Τρίτη 31 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΡΑΜΠ ΜΕ ΗΓΕΤΕΣ
Πρώτες «αναγνωριστικές» κινήσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τηλεφωνικές επικοινωνίες με ηγέτες άλλων καπιταλιστικών κρατών, της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και της Ασίας - Ειρηνικού είχε το Σαββατοκύριακο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε μία προσπάθεια να βολιδοσκοπήσει προθέσεις και να δώσει το στίγμα των δικών του, που φαίνεται να επανεξετάζει εμπορικές συμφωνίες και συμμαχίες, με στόχο να εκφραστούν καλύτερα τα συμφέροντα του αμερικανικού κεφαλαίου, στο οποίο βεβαίως εκδηλώνονται σοβαρές εσωτερικές αντιθέσεις για τα μέτρα προστατευτισμού που προωθεί.

Από τις πλέον ενδιαφέρουσες συνομιλίες ήταν η 45λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ. Ενδεχομένως αποκαλυπτική ήταν η φειδωλή ροή πληροφοριών που δόθηκε στη δημοσιότητα, τουλάχιστον από τον εκπρόσωπο της Γερμανίδας καγκελάριου, που κατέγραψε ως ένα από τα θέματα συζήτησης «τη θεμελιώδη σημασία του ΝΑΤΟ» και την πρόθεση αμφοτέρων «να εμβαθύνουν περαιτέρω τις ήδη εξαίρετες διμερείς σχέσεις και τα επόμενα χρόνια». Από τα θέματα τριβής φαίνεται πως ήταν τα πρώτα δείγματα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, γεγονός που έδωσε αφορμή στη Γερμανίδα καγκελάριο να τον επικρίνει, υπερασπιζόμενη δήθεν τη διεθνή Σύμβαση της Γενεύης για τους Πρόσφυγες.

Το Σάββατο, στην τηλεφωνική επικοινωνία του Τραμπ με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις που έκανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κυριάρχησε «κλίμα αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ τους», ενώ «συμφώνησαν να καταβάλουν προσπάθειες για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και τη διμερή συνεργασία στη Συρία και την ειρήνη στον κόσμο». Οσον αφορά την πρόταση Τραμπ για τη δημιουργία «ζωνών ασφαλείας» στο συριακό έδαφος, η ρωσική πλευρά φέρεται να υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ρυθμιστεί σε συνεννόηση με τις συριακές αρχές. Επιπλέον, συμφώνησαν ότι θα πρέπει να συναντηθούν από κοντά πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των 20 πιο πλούσιων χωρών (G-20), που έχει προγραμματιστεί για τις 7 και 8 Ιούλη στο Αμβούργο της Γερμανίας. Δεν συζήτησαν καθόλου το ουκρανικό ζήτημα και το θέμα των δυτικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Ο Πρόεδρος Τραμπ είχε στη συνέχεια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Ολάντ. Ο τελευταίος άσκησε πιέσεις να μην άρει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και να σεβαστεί τη διεθνή πυρηνική συμφωνία με το Ιράν. Σημείωσε επιπλέον τη σημασία της διεθνούς συμφωνίας του Παρισιού για τις Κλιματικές Αλλαγές.

Με τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν ο Τραμπ συμφώνησε πως θα πρέπει να δημιουργηθούν «ζώνες ασφαλείας» για τους αμάχους στα εδάφη Συρίας και Υεμένης, δίχως να προχωρήσουν σε κρίσιμες λεπτομέρειες. Διαβεβαίωσαν, επίσης, για την πρόθεσή τους να εντείνουν τις προσπάθειες καταπολέμησης της «ακραίας ισλαμικής τρομοκρατίας» και την ανάγκη «να απαντήσουν στις αποσταθεροποιητικές ενέργειες του Ιράν» στην περιοχή.

Ο Τραμπ συνομίλησε και με άλλους ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Αυστραλός πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίντζο Αμπε, που δέχτηκε να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ στις 10 Φλεβάρη, ενώ στις 15 Φλεβάρη ανακοινώθηκε η επίσκεψη στο Λευκό Οίκο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ