Σάββατο 4 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εύθραυστες ισορροπίες κατάπαυσης του πυρός

Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν και χτες

Associated Press

Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν και χτες
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΤΟΥΛΚΑΡΕΜ.-

Προσπάθεια να χαμηλώσουν τους τόνους και να δώσουν περισσότερο βάρος στην εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός κατέβαλαν, χτες, τόσο η ισραηλινή κυβέρνηση όσο και η Παλαιστινιακή Αρχή. Παρ' όλα αυτά, οι συγκρούσεις δεν έλειψαν ούτε χτες, και κατά συνέπεια ούτε οι νεκροί και οι τραυματίες. Την ίδια στιγμή, αναζωπυρώνεται η διπλωματική δραστηριότητα στην περιοχή.

«Ο ισραηλινός στρατός έχει τη γνώση και τα μέσα να αντιμετωπίσει τη βία καταλλήλως και όπου χρειάζεται χωρίς να εμπλακεί σε επικίνδυνες περιπέτειες εντός των αυτόνομων περιοχών, οι οποίες θα είναι πολύ πιο επιζήμιες για το Ισραήλ». Αυτό δήλωσε, χτες, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση τιμής για τη συμπλήρωση 5 χρόνων από τη δολοφονία του Γιτζάκ Ραμπίν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Οι δηλώσεις του Εχούντ Μπαράκ, εκτός από μια ξεκάθαρη προσπάθεια να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι, καθώς γίνονται προσπάθειες να τηρηθεί η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε από τους Αραφάτ - Πέρες, εκτιμήθηκε και ως σαφή προειδοποίηση προς πολλούς συνεργάτες του, όπως ο αντιπρόεδρος και υπουργός Επικοινωνιών Μπενιαμίν Μπεν Ελιεζέρ, και προς το «Λικούντ», που πιέζουν για ανάληψη εκτεταμένης στρατιωτικής δράσης κατά των Παλαιστινίων.

Την ίδια στιγμή, ο σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Ντάνι Γιατόμ, δήλωνε ότι «δεν έχει πλήρως ελεγχθεί η βία στα αυτόνομα εδάφη, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η Παλαιστινιακή Αρχή». Πάντως, η παλαιστινιακή αστυνομία απαγόρευσε την πραγματοποίηση συγκέντρωσης της «Τζιχάντ» στη Γάζα, μετά από τη χτεσινή βομβιστική επίθεση στην Ιερουσαλήμ, της οποίας την ευθύνη ανέλαβε η συγκεκριμένη οργάνωση.

Χαμηλούς τόνους χρησιμοποίησαν και οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι. Ο υπουργός Σχεδιασμού Ναμπίλ Σάαθ, εκτιμούσε ότι η κατάσταση ήταν αρκετά ήρεμη, χτες, ενώ ο υπουργός Επικοινωνιών, Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, υπογράμμιζε ότι «η βία μειώθηκε σημαντικά», αν και συμπλήρωσε ότι «η Ιντιφάντα συνεχίζεται γιατί, έτσι κι αλλιώς, δεν υπόκειται σε εντολές μια λαϊκή εξέγερση».


Associated Press

Παρά τις εκτιμήσεις αυτές, όμως, οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν σε αρκετά σημεία της Δυτικής Οχθης. Σύμφωνα με παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στην Τουλκαρέμ και ένας άλλος 18χρονος διαδηλωτής στο χωριό Χίζμε, κοντά στη Νάμπλους. Ο ισραηλινός στρατός αμφισβήτησε ότι ευθύνεται για το θάνατο του διαδηλωτή στην Τουλκαρέμ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πυροβολήθηκε πισώπλατα από Παλαιστινίους, γεγονός που προκάλεσε οργή στην παλαιστινιακή πλευρά. Την ίδια στιγμή, τα ισραηλινά τανκ, «για κάθε απρόοπτο», ανακαταλάμβαναν τις θέσεις τους στο μεθοριακό πέρασμα Κάρνι, της Λωρίδας της Γάζας, αν και η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός προβλέπει την απομάκρυνσή τους από εκεί.

Διπλωματική κινητικότητα

Σε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες με Παλαιστινίους και Ισραηλινούς έχει αποδυθεί, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, σε μια προσπάθεια να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Την ίδια στιγμή, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι στα μέσα του Νοέμβρη, μια νέα περιοδεία στην περιοχή αρχίζει ο υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ.

Παράλληλα, έντονη δραστηριότητα επικρατεί και στην Ουάσιγκτον, όπου η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, είχε συνάντηση με τον Παλαιστίνιο διαπραγματευτή Σάεμπ Ερακάτ και αναμένεται να συναντηθεί και με τον εκτελούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Σλόμο Μπεν Αμί. Οπως δήλωσε ο Ερακάτ, ο Παλαιστίνιος ηγέτης θα μεταβεί, στο επόμενο χρονικό διάστημα, στην Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Η απάντηση, στη συγκεκριμένη πρόταση, του Εχούντ Μπάρακ αναμένεται ακόμη.

Πάντως, καλού κακού, η Ουάσιγκτον έθεσε σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας τις αμερικανικές δυνάμεις στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, επικαλούμενη φόβους τρομοκρατικής επίθεσης αλλά και την ένταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ