Σάββατο 4 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Η τελική «κούρσα»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Στις μεσοδυτικές Πολιτείες θα κοπεί το νήμα της προεκλογικής εκστρατείας, καθώς οι δύο μονομάχοι για το προεδρικό αξίωμα, ο ρεπουμπλικανός Τζορτζ Μπους Τζούνιορ και ο δημοκρατικός Αλ Γκορ, επέλεξαν τις αμφισβητήσιμες πολιτείες, αλλά και γενέτειρες του Γκορ, για να τερματίσουν αυτό το Σαββατοκύριακο την καμπάνια τους.

Τρία εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, η έκβαση της μάχης εξακολουθεί να θεωρείται αβέβαιη, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Μπους Τζούνιορ υπερσκελίζει τον αντίπαλό του σταθερά με 3 ή 4 ποσοστιαίες μονάδες. Αλλά ουδείς δεν μπορεί με σιγουριά να πει ότι αυτός θα είναι και ο νικητής. Αναλυτές και παρατηρητές αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, καθώς υπολογίζουν να γίνει σε αυτές τις εκλογές και το πρωτοφανές: Κάποιος εκ των δύο υποψηφίων να λάβει μεγαλύτερο ποσοστό σε παναμερικανική κλίμακα, αλλά ο δεύτερος να είναι αυτός που θα εκλεγεί καθώς θα έχει καταφέρει να υπερτερήσει στις Πολιτείες - κλειδιά όπου δίνουν και το μεγαλύτερο αριθμό εκλεκτόρων, όπως τουλάχιστον αναφέρει ο ανταποκριτής του βρετανικού BBC στην αμερικανική πρωτεύουσα. Η αβεβαιότητα είναι τόσο μεγάλη που όλοι κάνουν τη σύγκριση με την προεκλογική εκστρατεία του 1960, όπου τότε αναμετριόταν ο Τζον Κένεντι και ο Ρίτσαρντ Νίξον. Τότε με μηδαμινή διαφορά νικητής ήταν ο Κένεντι...

Ομως, 40 χρόνια έχουν περάσει και όπως τονίζουν πολλοί αναλυτές, τώρα πολλή προσοχή πρέπει να δοθεί στις επιπτώσεις που θα έχει στην εκλογική αναμέτρηση η αποκάλυψη, και μάλιστα 4 μόλις μέρες πριν, ότι... ο Μπους Τζούνιορ είχε συλληφθεί να οδηγεί μεθυσμένος πριν από 24 χρόνια! Αν είναι ποτέ δυνατόν!

Ο ίδιος ο Μπους Τζούνιορ το παραδέχτηκε και μάλιστα κατά τη χτεσινή προεκλογική συγκέντρωση στη Μινεσότα έδειξε ότι έχει τον αέρα της νίκης και μάλιστα όπως παρατηρούν το γνωρίζει και ο ίδιος. Περιοδεύοντας τις δύο τελευταίες μέρες στις μεσοδυτικές αμερικανικές πολιτείες, έχει μια ηπιότητα στους τρόπους του και μια αυτοπεποίθηση στη φωνή του που λένε το ίδιο πράγμα: έχει επίγνωση ότι βρίσκεται στο κατώφλι της Ιστορίας. Με άλλα λόγια, σημειώνει ο απεσταλμένος της «Γκάρντιαν» Μάρτιν Κετλ, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος πιστεύει ότι έχει κερδίσει τις εκλογές.

Η διαφορά που διατηρεί ο Μπους στις δημοσκοπήσεις είναι μικρή, αλλά επίμονη. Η ομάδα του Αλ Γκορ μπορεί να παρουσιάσει μια λεπτομερή και σχεδόν πειστική ανάλυση για τους λόγους που ο αντιπρόεδρος θα κερδίσει τις κρίσιμες πολιτείες, αλλά οι θεωρίες της παρουσιάζουν ένα αδύνατο σημείο: ο Μπους προηγείται και δεν κάνει τίποτα που να μπορεί να ανατρέψει αυτό το γεγονός. Και μόνο το γεγονός ότι στις τελευταίες μέρες της εκστρατείας του ο Μπους βρίσκεται στη Μινεσότα, ένα παραδοσιακό προπύργιο των Δημοκρατικών, δείχνει τη μεγάλη αυτοπεποίθησή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ