Τετάρτη 6 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 53
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Μπαράζ επαφών και ένταση του ενδοϊμπεριαλιστικού «παζαριού»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΠΕΚΙΝΟ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Στην απέλαση όσων διπλωματών απέμεναν στη συριακή πρωτεύουσα από 17 χώρες, μεταξύ των οποίων ΗΠΑ, Τουρκία, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, κ.ά., ως απάντηση στην απέλαση των Σύρων διπλωματών από 13 χώρες την περασμένη βδομάδα προχώρησε η Δαμασκός. Ταυτόχρονα επέτρεψε, για πρώτη φορά, ν' αρχίσει η διαδικασία εγκατάστασης μόνιμης ανθρωπιστικής μονάδας υπό το γραφείο ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ σε Χομς, Ιντλίμπ, Ντεράα και Ντάιρ αλ Τζουρ. Ο Σύρος Πρόεδρος, την Κυριακή, μιλώντας στο κοινοβούλιο υποστήριξε ότι η χώρα του «δεν βιώνει εσωτερική κρίση αλλά παρέμβαση ξένων δυνάμεων επειδή στηρίζει την αντίσταση απέναντι στο Ισραήλ».

Ο Ασαντ επανέλαβε ότι οι σφαγές είναι δράση τρομοκρατών, την οποία η συριακή ηγεσία θα καταστείλει, και χαρακτήρισε «τέρατα» τους δράστες της σφαγής στη Χούλα, την περασμένη βδομάδα (108 νεκροί κυρίως γυναικόπαιδα). Και τόνισε, όπως και ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών, Φαϊζάλ αλ Μακντάντ, ότι υποστηρίζουν την εφαρμογή του σχεδίου Ανάν.

Την αναγκαιότητα εφαρμογής του σχεδίου Ανάν επεσήμαναν, χτες, και οι Πρόεδροι Ρωσίας και Κίνας που δήλωσαν ότι έχουν «κοινή στάση», διαφωνώντας με οποιαδήποτε προοπτική ξένης επέμβασης. Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γκενάντι Γκατίλοφ, πάντως δήλωνε χτες ότι η Μόσχα «θα δεχόταν πολιτικό συμβιβασμό» χωρίς να διατηρηθεί απαραίτητα ο Ασαντ στην εξουσία.

Δυο μέρες νωρίτερα, Ρωσία και ΕΕ στη συνάντησή τους διαπίστωναν τη συμφωνία τους στην αναγκαιότητα τερματισμού της βίας αλλά και την ύπαρξη διαφωνιών μεταξύ τους, κάτι που έκαναν και οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ - Ρωσίας, που παραδέχτηκαν, όμως, ότι οι δύο χώρες «πρέπει να συνεργαστούν για βρεθεί λύση για τη Συρία». Πιεστικότερο το ύφος του Αραβικού Συνδέσμου που ζήτησε από τον ΟΗΕ, το Σάββατο, ν' αναλάβει δράση για την εφαρμογή του σχεδίου Ανάν χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα πλην στρατιωτικής επέμβασης.

Την πίεση ενέτεινε χτες η Σ. Αραβία, εκ μέρους του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, τονίζοντας ότι «χάνεται η υπομονή» με την κατάσταση και καλώντας τη Ρωσία ν' αλλάξει στάση και τις χώρες του Κόλπου «να βοηθήσουν για να μπορεί ν' αμυνθεί ο συριακός λαός», μια έμμεση σαφή έκκληση ουσιαστικά για εξοπλισμό των ενόπλων της αντιπολίτευσης. Ο Κόφι Ανάν ενημερώνει, εκ νέου, την Πέμπτη το Συμβούλιο Ασφαλείας και αναμένεται να ζητήσει «ανανέωση» των όρων εφαρμογής του σχεδίου του.

Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (στηρίζεται από την Τουρκία και άλλους ιμπεριαλιστές) ανακοίνωσε, πριν δύο μέρες, αναστολή στην τήρηση της εκεχειρίας. Αντιπολιτευόμενες πηγές αναφέρουν σκληρές μάχες στην ευρύτερη παραθαλάσσια περιοχή της Λαττάκειας όπου συμμετέχουν και πλοία, και μιλούν για 34 νεκρούς (οι 15 στρατιώτες). Συγκρούσεις, όμως, σημειώθηκαν και στην Τρίπολη, στο γειτονικό βόρειο Λίβανο, το Σάββατο, ανάμεσα σε σιίτες υποστηρικτές του καθεστώτος Ασαντ και σουνίτες προσκείμενους στην αντιπολίτευση με ένα νεκρό και εννιά τραυματίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ