ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εύθραυστες ισορροπίες κατάπαυσης του πυρός

Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν και χτες

Associated Press

Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν και χτες
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΤΟΥΛΚΑΡΕΜ.-

Προσπάθεια να χαμηλώσουν τους τόνους και να δώσουν περισσότερο βάρος στην εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός κατέβαλαν, χτες, τόσο η ισραηλινή κυβέρνηση όσο και η Παλαιστινιακή Αρχή. Παρ' όλα αυτά, οι συγκρούσεις δεν έλειψαν ούτε χτες, και κατά συνέπεια ούτε οι νεκροί και οι τραυματίες. Την ίδια στιγμή, αναζωπυρώνεται η διπλωματική δραστηριότητα στην περιοχή.

«Ο ισραηλινός στρατός έχει τη γνώση και τα μέσα να αντιμετωπίσει τη βία καταλλήλως και όπου χρειάζεται χωρίς να εμπλακεί σε επικίνδυνες περιπέτειες εντός των αυτόνομων περιοχών, οι οποίες θα είναι πολύ πιο επιζήμιες για το Ισραήλ». Αυτό δήλωσε, χτες, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση τιμής για τη συμπλήρωση 5 χρόνων από τη δολοφονία του Γιτζάκ Ραμπίν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Οι δηλώσεις του Εχούντ Μπαράκ, εκτός από μια ξεκάθαρη προσπάθεια να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι, καθώς γίνονται προσπάθειες να τηρηθεί η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε από τους Αραφάτ - Πέρες, εκτιμήθηκε και ως σαφή προειδοποίηση προς πολλούς συνεργάτες του, όπως ο αντιπρόεδρος και υπουργός Επικοινωνιών Μπενιαμίν Μπεν Ελιεζέρ, και προς το «Λικούντ», που πιέζουν για ανάληψη εκτεταμένης στρατιωτικής δράσης κατά των Παλαιστινίων.

Την ίδια στιγμή, ο σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Ντάνι Γιατόμ, δήλωνε ότι «δεν έχει πλήρως ελεγχθεί η βία στα αυτόνομα εδάφη, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η Παλαιστινιακή Αρχή». Πάντως, η παλαιστινιακή αστυνομία απαγόρευσε την πραγματοποίηση συγκέντρωσης της «Τζιχάντ» στη Γάζα, μετά από τη χτεσινή βομβιστική επίθεση στην Ιερουσαλήμ, της οποίας την ευθύνη ανέλαβε η συγκεκριμένη οργάνωση.

Χαμηλούς τόνους χρησιμοποίησαν και οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι. Ο υπουργός Σχεδιασμού Ναμπίλ Σάαθ, εκτιμούσε ότι η κατάσταση ήταν αρκετά ήρεμη, χτες, ενώ ο υπουργός Επικοινωνιών, Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, υπογράμμιζε ότι «η βία μειώθηκε σημαντικά», αν και συμπλήρωσε ότι «η Ιντιφάντα συνεχίζεται γιατί, έτσι κι αλλιώς, δεν υπόκειται σε εντολές μια λαϊκή εξέγερση».

Associated Press

Παρά τις εκτιμήσεις αυτές, όμως, οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν σε αρκετά σημεία της Δυτικής Οχθης. Σύμφωνα με παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στην Τουλκαρέμ και ένας άλλος 18χρονος διαδηλωτής στο χωριό Χίζμε, κοντά στη Νάμπλους. Ο ισραηλινός στρατός αμφισβήτησε ότι ευθύνεται για το θάνατο του διαδηλωτή στην Τουλκαρέμ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πυροβολήθηκε πισώπλατα από Παλαιστινίους, γεγονός που προκάλεσε οργή στην παλαιστινιακή πλευρά. Την ίδια στιγμή, τα ισραηλινά τανκ, «για κάθε απρόοπτο», ανακαταλάμβαναν τις θέσεις τους στο μεθοριακό πέρασμα Κάρνι, της Λωρίδας της Γάζας, αν και η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός προβλέπει την απομάκρυνσή τους από εκεί.

Διπλωματική κινητικότητα

Σε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες με Παλαιστινίους και Ισραηλινούς έχει αποδυθεί, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, σε μια προσπάθεια να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Την ίδια στιγμή, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι στα μέσα του Νοέμβρη, μια νέα περιοδεία στην περιοχή αρχίζει ο υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ.

Παράλληλα, έντονη δραστηριότητα επικρατεί και στην Ουάσιγκτον, όπου η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, είχε συνάντηση με τον Παλαιστίνιο διαπραγματευτή Σάεμπ Ερακάτ και αναμένεται να συναντηθεί και με τον εκτελούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Σλόμο Μπεν Αμί. Οπως δήλωσε ο Ερακάτ, ο Παλαιστίνιος ηγέτης θα μεταβεί, στο επόμενο χρονικό διάστημα, στην Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Η απάντηση, στη συγκεκριμένη πρόταση, του Εχούντ Μπάρακ αναμένεται ακόμη.

Πάντως, καλού κακού, η Ουάσιγκτον έθεσε σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας τις αμερικανικές δυνάμεις στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, επικαλούμενη φόβους τρομοκρατικής επίθεσης αλλά και την ένταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή.

ΚΙΝΑ - ΡΩΣΙΑ
Ανάπτυξη της συνεργασίας

ΠΕΚΙΝΟ.-

Η παραπέρα ενίσχυση της συνεργασίας Ρωσίας - Κίνας σε διάφορους τομείς, ήταν το κυρίαρχο θέμα της επίσημης επίσκεψης του Ρώσου πρωθυπουργού Μιχαήλ Κασιάνοφ στο Πεκίνο, ύστερα από πρόσκληση του πρωθυπουργού της ΛΔ Κίνας, Τσου Ζουντσί.

Μετά το τέλος των συνομιλιών υπογράφτηκαν 14 συμφωνίες, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει τη βούληση της Μόσχας να παίξει σημαντικό ρόλο στο γεωπολιτικό θέατρο της Ασίας. Στον ενεργειακό τομέα υπογράφτηκε συμφωνία για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τη Ρωσία, την Κίνα και τη Ν. Κορέα. Επιπλέον, η Μόσχα θα πουλήσει στην Κίνα ρωσική πυρηνική τεχνολογία για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, στις συζητήσεις των δυο πλευρών δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην προοπτική συμμετοχής της Ρωσίας στο στρατηγικό πρόγραμμα αξιοποίησης των δυτικών περιοχών της ΛΔ Κίνας, κυρίως στον τομέα της κατασκευής από τη Ρωσία υδροσυστημάτων.

Στον τομέα των εξοπλισμών θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για την απόκτηση από την Κίνα του ρωσικού ιπτάμενου ραντάρ τύπου «Α-50», διότι αποτελεί σημαντικό στοιχείο της συνεργασίας στον στρατιωτικοτεχνικό τομέα, δήλωσε ο Κασιάνοφ. Η Ρωσία είναι κύριος προμηθευτής οπλικών συστημάτων της Κίνας, καθώς το Πεκίνο έχει δαπανήσει μεταξύ 1991 και 1997 περίπου 6 δισ. δολάρια για προμήθεια ρωσικών συστημάτων. Η Μόσχα έχει ήδη παραδώσει στο Πεκίνο ένα αντιτορπιλικό και η παράδοση ενός δεύτερου αναμένεται πριν από το τέλος του χρόνου. Επίσης, τον περασμένο χρόνο το Πεκίνο υπέγραψε πρωτόκολλο συμφωνίας για την αγορά 40 τουλάχιστον μαχητικών αεροπλάνων «Σουχόι-30 MK».

Ο πρωθυπουργός της ΛΔ της Κίνας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των συνομιλιών με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Κασιάνοφ. Υπογράμμισε συνάμα τον πρακτικό, με συγκεκριμένο περιεχόμενο χαρακτήρα, των τακτικών συναντήσεων των δυο πρωθυπουργών. Τόνισε ιδιαίτερα ότι η σινορωσική οικονομική, επιστημονικοτεχνική και άλλη συνεργασία παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των σχέσεων στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα. Επίσης επισήμανε ότι με την εκλογή του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν άρχισε ένα ποιοτικά νέο στάδιο συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες και οι σχέσεις τους περνούν την καλύτερη περίοδο.

Από τη μεριά του, ο Ρώσος πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο καλός πολιτικός διάλογος, που έχει καθιερωθεί ανάμεσα στους ηγέτες των δυο χωρών, συμπληρώνεται με συγκεκριμένα σχέδια σε διάφορους τομείς της συνεργασίας, όπως στην οικονομία, στο στρατιωτικοτεχνικό και ανθρωπιστικό τομέα. Ο Κασιάνοφ έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Κίνας Ζιαν Ζεμίν, στον οποίο μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου Πούτιν. Ο Κινέζος Πρόεδρος, από τη μεριά του, χαιρέτισε τη νέα πολιτική «της νέας ηγεσίας της Ρωσίας».

ΚΑΣΜΙΡ
16 νεκροί από νάρκες και συγκρούσεις

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.-

Ενας εξέχων ισλαμιστής πολιτικός, που ανήκε στην αντιπολίτευση, και πέντε συνοδοί του σκοτώθηκαν χτες, όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν χτυπήθηκε από νάρκη, που η Αστυνομία του Κασμίρ εκτιμά ότι πυροδοτήθηκε με τηλεχειρισμό. Η Αστυνομία αποδίδει την ενέργεια, που έγινε κοντά στην πόλη της θερινής πρωτεύουσας, Σριναγκάρ, σε κάποια από τις πάνω από 12 αυτονομιστικές οργανώσεις του διαφιλονικούμενου κρατιδίου. Οι συγκρούσεις στην περιοχή έχουν κοστίσει - κατά τους επίσημους υπολογισμούς - πάνω από 26.000 ζωές από το 1989. Σε άλλη έκρηξη, στην πόλη Μπαντερουά, σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν 18.

Επίσης χτες, σε ένοπλη συμπλοκή Ινδών στρατιωτών και ισλαμιστών, περίπου 30 χλμ. δυτικά της Σριναγκάρ, σκοτώθηκαν 4 στρατιώτες και 5 αντάρτες και καταστράφηκαν τουλάχιστον 7 σπίτια.

Συμπαράσταση στον παλαιστινιακό λαό

Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου με ανακοίνωσή της «καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αδιαλλαξία του Ισραήλ, το οποίο, με την πολιτική ενθάρρυνση των Αμερικανών και των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, καταπιέζει τον παλαιστινιακό λαό και έχει πυροδοτήσει πολύνεκρες συγκρούσεις στα παλαιστινιακά εδάφη». Εκφράζει την «αμέριστη συμπαράστασή του» στον αγώνα των Παλαιστινίων και καλεί «την ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πολιτική των "ίσων αποστάσεων" στο έγκλημα που διαπράττεται σε βάρος ενός υπερήφανου λαού».

Τη συμπαράστασή του στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού εκφράζει ο Σύλλογος Φοιτητών Παντείου, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Συμμεριζόμαστε την πάγια θέση τους για δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους». Ο Σύλλογος καταδικάζει την ιμπεριαλιστική πολιτική των Ισραήλ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και υπογραμμίζει ότι οι λαοί θα νικήσουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ