ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Μάη 2012
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και περαιτέρω πιέσεις

Από την προχτεσινή συνάντηση του απεσταλμένου του ΟΗΕ Κ. Ανάν με τον Σύρο Πρόεδρο
Από την προχτεσινή συνάντηση του απεσταλμένου του ΟΗΕ Κ. Ανάν με τον Σύρο Πρόεδρο
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Στην επιφάνεια επανέρχονται τα σενάρια ορισμένων ιμπεριαλιστικών επιτελείων για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Μια πρώτη νύξη για το ενδεχόμενο «στρατιωτικής επέμβασης» έκανε ο δήθεν «φορέας του ανέμου αλλαγής» στην ΕΕ, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σε συνέντευξή του στο δίκτυο «Φρανς 2», θέτοντας υποτίθεται την προϋπόθεση να υπάρχει συμφωνία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Ολάντ εμφανίστηκε, με την κίνηση αυτή, αποφασισμένος να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του γαλλικού ιμπεριαλισμού και κατά τα άλλα κατέληξε ότι «με δεδομένη την υπάρχουσα κατάσταση, η Γαλλία και άλλες χώρες οφείλουν να κλιμακώσουν τη διπλωματική προσπάθειά τους να πείσουν τις Ρωσία και Κίνα να επιτευχθεί μια βιώσιμη λύση στο ζήτημα της Συρίας, μια λύση μη στρατιωτική».

Μια πρώτη ευκαιρία πάντως να «πείσει» τη ρωσική ηγεσία ο Ολάντ θα την έχει αύριο Παρασκευή, που θα συναντηθεί με το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Παρίσι. Προς το παρόν, πάντως, η Μόσχα ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι δεν προτίθεται ν' αλλάξει τη στάση της απέναντι στη Συρία. Σχολιάζοντας την τοποθέτηση Ολάντ, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Μόσχα «διαμορφώνει τη θέση της στη βάση αναλύσεων και σκέψης και όχι συναισθηματισμών» ενώ χαρακτήρισε «πρόωρη» την οποιαδήποτε συζήτηση για λήψη περαιτέρω μέτρων σε βάρος της Συρίας και «αντιπαραγωγική» την απέλαση Σύρων διπλωματών από διάφορες χώρες, την ώρα που «υποτίθεται ότι κλιμακώνεται η διπλωματική προσπάθεια για επιτυχία του σχεδίου Ανάν».

Υπέρ της αναγκαιότητας στρατιωτικής παρουσίας και όχι στρατιωτικής επέμβασης τάχθηκε ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών που εκτίμησε ότι η δημιουργία ζωνών ασφαλείας στη Συρία θα βοηθήσει και στον τερματισμό της βίας και στην αποτελεσματικότερη παρουσία των παρατηρητών. Και αυτός, όμως, έθεσε ως προϋπόθεση την ύπαρξη ομόφωνης απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οσο για το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωνε ότι δεν υπάρχει «κανένας λόγος καλλιέργειας εικασιών περί επέμβασης», ενώ ο Γερμανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Π. Βίτινγκ συμπλήρωνε ότι μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο αύξησης του αριθμού των παρατηρητών και η υιοθέτηση μηχανισμών τιμωρίας σφαγών σαν αυτήν στη Χούλα.

Εκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Οι δηλώσεις του Βίτινγκ έγιναν πριν από την έναρξη της κεκλεισμένων των θυρών έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία, μετά το μακελειό στην πόλη Χούλα. Το Συμβούλιο επρόκειτο να ενημερώσει, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο ειδικός απεσταλμένος Κόφι Ανάν, από τη Γενεύη όπου επέστρεψε μετά τις επαφές με τον Σύρο πρόεδρο την Τρίτη.

Το Συμβούλιο δεν αναμενόταν, εκτός απροόπτου τουλάχιστον, να προχωρήσει σε κάποιου είδους απόφαση, παρά το γεγονός ότι η συριακή αντιπολίτευση, και κυρίως το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο -όπου κυρίαρχη είναι η παρουσία των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων»- επαναδιατύπωσε το αίτημά του για άμεση αποχώρηση του Ασαντ, τονίζοντας ότι είναι «μοναδικός τρόπος να διασωθεί το σχέδιο Ανάν», προβλέποντας «κλιμάκωση και έκρηξη σε όλη την περιοχή σε αντίθετη περίπτωση».

Εντός Συρίας, ο συριακός Τύπος χαρακτήρισε «υστερικά μέτρα» τις απελάσεις των διπλωματών υποστηρίζοντας ότι υποσκάπτουν το σχέδιο αποκλιμάκωσης του Ανάν. Χτες ανακοινώθηκε η απέλαση των Σύρων διπλωματών και από τις Τουρκία και Ιαπωνία. Κατά τα άλλα, πηγές προσκείμενες στην αντιπολίτευση υποστήριζαν ότι και χτες συνεχίστηκαν οι σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στο συριακό στρατό και σε ενόπλους της σε προάστια της Δαμασκού αλλά και σε περιοχές των Χάμα, Χομς, Ιντλίμπ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν συνολικά 39 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 15 στρατιώτες.

ΣΟΥΔΑΝ - ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Εναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών και ελιγμοί

ANTIΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.--

Τις πρώτες συνομιλίες για την εκτόνωση της έντασης στα κοινά τους σύνορα πραγματοποίησαν την Τρίτη αξιωματούχοι από το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν στην έδρα της Αφρικανικής Ενωσης στην Αντίς Αμπέμπα, με τη μεσολάβηση του Νοτιοαφρικανού πρώην προέδρου Τάμπο Μπέκι και του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου στο Σουδάν, Πρίνσετον Λάιμαν.

Οι δύο πλευρές εμφανίστηκαν διατεθειμένες να επιλύσουν μέσω διαλόγου σημαντικές διμερείς διαφορές τους (οριοθέτηση κοινών συνόρων, διαχείριση του πετρελαϊκού πλούτου, μετακινήσεις πολιτών μεταξύ των χωρών τους κ.ά.). Ο επικεφαλής της σουδανικής αντιπροσωπείας Ιντρίς Μοχάμεντ Αμπντέλ Κουαντίρ μάλιστα έσπευσε να ανακοινώσει την αποχώρηση των σουδανικών στρατευμάτων από τη διαφιλονικούμενη πετρελαιοφόρα περιοχή Αμπγέι (που είχαν αναπτυχθεί πριν ένα χρόνο με συνέπεια κύμα 110.000 προσφύγων), πράγμα που επιβεβαίωσε χτες επίσημα αποστολή παρατηρητών του ΟΗΕ.

Ο επικεφαλής της νοτιοσουδανικής αντιπροσωπείας Πάγκαν Αμούμ πάντως πριν την έναρξη των συνομιλιών κατήγγειλε τα αντιφατικά μηνύματα που εκπέμπει το Χαρτούμ, αφού όπως είπε την Τρίτη περιοχές του Νοτίου Σουδάν βομβαρδίστηκαν για τέταρτη συνεχή μέρα από τη (βορειο)σουδανική πολεμική αεροπορία... Ωστόσο, τις ελπίδες για εκτόνωση της κρίσης μέσω διαπραγματεύσεων επιχείρησε να αναπτερώσει ο Νοτιοσουδανός πρόεδρος Σάλβα Κιίρ που δήλωσε ότι ο καλόπιστος διάλογος για όλα τα σημαντικά θέματα με το Χαρτούμ «είναι η μόνη λύση για ειρήνη».

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφέρθηκαν χτες στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει όπως είπαν η σουδανική οικονομία, σημειώνοντας ότι η χώρα, ένα χρόνο μετά την ανεξαρτητοποίηση του Νοτίου Σουδάν, έχασε το 75% της παραγωγής πετρελαίου, η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε φθάνοντας το 2,7% και ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 19%.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ετοιμάζουν αιματοκύλισμα ΝΑΤΟ και ΕΕ

Σχετικά με τις δηλώσεις του Φρ. Ολάντ για τη Συρία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει σε ανακοίνωσή του:

«Οι δηλώσεις του νεοεκλεγέντος Προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, που ανοιχτά προσανατολίζεται πλέον στο ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, είναι αποκαλυπτικές για το νέο αιματοκύλισμα των λαών που ετοιμάζουν ΝΑΤΟ και ΕΕ στην περιοχή μας.

Οι αναφορές του στο διεθνές δίκαιο και στον ΟΗΕ χρησιμοποιούνται απλώς ως "φερετζές" για την επιβολή του "δίκαιου του ισχυρότερου", στη "ζούγκλα" των αντιθέσεων ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τους μονοπωλιακούς ομίλους για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών, των δρόμων μεταφοράς τους, των μεριδίων των αγορών.

Εκθετοι και υπόλογοι στο λαό είναι σήμερα όλοι εκείνοι, μεταξύ αυτών κι ο ΣΥΡΙΖΑ, που έλεγαν πως με την εκλογή του Ολάντ ένας νέος αέρας φυσάει στην ΕΕ και έσπερναν αυταπάτες ότι η ΕΕ θα γίνει πιο "φιλολαϊκή". Η ζωή δείχνει πως οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεν μπορούν να "εξανθρωπιστούν". Ηταν, είναι και θα είναι για όσο διάστημα υπάρχουν, εργαλεία για την εκμετάλλευση των λαών, έχουν τον πόλεμο, όπως κι ο καπιταλισμός, στο DNA τους.

Το ΚΚΕ καταδικάζει τα νέα ιμπεριαλιστικά σχέδια σε βάρος του λαού της Συρίας και τονίζει πως μόνο ο λαός της Συρίας έχει το δικαίωμα να καθορίσει το μέλλον της χώρας του, χωρίς ξένες υποδείξεις κι επεμβάσεις.

Απαιτούμε τώρα να σταματήσει κάθε στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ. Να κλείσει η βάση της Σούδας και γενικότερα να μη δοθεί το έδαφος, τα λιμάνια κι ο εναέριος χώρος της Ελλάδας για μια ιμπεριαλιστική επίθεση κατά της Συρίας και του Ιράν, που θα οδηγήσει σε μεγάλες περιπέτειες το λαό της Ελλάδας και τους άλλους λαούς της περιοχής».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Παραπλανητικά στοιχεία για τους άμαχους νεκρούς

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Νέα στοιχεία για τις δολοφονίες αμάχων, στο Αφγανιστάν, δημοσιοποιεί ο ΟΗΕ, υποστηρίζοντας ότι ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στη χώρα, μειώθηκε κατά 21% τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2012. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΟΗΕ για το πρώτο τετράμηνο του 2012, έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων 579 άνθρωποι και 1.219 τραυματίστηκαν, ενώ όπως υποστηρίζεται για το 79% των θυμάτων ευθύνονται οι Ταλιμπάν. Ωστόσο, τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται από τον ΟΗΕ, δεν μπορούν να θεωρηθούν απολύτως ακριβή, καθώς βασίζονται στις μετρήσεις των αμερικανο-ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων και των εγκάθετων αρχών του Αφγανιστάν, που στην πλειοψηφία των επιθέσεων τους «βαφτίζουν» Ταλιμπάν και τους νεκρούς αμάχους, ενώ στην περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατόν, τα θύματα χαρακτηρίζονται «παράπλευρες απώλειες».

Οι συγκρούσεις στο Αφγανιστάν, συνεχίστηκαν και χθες, με οκτώ αστυνομικούς νεκρούς μετά από επίθεση «Ταλιμπάν» στην επαρχία Μπανταχσάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ