Πέμπτη 31 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΑΓΚΑΗΣ
Παραμένει συσπειρωμένη

Το μέλλον της περιφερειακής Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ), που έχει συγκροτήσει η Κίνα με τη Ρωσία, μαζί με τις κεντροασιατικές χώρες που προήλθαν από τη διάλυση της ΕΣΣΔ, αποτελεί σημείο προσοχής αρκετών αναλυτών των διεθνών εξελίξεων.

Σε εκτιμήσεις του, ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Πολιτικής της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών της Κίνας, Σεν Τζίζου, σημειώνει: «Οι ΗΠΑ επεδίωξαν να μαχαιρώσουν πισώπλατα τη Ρωσία και την Κίνα, καλώντας τους προέδρους των τεσσάρων χωρών της Κεντρικής Ασίας - του Καζαχστάν, της Κιργισίας, του Τατζικιστάν και του Ουζμπεκιστάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, όμως οι τελευταίοι αρνήθηκαν να πάνε. Αυτό αποδεικνύει τη μεγάλη αυτοπεποίθηση των ηγετών των Δημοκρατιών της Κεντρικής Ασίας, μιας και η περιφερειακή ασφάλεια είναι πλέον μέρος των αρμοδιοτήτων μας».

Ο Κινέζος αναλυτής υπογράμμισε πως οι προσπάθειες των ΗΠΑ για την επέκταση του ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται πλέον στις απαιτήσεις της περιφερειακής ασφάλειας: «Με ταχείς ρυθμούς αναπτύσσεται η τάση πολλών πόλων, αλλά οι ΗΠΑ βασιζόμενες στην αντίληψη του "ψυχρού πολέμου", προσπαθούν να διατηρήσουν την ηγεμονία τους και να επεκτείνουν την ύπαρξη του ΝΑΤΟ σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να γίνει η Βόρειο-Ατλαντική Συμμαχία κέντρο της παγκόσμιας ασφάλειας». Αυτή η λογική βρίσκεται σε αντίθεση με την τάση της εποχής, επιμένει ο Κινέζος αναλυτής, που, επιπλέον, υπογραμμίζει τον αυξημένο ρόλο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ).

Ως παράδειγμα της εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας ο Σεν Τζίζου παρουσίασε στοιχεία σχετικά με τις πρόσφατες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων «οι Ρώσοι διπλωμάτες δήλωσαν πως στα ζητήματα της Νότιας Θάλασσας της Κίνας δεν πρέπει να παρεμβαίνουν οι τρίτες χώρες». Κατά τη γνώμη του Κινέζου αναλυτή, οι θέσεις αυτές επιδεικνύουν ενίσχυση του στρατηγικού συντονισμού Κίνας-Ρωσίας, που θα εξασφαλίσει τη σταθερή ανάπτυξη του ΟΣΣ.

Να σημειωθεί ότι στις 5-7 Ιούνη ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Β. Πούτιν, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, όπου θα διεξαχθούν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΟΣΣ.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ