Σάββατο 4 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Ετοιμη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση;

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Στα χαρτιά φαίνεται πως παραμένει επί της ουσίας η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ στελεχών της «Σερβικής Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης» (DOS), του σερβικού «Σοσιαλιστικού Κόμματος» και του «Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης» (SPO) για το σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης, που καλείται να οδηγήσει τη Σερβία στις πρόωρες γενικές εκλογές της 23ης Δεκέμβρη. Τα βαριά σύννεφα, που σκίαζαν το, ούτως ή άλλως, δυσλειτουργικό κυβερνητικό σχήμα των παραπάνω τριών κομμάτων, βάρυναν χτες ακόμη περισσότερο, με αφορμή την άρνηση του επικεφαλής των σερβικών μυστικών υπηρεσιών, Ράντε Μάρκοβιτς, να παραιτηθεί.

Αντίθετα, η ανακοίνωση σχηματισμού της νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης φαίνεται πως είναι θέμα ελάχιστου χρόνου, καθώς χτες γνωστοποιήθηκαν τα ονόματα στελεχών της «Σερβικής Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης» και του «Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος» (Μαυροβουνίου) που θα αναλάβουν υπουργικές θέσεις.

Προς «διάλυση» η σερβική μεταβατική κυβέρνηση;

Σύμφωνα με σερβικούς ραδιοσταθμούς, στη διάρκεια της τελευταίας σύσκεψης της σερβικής μεταβατικής κυβέρνησης, στην οποία ήταν παρών και εκπρόσωπος του Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, δεν επήλθε συμφωνία σε σχέση με την τύχη του Ράντε Μάρκοβιτς, ο οποίος κατηγορείται από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολλούς αντιπάλους του Μιλόσεβιτς ότι συμμετείχε «σε σειρά πολιτικών δολοφονιών». Μάλιστα, χτες ο ένας από τους δύο αναπληρωτές πρωθυπουργούς της σερβικής μεταβατικής κυβέρνησης, Σπασόγε Κρούνιτς, προανήγγειλε, εμμέσως πλην σαφώς, την αποχώρηση των αξιωματούχων που προέρχονται από τη «Σερβική Δημοκρατική Αντιπολίτευση» και το «Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης», δηλώνοντας: «Οι Σοσιαλιστές δε δέχονται την αποπομπή του Μάρκοβιτς... Αυτό σημαίνει πως ξαναγυρνάμε στην αρχή, γιατί ούτε η DOS, ούτε η SPO δέχονται να μείνει ο Μάρκοβιτς στη θέση του». Και ο Κρούνιτς κατέληξε, λέγοντας πως ενώ «ορισμένα υπουργεία και υπηρεσίες λειτουργούν, η σερβική κυβέρνηση ούτε συνεδριάζει, αλλά και εξακολουθεί να μην λαμβάνει αποφάσεις για οποιοδήποτε ζήτημα».

Ετοιμη η νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση

Τα ονόματα αξιωματούχων που θα αναλάβουν υπουργικές θέσεις στη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ζόραν Ζίζιτς (του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος - Μαυροβούνιο), μετέδωσε χτες το ανεξάρτητο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΠΕΤΑ.

Η παραπάνω πηγή, επικαλούμενη δηλώσεις στελεχών του «Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος», μετέδωσε πως στη θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού, αλλά και του υπουργού «ΕξωτερικώνΟικονομικών Υποθέσεων» θα διοριστεί ο Μίρολιουμπ Λάμπους, το χαρτοφυλάκιο Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής θα αναλάβει ο Μιοντράγκ Κόβατς, το υπουργείο Οικονομίας θα αναλάβει ο Ντανίλο Βουκσάνοβιτς, το υπουργείο Οικονομικών ο Ντράγκισα Πέσιτς και το υπουργείο Αμυνας ο Σλόμπονταν Κράποβιτς. Και οι τέσσερις είναι ανώτερα στελέχη του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος Μαυροβουνίου.

Στελέχη της «Σερβικής Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης», που θα αναλάβουν υπουργικά πόστα, είναι ο Γκόραν Σβιλάνοβιτς (υπουργείο Εξωτερικών), Ζόραν Σάμι (υπουργείο Μεταφορών), Ζόραν Ζίβκοβιτς (υπουργείο Εσωτερικών), Μομτσίλο Κρούμπατς (υπουργείο Δικαιοσύνης), Σάσα Βιτόσεβιτς (υπουργείο Γεωργίας), Μπόρις Τάντιτς (υπουργείο Τηλεπικοινωνιών), Βόγισλαβ Αντριντς (υπουργείο Αθλητισμού) και ο Ράσιμ Λιάζιτς, που θα αναλάβει το Χαρτοφυλάκιο «Εθνους και Εθνικών Ομάδων».

Τον Ιούνη δημοψήφισμα για το Μαυροβούνιο

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία ή παραμονή του Μαυροβουνίου εντός της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας τον προσεχή Ιούνη, αποφάσισαν αντιπρόσωποι των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Μαυροβουνίου στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης, παρουσία του Προέδρου του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς. Σύμφωνα με τον Ζάρκο Ράκσεβιτς (εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος), στη σύσκεψη αποφασίστηκε πως οι προετοιμασίες για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος θα πρέπει να έχουν αρχίσει το αργότερο μέχρι την 31η Δεκέμβρη, ενώ προ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος (Ιούνης 2001) θα πρέπει να έχει επιτευχθεί σχετική συμφωνία ανάμεσα στους δύο εταίρους της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας (Μαυροβούνιο - Σερβία).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ