Τρίτη 24 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κλιμάκωση επιχειρήσεων και παζαριών

Σε βομβαρδισμούς τζιχαντιστών στο δυτικό και βόρειο Ιράκ συμμετείχαν χτες γαλλικά βομβαρδιστικά από το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ»
Σε βομβαρδισμούς τζιχαντιστών στο δυτικό και βόρειο Ιράκ συμμετείχαν χτες γαλλικά βομβαρδιστικά από το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ»
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Παρά τα παζάρια και τις προσπάθειες διάφορων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, με προεξάρχουσα τη Γαλλία, να δείξουν πως επιχειρούν τη συγκρότηση ενός «κοινού» μετώπου κατά των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ, τους οποίους οι ίδιες δημιούργησαν για να προωθήσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους, οι μεταξύ τους διαφορές συνεχίζονται σχεδόν παράλληλα με αυτές τις προσπάθειες.

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, συναντώντας χτες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Εξαγωγικών Χωρών Φυσικού Αερίου στην Τεχεράνη το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, αποδοκίμασε την πολιτική των ΗΠΑ στη Συρία και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι οι «Αμερικανοί επεξεργάζονται μακροπρόθεσμο σχέδιο προσπαθώντας να κυριαρχήσουν στη Συρία και μετά σε όλη την περιοχή (...) δημιουργώντας απειλή για όλες τις χώρες, ιδιαίτερα για τη Ρωσία και το Ιράν». Σε άλλο σημείο χαιρέτισε «τις ενέργειες και τις αποφάσεις» του Ρώσου Προέδρου στη Συρία, τονίζοντας ότι οδήγησαν «στην αναβάθμιση της περιφερειακής και διεθνούς θέσης» της Μόσχας. Ερμήνευσε την «επιμονή» των ΗΠΑ κατά της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, ως «παραθυράκι για τις πολιτικές των ΗΠΑ στην περιοχή».

Ο Πούτιν ζήτησε μεγαλύτερη διμερή συνεργασία για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία, προσθέτοντας με νόημα (αναφερόμενος στις ΗΠΑ) ότι «καμία χώρα δε θα πρέπει να επιβάλλει πολιτικές δομές σε μία άλλη».

Ο «μαραθώνιος» του Ολάντ

Το ίδιο 24ωρο στο Παρίσι, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, (λίγο πριν ξεκινήσει αυτή τη βδομάδα ένα διπλωματικό «μαραθώνιο» απανωτών συναντήσεων με ομολόγους του από ΗΠΑ, Γερμανία, Ρωσία και Κίνα) δεχόταν στο Παρίσι το Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, συζητώντας μεταξύ άλλων τις εξελίξεις στη Συρία. Ο Κάμερον εξέφρασε τη συμπαράστασή του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, «παραχώρησε» σε ένδειξη «αλληλεγγύης» στις γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις τη βρετανική βάση της RAF στο Ακρωτήρι της Κύπρου, είτε για τις πολεμικές επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ, είτε για τον ανεφοδιασμό των γαλλικών βομβαρδιστικών. Ο Ολάντ, από την άλλη, υπογράμμισε ότι οι γαλλικές στρατιωτικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών στη Συρία θα κλιμακωθούν, ενώ ήδη από χτες τα γαλλικά βομβαρδιστικά, που βρίσκονται στο γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» που πλέει ανοιχτά της Ανατολικής Μεσογείου, ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις τους κατά των τζιχαντιστών στο Ραμάντι και στη Μοσούλη του Ιράκ.

Παράλληλα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, χαρακτήρισε τους τζιχαντιστές «τέρατα, που είναι όμως 30.000, που πρέπει να τους πολεμήσουμε αμείλικτα». Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Γαλλικού Στρατού, Πιερ ντε Βιλιέ, πρότεινε «υπομονή», σημειώνοντας πως η νίκη κατά των τζιχαντιστών «δε θα έρθει σύντομα».

Τζον Κέρι: «Νέες ιδέες κατά των τζιχαντιστών»

Πυρετώδεις επαφές είχε χτες στο Αμπου Ντάμπι και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, σε σχέση με τις διπλωματικές διεργασίες που έχουν ξεκινήσει (και παρασκηνιακά) για την έναρξη μεσοπρόθεσμα επαφών ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης, εάν και αφού καταφέρουν οι τελευταίες να συγκροτήσουν μία αντιπροσωπεία ως στα μέσα Δεκέμβρη σε συνάντησή τους στη Σαουδική Αραβία.

Ο Κέρι, μετά τις συναντήσεις που είχε με υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Αμπντάλα μπιν Ζαγέντ αλ Ναχγιάντ και το Σαουδάραβα ομόλογό του, Αντέλ αλ Τζουμπέιρ, επέλεξε να εστιάσει τις δηλώσεις του στα «νέα» σχέδια του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, που ζήτησε, όπως τόνισε, «από όλα τα μέλη της κυβέρνησης φρέσκες ιδέες για να κινηθούμε πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά κατά του Νταές» (σ.σ. ακρωνύμιο του «Ισλαμικού Κράτους» στα αραβικά). Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «αναζητούν νέες στρατιωτικές, αντιτρομοκρατικές και διπλωματικές ιδέες για να καταπολεμήσουμε το ΙΚ γρηγορότερα», γιατί θεωρούν πως το κλειδί «είναι να καταστραφεί το Νταές γρήγορα σε Συρία και Ιράκ». Δεν απέκλεισε μία στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ - Ρωσίας κατά των τζιχαντιστών, υπό τον όρο πως θα γίνει «υπό τις σωστές συνθήκες».

Απέφυγε να αναφερθεί σε μία μεγαλύτερη χερσαία επέμβαση από αυτήν που ήδη πραγματοποιούν Αμερικανοί κομάντος στη Συρία (οι οποίοι άμεσα ενισχύονται με αρκετές δεκάδες άλλους, κυρίως στις κουρδικές περιοχές της Βόρειας Συρίας), απορρίπτοντας για πολλοστή φορά τις προτάσεις (κυρίως των Τούρκων αλλά και της προκατόχου του Χίλαρι Κλίντον) για «εναέρια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» στη Συρία. Υποστήριξε ότι οι συριακές αντικαθεστωτικές οργανώσεις «δε θέλουν να δουν μία συνεργασία ΗΠΑ - Ρωσίας που θα διατηρήσει τον Πρόεδρο Ασαντ στην εξουσία».

Ασαντ: «Πρόοδος σχεδόν σε όλα τα μέτωπα»

Ο Σύρος Πρόεδρος, μιλώντας την Κυριακή σε κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο, σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις του συριακού στρατού καταγράφουν πρόοδο «σχεδόν σε όλα τα μέτωπα», μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην περιοχή, στις 30 Σεπτέμβρη.

Σημείωσε ότι «οι Ρώσοι υπολογίζουν στις χερσαίες δυνάμεις της Συρίας» για να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές και διέψευσε ότι υπάρχει «συντονισμός ή επικοινωνία» με τις αμερικανικές δυνάμεις.

Τέλος, τη δική του «εκδοχή» για τις αιτίες του πολέμου στη Συρία έδωσε χτες στο βρετανικό τηλεοπτικό σταθμό SKY NEWS ο Βρετανός πρίγκιπας Κάρολος, που απέδωσε το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στη Συρία και την προσφυγική κρίση στην ...«αποτυχία της παγκόσμιας κοινότητας να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ