ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Νέες επαφές από σήμερα στην Αστάνα

Ενώ το Σαββατοκύριακο ο Ρώσος υπουργός Αμυνας είχε επαφές με την τουρκική ηγεσία

Στρατιώτες του συριακού στρατού ανακαταλαμβάνουν περιοχές στη Β. Συρία
Στρατιώτες του συριακού στρατού ανακαταλαμβάνουν περιοχές στη Β. Συρία
ΑΓΚΥΡΑ.- ΑΣΤΑΝΑ.--

Συνέχεια στις ενδοσυριακές συνομιλίες δίνεται σήμερα στην Αστάνα του Καζακστάν, όπου συριακή κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα έχουν νέα συνάντηση (μέχρι και αύριο) στο πλαίσιο του «σχήματος» που εγκαινίασαν πριν μερικούς μήνες οι Τουρκία, Ρωσία, Ιράν, επιβεβαιώνοντας πόσο περιπλέκονται τα σχέδια για το μέλλον της Συρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας.

Μάλιστα, το Σαββατοκύριακο, ο υπουργος Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού βρέθηκε στην Αγκυρα, όπου συνάντησε τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν. Η συνάντηση ήταν κλειστή για τα ΜΜΕ και εκτός από τη διάρκειά της (δύο ωρών) δεν έγινε τίποτα άλλο γνωστό. Σε αυτή συμμετείχε και ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Φικρί Ισίκ, ο επικεφαλής των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Χουλούσι Ακάρ αλλά και ο αρχηγός των τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών Χακάν Φιντάν.

Πάντως, την Παρασκευή ο Σοϊγκού δήλωνε από τη Μόσχα ότι «μαζί με το Ιράν και την Τουρκία, ολοκληρώνουμε την προετοιμασία των εγγράφων που θα καθορίσουν τις ζώνες αποκλιμάκωσης και τις διαδικασίες για τον έλεγχό τους και τις σχετικές επιχειρήσεις».

Ορισμένα τουρκικά δημοσιεύματα (π.χ. «Σαμπάχ») συνέδεαν τη συνάντηση Ερντογάν - Σοϊγκού και με την προσπάθεια της Τουρκίας να κερδίσει «κατανόηση» και «στήριξη» στην προτεραιότητα που εκείνη δίνει στην «αντιμετώπιση» των Κούρδων αυτονομιστών της Συρίας (YPG, PYD), των οποίων η ενίσχυση ανησυχεί την Αγκυρα πως δημιουργεί επικίνδυνα τετελεσμένα. Μάλιστα, χτες, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραχήμ Καλίν υπογράμμισε ότι «λαμβάνουμε όλα τα μέτρα για να προστατεύσουμε τα σύνορά μας και την εθνική ασφάλεια», αναφερόμενος σε «σενάρια» για νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά Κούρδων της βόρειας Συρίας.

Προελάσεις στρατού σε Μοσούλη και Ράκα

Οι διπλωματικές επαφές θα πυκνώσουν, αν αναλογιστεί κανείς ότι η εικόνα από τα πεδία των μαχών δείχνει πως οι δυνάμεις του «Ισλαμικού Κράτους» δέχονται σημαντικές πιέσεις και μια ενδεχόμενη ήττα τους ανοίγει ακόμα περισσότερο τη συζήτηση για το συσχετισμό των δυνάμεων σε Συρία και Ιράκ.

Ο Ιρακινός στρατηγός Αμπντελ Γάνι αλ Ασάντι είπε από τη Μοσούλη του Ιράκ ότι «τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσουμε την τελική νίκη επί του Νταές (σ.σ. "Ισλαμικό Κράτος")». Αλλά και ο Αμερικανός συνταγματάρχης Ράιαν Ντίλον, στέλεχος του «διεθνούς συνασπισμού» υπό τις ΗΠΑ, είχε εκτιμήσει πρόσφατα ότι η πλήρης ανακατάληψη της Μοσούλης είναι «θέμα ημερών».

Στο μεταξύ, στη Ράκα της Συρίας, οι δυνάμεις του «διεθνούς συνασπισμού», επίσης χτες, ανακοίνωσαν ότι μπήκαν στην περιοχή για πρώτη φορά από το νότο.

Πάντως, για τους λαούς των δύο χωρών το δράμα μεγαλώνει ασταμάτητα, αφού οι πατρίδες τους βυθίζονται στην καταστροφή των ενδοαστικών και ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Στη Ράκα εκτιμάται ότι έχουν «παγιδευτεί» τουλάχιστον 100.000 άμαχοι.

Στην πρωτεύουσα τη Συρίας Δαμασκό, την Κυριακή, τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από βομβιστική επίθεση.

Αλλά και στο Ιράκ σημειώθηκε βομβιστική επίθεση μέσα σε προσφυγικό καταυλισμό, στη δυτική επαρχία του Ιράκ Αλ-Ανμπαρ, από την οποία επίθεση σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι.

Την ίδια στιγμή επανήλθαν οι κατηγορίες σε βάρος της συριακής κυβέρνησης ότι χρησιμοποιεί χημικά όπλα, όπως το αέριο σαρίν. Μια οργάνωση Σύρων ανταρτών κατηγόρησε το Σάββατο το συριακό στρατό ότι χρησιμοποίησε αέριο χλωρίου εναντίον δυνάμεών της, στη διάρκεια συγκρούσεων ανατολικά της Δαμασκού. Από τη μεριά του ο συριακός στρατός απέρριψε την κατηγορία.

Στο μεταξύ, από την Κυριακή το μεσημέρι, ο συριακός στρατός ανακοίνωσε «κατάπαυση του πυρός» μέχρι μεθαύριο Πέμπτη στη νότια Συρία, περιλαμβανομένης της επαρχίας Κουνέιτρα. Οπως ανακοινώθηκε, η κατάπαυση του πυρός τηρείται για να υποστηριχτούν «συμφιλιωτικές προσπάθειες».

Νέο επεισόδιο στο Γκολάν

Τέλος, νέο «επεισόδιο» σημειώθηκε στη μεθόριο Συρίας - Ισραήλ, όπου οι ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις έπληξαν ξανά θέση του συριακού στρατού, υποστηρίζοντας ότι ανταποδίδουν πυρά που είχαν δεχτεί νωρίτερα σε περιοχή των υψιπέδων του Γκολάν.«Το Ισραήλ θεωρεί ότι το συριακό καθεστώς ευθύνεται για κάθε παραβίαση των συνόρων και θα αντιδρά», δήλωσε εκπρόσωπος των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, προσθέτοντας κατά τ' άλλα ότι η χώρα του «συνεχίζει την πολιτική της μη ανάμειξης στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία αλλά δεν θα ανεχτούμε καμιά παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» της χώρας.

ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Παράταση στο τελεσίγραφο και στη διπλωματική κρίση

Επαφές Τραμπ αλλά και Πούτιν με τον ηγέτη του Κατάρ και άλλους

ΝΤΟΧΑ.- ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- ΜΟΣΧΑ.--

Το βάθος των ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών που συνεχίζονται για τις ισορροπίες στον Περσικό Κόλπο (και όχι μόνο) αποτυπώνει η 48ωρη παράταση που δόθηκε στο Κατάρ, για να δώσει απαντήσεις σε αιτήματα που αραβικές χώρες (με πρώτες τις Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν και Αίγυπτο) συνδέουν με τη διπλωματική κρίση που «τρέχει» τις τελευταίες βδομάδες με τον αποκλεισμό του Εμιράτου και τη ρευστότητα να μεγαλώνει διαρκώς σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Θυμίζουμε ότι στα βασικά αιτήματα της λίστας είναι το κλείσιμο της στρατιωτικής βάσης που έχει η Τουρκία στο Κατάρ και η υποβάθμιση των σχέσεων με το Ιράν, όπως και το κλείσιμο του «Αλ Τζαζίρα». Σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα, οι αραβικές χώρες που κατηγορούν το Κατάρ για «στήριξη της τρομοκρατίας» (κάτι στο οποίο διακρίνονται βέβαια και πολλοί από τους κατηγόρους του, όπως η Σ. Αραβία) θα επιβληθούν νέες κυρώσεις στη Ντόχα.

Στο μεταξύ, αύριο Τετάρτη, θα γίνει στο Κάιρο συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Αιγύπτου, Σαουδικής Αραβίας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Μπαχρέιν, «για να συζητηθεί η εξελισσόμενη κατάσταση όσον αφορά τις σχέσεις με το Κατάρ».

Μιλώντας στο βρετανικό «Sky News», ο Καταριανός υπουργός Αμυνας Χάλεντ αλ-Ατίγια είπε ότι η χώρα του νιώθει σαν «να μαχαιρώθηκε πισώπλατα» από φίλους και εξέφρασε την ελπίδα ότι «δεν θα φτάσουμε σε σημείο στρατιωτικής επέμβασης, αλλά εμείς είμαστε πάντα έτοιμοι».

Τηλεφωνικές επικοινωνίες

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν νέες πρωτοβουλίες για την «εκτόνωση» της κρίσης. Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε χτες τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ηγέτες Σ. Αραβίας, Κατάρ και ΗΑΕ, εκφράζοντας «τις ανησυχίες του για τη συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ του Κατάρ και μερικών αραβικών χωρών». Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος Τραμπ επεσήμανε την ανάγκη «τερματισμού της οικονομικής υποστήριξης της τρομοκρατίας», αλλά και της «αποδόμησης της εξτρεμιστικής ιδεολογίας».

Τηλεφωνική επικοινωνία όμως με τον εμίρη του Κατάρ Ταμίμ Μπιν Χαμάντ αλ είχε - το Σάββατο - και ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι δύο ηγέτες επισήμαναν τη σημασία των «πολιτικών και διπλωματικών προσπαθειών που στοχεύουν στην υπέρβαση των διαφωνιών και την εξομάλυνση της τρέχουσας περίπλοκης κατάστασης». Ακόμα, αντάλλαξαν απόψεις για θέματα σχετικά με τη «ρωσοκαταριανή συνεργασία, με έμφαση στην εφαρμογή πολλά υποσχόμενων σχεδίων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν τις επενδύσεις και τον τομέα της Ενέργειας».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ G20
Την Παρασκευή ξεκινούν οι εργασίες εν μέσω ισχυρών αντιθέσεων

Αγκελα Μέρκελ και Ντόναλντ Τραμπ θα έχουν μια ιδιαίτερη συνάντηση πριν τη Σύνοδο

Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής του G20 ξεκινούν την Παρασκευή 7 Ιούλη και ολοκληρώνονται το Σάββατο 8 Ιούλη στο Αμβούργο, με τις συνομιλίες να αναμένονται ιδιαίτερα δύσκολες, καθώς έχουν οξυνθεί οι ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες, με επίκεντρο το «ελεύθερο εμπόριο» και την «αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», μετά και την πρόσφατη αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού, αλλά και τις απειλές της αμερικανικής κυβέρνησης για επιβολή μέτρων προστατευτισμού στις εμπορικές συναλλαγές, κυρίως με τη Γερμανία και την Κίνα. Στο G20 συμμετέχουν οι εξής χώρες: Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ιταλία, Ινδία, Ινδονησία, Καναδάς, Κίνα, Μεξικό, Νότια Αφρική, Νότια Κορέα, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ενωση ως σύνολο.

Η Γερμανία έχει φέτος την προεδρία του G20 και πασχίζει να αποσπάσει μια όσο το δυνατόν ισχυρότερη δέσμευση κατά του «προστατευτισμού και του απομονωτισμού», αλλά και υπέρ της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, όπως επιτάσσουν και τα συμφέροντα των γερμανικών μονοπωλίων. Γι' αυτό το σκοπό η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, όλο το προηγούμενο διάστημα σε συναντήσεις της με αρχηγούς κρατών επιχειρούσε να προετοιμάσει μια επιτυχημένη έκβαση των εργασιών. Πάντως η ίδια έχει ξεκαθαρίσει πως «θα είναι δύσκολες συνομιλίες».

Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Αγκελα Μέρκελ σκοπεύουν να έχουν μια ιδιαίτερη συνάντηση πριν την έναρξη της Συνόδου, πιθανόν την Πέμπτη, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Στο μεταξύ, προχτές, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Αμβούργο για να διαμαρτυρηθούν για τη Σύνοδο του G20, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες κινητοποιήσεις μες στη βδομάδα, με αποκορύφωμα το Σάββατο. Χαρακτηριστικά τα αιτήματα των διαδηλωτών περιορίστηκαν σε μια «αντι - Τραμπ» ρητορική και στην έκκληση για «μια άλλη πολιτική» και για «σεβασμό του περιβάλλοντος», παίρνοντας θέση στην κόντρα για το κλίμα υπέρ των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή φυσικού αερίου, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στην ανακύκλωση, στην αυτοκινητοβιομηχανία (ηλεκτροκίνηση) κ.λπ. Ενδεικτικά, στο λιμάνι του Αμβούργου, μέλη της «Greenpeace» διαδήλωσαν μπροστά από ένα φορτηγό πλοίο φορτωμένο κάρβουνο, ζητώντας να σταματήσει η χρήση άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Περίπου 15.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν για την ασφάλεια της Συνόδου Κορυφής, στους οποίους θα προστεθούν άλλοι 3.800 ομοσπονδιακοί αστυνομικοί που θα επιτηρούν το αεροδρόμιο και το σιδηροδρομικό σταθμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ