Τρίτη 24 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Σύνοδος χωρών εξαγωγέων φυσικού αερίου

Από τη Σύνοδο στην Τεχεράνη
Από τη Σύνοδο στην Τεχεράνη
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Στην ιρανική πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκε χτες η τρίτη Σύνοδος Κορυφής του Φόρουμ Εξαγωγικών Χωρών Φυσικού Αερίου (GECF), με συμμετοχή ηγετών και εκπροσώπων από Αλγερία, Βολιβία, Αίγυπτο, Ισημερινή Γουινέα, Ιράν, Λιβύη, Νιγηρία, Κατάρ, Ρωσία, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Βενεζουέλα, ενώ παρατηρητές προσκεκλημένοι ήταν ηγέτες από Αζερμπαϊτζάν, Ιράκ, Καζακστάν, Ολλανδία, Νορβηγία, Ομάν και το Περού.

Οπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν της Συνόδου, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών, αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές φυσικού αερίου. Εγκρίθηκε μάλιστα και η λεγόμενη Διακήρυξη της Τεχεράνης, που δεν είχε δοθεί στη δημοσιότητα την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές. Οπως είπε ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, ανοίγοντας τις εργασίες της Συνόδου, αυτή είχε ως στόχο να βρει τρόπους για την υποστήριξη των συλλογικών συμφερόντων των κρατών - μελών και την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των χωρών σε διάφορους τομείς, όπως η έρευνα, η παραγωγή και το εμπόριο φυσικού αερίου, να συντονίσει τις πολιτικές που συνάδουν με την αύξηση του μεριδίου του φυσικού αερίου στην παγκόσμια ενεργειακή κατανάλωση και να προωθήσει την παρουσία του Φόρουμ διεθνώς.

Προβάλλοντας τη λεγόμενη οικολογική διάσταση του φυσικού αερίου, σημείωσε ότι έχει προταθεί, ενόψει και της Διεθνούς Συνάντησης για τις Κλιματικές Αλλαγές την επόμενη βδομάδα στο Παρίσι, να προβληθεί αυτή η μορφή Ενέργειας, με δεδομένο ότι οι λεγόμενες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα μπορέσουν να καλύψουν μόνο ένα περιορισμένο μερίδιο στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του κόσμου. Και πρόσθεσε με νόημα ότι «είμαστε ακόμα πολύ μακριά από το να αφήσουμε πίσω τα ορυκτά καύσιμα. Ως εκ τούτου, το ερώτημα είναι τι πρέπει να κάνουμε για να έχουμε καθαρότερη και πιο αποδοτική Ενέργεια στον καιρό της μετάβασης;». Ετσι πρόβαλλε ιδιαίτερα το συγκεκριμένο καύσιμο και είπε ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις τα επόμενα χρόνια να αυξηθεί η κατανάλωση.

Ο Ροχανί, επίσης, σημείωσε ότι λόγω του διεθνούς αποκλεισμού, η χώρα του, πρώτη χώρα στον κόσμο σε αποθέματα φυσικού αερίου, δεν μπόρεσε να αναδείξει όλες τις παραγωγικές της δυνατότητες και γι' αυτό κάλεσε να δυναμώσουν οι εταιρικές σχέσεις μεταξύ των μελών του Φόρουμ, ώστε «να υπάρξει αμοιβαίο συμφέρον». Εκτίμησε, επίσης, ότι η πρόσφατη διεθνής συμφωνία για το ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του ανοίγει νέους δρόμους και κάλεσε σε νέες επενδύσεις.

Στο περιθώριο της Συνόδου όπου πήρε μέρος, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε συνάντηση με τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη Αγιατολάχ Χαμενεΐ. Νωρίτερα, με προεδρικό διάταγμα, η ρωσική κυβέρνηση χαλάρωσε την απαγόρευση της εξαγωγής πυρηνικού εξοπλισμού και τεχνολογίας στο Ιράν, μια απόφαση που λαμβάνεται μετά τη σύναψη της διεθνούς συμφωνίας. Σύμφωνα με αυτό, ρωσικές εταιρείες μπορούν πλέον να εξάγουν εξοπλισμό και να παράσχουν οικονομικές και τεχνικές συμβουλές για να βοηθήσουν το Ιράν σε μετατροπές στο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου στο Φορντό, στην υποστήριξη των ιρανικών προσπαθειών για την εξαγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου σε αντάλλαγμα για την προμήθεια ακατέργαστου ουρανίου και στον εκσυγχρονισμό του αντιδραστήρα βαρέος ύδατος του Αράκ.

Στη Σύνοδο, επίσης, συμμετείχαν και οι Πρόεδροι της Βενεζουέλας, Ν. Μαδούρο, με τον οποίο συναντήθηκε ο Πούτιν και της Βολιβίας, Εβο Μοράλες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ