Τρίτη 4 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ G20
Την Παρασκευή ξεκινούν οι εργασίες εν μέσω ισχυρών αντιθέσεων

Αγκελα Μέρκελ και Ντόναλντ Τραμπ θα έχουν μια ιδιαίτερη συνάντηση πριν τη Σύνοδο

Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής του G20 ξεκινούν την Παρασκευή 7 Ιούλη και ολοκληρώνονται το Σάββατο 8 Ιούλη στο Αμβούργο, με τις συνομιλίες να αναμένονται ιδιαίτερα δύσκολες, καθώς έχουν οξυνθεί οι ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες, με επίκεντρο το «ελεύθερο εμπόριο» και την «αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», μετά και την πρόσφατη αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού, αλλά και τις απειλές της αμερικανικής κυβέρνησης για επιβολή μέτρων προστατευτισμού στις εμπορικές συναλλαγές, κυρίως με τη Γερμανία και την Κίνα. Στο G20 συμμετέχουν οι εξής χώρες: Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ιταλία, Ινδία, Ινδονησία, Καναδάς, Κίνα, Μεξικό, Νότια Αφρική, Νότια Κορέα, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ενωση ως σύνολο.

Η Γερμανία έχει φέτος την προεδρία του G20 και πασχίζει να αποσπάσει μια όσο το δυνατόν ισχυρότερη δέσμευση κατά του «προστατευτισμού και του απομονωτισμού», αλλά και υπέρ της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, όπως επιτάσσουν και τα συμφέροντα των γερμανικών μονοπωλίων. Γι' αυτό το σκοπό η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, όλο το προηγούμενο διάστημα σε συναντήσεις της με αρχηγούς κρατών επιχειρούσε να προετοιμάσει μια επιτυχημένη έκβαση των εργασιών. Πάντως η ίδια έχει ξεκαθαρίσει πως «θα είναι δύσκολες συνομιλίες».

Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Αγκελα Μέρκελ σκοπεύουν να έχουν μια ιδιαίτερη συνάντηση πριν την έναρξη της Συνόδου, πιθανόν την Πέμπτη, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Στο μεταξύ, προχτές, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Αμβούργο για να διαμαρτυρηθούν για τη Σύνοδο του G20, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες κινητοποιήσεις μες στη βδομάδα, με αποκορύφωμα το Σάββατο. Χαρακτηριστικά τα αιτήματα των διαδηλωτών περιορίστηκαν σε μια «αντι - Τραμπ» ρητορική και στην έκκληση για «μια άλλη πολιτική» και για «σεβασμό του περιβάλλοντος», παίρνοντας θέση στην κόντρα για το κλίμα υπέρ των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή φυσικού αερίου, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στην ανακύκλωση, στην αυτοκινητοβιομηχανία (ηλεκτροκίνηση) κ.λπ. Ενδεικτικά, στο λιμάνι του Αμβούργου, μέλη της «Greenpeace» διαδήλωσαν μπροστά από ένα φορτηγό πλοίο φορτωμένο κάρβουνο, ζητώντας να σταματήσει η χρήση άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Περίπου 15.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν για την ασφάλεια της Συνόδου Κορυφής, στους οποίους θα προστεθούν άλλοι 3.800 ομοσπονδιακοί αστυνομικοί που θα επιτηρούν το αεροδρόμιο και το σιδηροδρομικό σταθμό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Προστατευτισμός»... (2017-07-14 00:00:00.0)
Τα «θέλω» τους ενόψει των γερμανικών εκλογών (2017-07-01 00:00:00.0)
Επισκέψεις σε Αργεντινή και Μεξικό (2017-06-09 00:00:00.0)
Με δυσκολίες οι όποιοι συμβιβασμοί (2017-03-18 00:00:00.0)
Δικαστική απόφαση δείχνει τις ενδοαστικές κόντρες (2017-02-07 00:00:00.0)
Πρώτες «αναγνωριστικές» κινήσεις (2017-01-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ