Τρίτη 31 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εντείνεται το αλισβερίσι ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων

ΑΓΚΥΡΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Μεθαύριο Πέμπτη αναμένεται η νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί, όπου αναμένεται να καθοριστεί και πιο συγκεκριμένα η συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ίσως και σχετικά με τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια, που άρχισε στις 12 Γενάρη, στη Γενεύη. Σε χτεσινή συνάντηση των διαπραγματευτών των δύο πλευρών, επιβεβαιώθηκε ότι «όλα τα θέματα είναι στο τραπέζι», όπως μετέδιδε χτες το απόγευμα και το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πάντως, τη ροή των πιθανών εξελίξεων θα επηρεάσουν και οι διαβουλεύσεις που πυκνώνουν με την όλο και αμεσότερη «εμπλοκή» ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων. Είναι ενδεικτικό ότι στην επίσκεψη που έκανε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, στην Τουρκία το Σάββατο, ασχολήθηκε και με το Κυπριακό, στο οποίο - σημειωτέον - Αγκυρα και Λονδίνο «συγκλίνουν» σε αρκετές πλευρές, σύμφωνα τουλάχιστον με διαρροές και σε ελληνικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η στρατηγική και αμυντική συνεργασία που συνυπέγραψαν οι δυο χώρες (βλέπε σχετικό θέμα) αφορά και τα ενεργειακά κοιτάσματα της περιοχής. Αλλωστε, βρετανικά μονοπώλια όπως η ΒΡ δραστηριοποιούνται ήδη στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και ευρύτερα στην περιοχή (π.χ. Αίγυπτος). Ενδιαφέρον έχουν επίσης οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Μέι τάχτηκε υπέρ της διέλευσης μελλοντικών αγωγών φυσικού αερίου από Ισραήλ, Κύπρο και Τουρκία, εκτιμώντας μάλιστα - σύμφωνα πάντα με τις ίδιες διαρροές - ότι ίδια είναι και η γνώμη της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Ολες αυτές οι επισημάνσεις ξεδιπλώνονται με φόντο ακόμα ευρύτερους ανταγωνισμούς για την ανακοπή σχεδιασμών αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, καταρχήν της Ρωσίας, αλλά και ενώ και εντός της Δύσης μεγαλώνουν οι αντιπαλότητες (βλ. Brexit, αντιθέσεις ΗΠΑ - Γερμανίας).

Δηλώσεις Ακιντζί

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις που έκανε τις προηγούμενες μέρες και σε τουρκικά ΜΜΕ, ο κατοχικός ηγέτης Μ. Ακιντζί υπογράμμισε πως «ενώ δημιουργείται ασφάλεια για τη μια πλευρά, δεν πρέπει να υπάρξει η αντίληψη της απειλής για την άλλη. Για μας και για την Τουρκία αυτό είναι σημαντικό».

Συνεχίζοντας με αντιφατικές επισημάνσεις που βεβαιώνουν το σφοδρό «παζάρεμα», ο Ακιντζί πρόσθεσε ότι μετά τη λύση «θα συμφωνήσουμε σε ένα λογικό αριθμό (για το μέρος των τουρκικών στρατευμάτων που θα παραμείνουν στην Κύπρο). Οι τεχνικές εργασίες σε χαμηλό επίπεδο είναι γι' αυτό».

  • Στο περιθώριο της Συνόδου των μεσογειακών κρατών της ΕΕ στη Λισαβόνα, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον Ν. Αναστασιάδη και συζήτησαν για το πώς θα παρουσιαστούν από κοινού οι θέσεις (ειδικά στα ζητήματα των εγγυήσεων και ασφάλειας) της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Συνόδους της Λισαβόνας και της Μάλτας, η οποία πραγματοποιείται την ερχόμενη βδομάδα, όπως και για τις επισκέψεις Μέι και Μέρκελ στην Τουρκία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ