγκοβιτς πλέκει τα πνευστά της τσιγγάνικης μουσικής με κρουστά, και τις βουλγάρικες πολυφωνίες με μια χορωδία από αντρικές φωνές.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Ο «Φεγγίτης» (Skylight) ανέβηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο από το Εθνικό Θέατρο (1995) και αργότερα παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο West End και στο Broadway, ενώ έχει κερδίσει τα βραβεία «Tony» Καλύτερης Παράστασης (2015) και «Olivier» Καλύτερου Εργου (1996).
Ενα χειμωνιάτικο βράδυ στο Λονδίνο, ο επιτυχημένος επιχειρηματίας Τομ Σάρτζεντ εμφανίζεται απρόσμενα στο διαμέρισμα της Κίρα Χόλις, τρία χρόνια μετά το τέλος της ερωτικής σχέσης τους...
Ανοίγουν την Παρασκευή 31 Αυγούστου στο Ζάππειο οι πύλες του 47ου Φεστιβάλ Βιβλίου. Το Φεστιβάλ, με κεντρικό αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση, θα λειτουργήσει μέχρι και τις 16 Σεπτέμβρη. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Ανάμεσα σε αυτές τις εκδηλώσεις ξεχωρίζει το το αφιέρωμα «Ο Λόρκα στο Θέατρο Τέχνης», την Κυριακή 16 Σεπτέμβρη. Το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης περιλαμβάνει παρουσίαση αποσπασμάτων από τον «Ματωμένο Γάμο», προβολή ντοκιμαντέρ και συναυλία του Σταμάτη Κραουνάκη.
Οπως σημειώνει ο Κωστής Καπελώνης, διευθυντής της δραματικής σχολής του Θεάτρου Τέχνης: «Η ιδέα να τιμήσουμε φέτος τον μεγάλο ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, που το Θέατρο Τέχνης και ο Κάρολος Κουν παρουσίασαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα ("Ματωμένος Γάμος", 1948), μας δίνει την ευκαιρία να θυμηθούμε μορφές του νεότερου πολιτισμού μας οι οποίοι συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν τις πρώτες παραστάσεις του Λόρκα στη χώρα μας».