Πέμπτη 31 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και περαιτέρω πιέσεις

Από την προχτεσινή συνάντηση του απεσταλμένου του ΟΗΕ Κ. Ανάν με τον Σύρο Πρόεδρο
Από την προχτεσινή συνάντηση του απεσταλμένου του ΟΗΕ Κ. Ανάν με τον Σύρο Πρόεδρο
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Στην επιφάνεια επανέρχονται τα σενάρια ορισμένων ιμπεριαλιστικών επιτελείων για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Μια πρώτη νύξη για το ενδεχόμενο «στρατιωτικής επέμβασης» έκανε ο δήθεν «φορέας του ανέμου αλλαγής» στην ΕΕ, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σε συνέντευξή του στο δίκτυο «Φρανς 2», θέτοντας υποτίθεται την προϋπόθεση να υπάρχει συμφωνία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Ολάντ εμφανίστηκε, με την κίνηση αυτή, αποφασισμένος να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του γαλλικού ιμπεριαλισμού και κατά τα άλλα κατέληξε ότι «με δεδομένη την υπάρχουσα κατάσταση, η Γαλλία και άλλες χώρες οφείλουν να κλιμακώσουν τη διπλωματική προσπάθειά τους να πείσουν τις Ρωσία και Κίνα να επιτευχθεί μια βιώσιμη λύση στο ζήτημα της Συρίας, μια λύση μη στρατιωτική».

Μια πρώτη ευκαιρία πάντως να «πείσει» τη ρωσική ηγεσία ο Ολάντ θα την έχει αύριο Παρασκευή, που θα συναντηθεί με το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Παρίσι. Προς το παρόν, πάντως, η Μόσχα ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι δεν προτίθεται ν' αλλάξει τη στάση της απέναντι στη Συρία. Σχολιάζοντας την τοποθέτηση Ολάντ, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Μόσχα «διαμορφώνει τη θέση της στη βάση αναλύσεων και σκέψης και όχι συναισθηματισμών» ενώ χαρακτήρισε «πρόωρη» την οποιαδήποτε συζήτηση για λήψη περαιτέρω μέτρων σε βάρος της Συρίας και «αντιπαραγωγική» την απέλαση Σύρων διπλωματών από διάφορες χώρες, την ώρα που «υποτίθεται ότι κλιμακώνεται η διπλωματική προσπάθεια για επιτυχία του σχεδίου Ανάν».

Υπέρ της αναγκαιότητας στρατιωτικής παρουσίας και όχι στρατιωτικής επέμβασης τάχθηκε ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών που εκτίμησε ότι η δημιουργία ζωνών ασφαλείας στη Συρία θα βοηθήσει και στον τερματισμό της βίας και στην αποτελεσματικότερη παρουσία των παρατηρητών. Και αυτός, όμως, έθεσε ως προϋπόθεση την ύπαρξη ομόφωνης απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οσο για το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωνε ότι δεν υπάρχει «κανένας λόγος καλλιέργειας εικασιών περί επέμβασης», ενώ ο Γερμανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Π. Βίτινγκ συμπλήρωνε ότι μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο αύξησης του αριθμού των παρατηρητών και η υιοθέτηση μηχανισμών τιμωρίας σφαγών σαν αυτήν στη Χούλα.

Εκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Οι δηλώσεις του Βίτινγκ έγιναν πριν από την έναρξη της κεκλεισμένων των θυρών έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία, μετά το μακελειό στην πόλη Χούλα. Το Συμβούλιο επρόκειτο να ενημερώσει, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο ειδικός απεσταλμένος Κόφι Ανάν, από τη Γενεύη όπου επέστρεψε μετά τις επαφές με τον Σύρο πρόεδρο την Τρίτη.

Το Συμβούλιο δεν αναμενόταν, εκτός απροόπτου τουλάχιστον, να προχωρήσει σε κάποιου είδους απόφαση, παρά το γεγονός ότι η συριακή αντιπολίτευση, και κυρίως το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο -όπου κυρίαρχη είναι η παρουσία των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων»- επαναδιατύπωσε το αίτημά του για άμεση αποχώρηση του Ασαντ, τονίζοντας ότι είναι «μοναδικός τρόπος να διασωθεί το σχέδιο Ανάν», προβλέποντας «κλιμάκωση και έκρηξη σε όλη την περιοχή σε αντίθετη περίπτωση».

Εντός Συρίας, ο συριακός Τύπος χαρακτήρισε «υστερικά μέτρα» τις απελάσεις των διπλωματών υποστηρίζοντας ότι υποσκάπτουν το σχέδιο αποκλιμάκωσης του Ανάν. Χτες ανακοινώθηκε η απέλαση των Σύρων διπλωματών και από τις Τουρκία και Ιαπωνία. Κατά τα άλλα, πηγές προσκείμενες στην αντιπολίτευση υποστήριζαν ότι και χτες συνεχίστηκαν οι σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στο συριακό στρατό και σε ενόπλους της σε προάστια της Δαμασκού αλλά και σε περιοχές των Χάμα, Χομς, Ιντλίμπ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν συνολικά 39 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 15 στρατιώτες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διπλωματική κινητικότητα μετά τις συγκρούσεις στο Ντέιρ Εζόρ (2023-09-05 00:00:00.0)
Την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων ζητά ο Τζααφάρι (2019-08-22 00:00:00.0)
Συνέχιση χερσαίας επέμβασης με φόντο παζάρια (2016-08-26 00:00:00.0)
Κλιμάκωση επιχειρήσεων και παζαριών (2015-11-24 00:00:00.0)
Πότε ο ΣΥΡΙΖΑ λέει την αλήθεια για τη Συρία; Ποτέ… (2013-08-31 00:00:00.0)
Μπαράζ επαφών και ένταση του ενδοϊμπεριαλιστικού «παζαριού» (2012-06-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ