Τρίτη 31 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΡΕΤΑΝΙΔΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Ενίσχυση διμερούς συνεργασίας σε Αμυνα και άλλους τομείς

Η Τουρκία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μερικών από τις πιο δύσκολες προκλήσεις, εκτίμησε η Τερέζα Μέι

Από τη συνάντηση Μέι - Ερντογάν
Από τη συνάντηση Μέι - Ερντογάν
ΑΓΚΥΡΑ.--

«Συμφωνήσαμε να δυναμώσουμε τη συνεργασία μας στην Ασφάλεια μέσα από μια νέα στρατηγική εταιρική σχέση στην Ασφάλεια», δήλωσε το Σάββατο η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, από την Αγκυρα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Τούρκο ομόλογό της Μπιναλί Γιλντιρίμ, όπου και ανακοινώθηκε και η σύναψη συμφωνίας αξίας πάνω από 120 εκατομμύρια δολάρια, για την κατασκευή μιας νέας γενιάς τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών.

Η συμφωνία - στην οποία εμπλέκονται η βρετανική εταιρεία BAE Systems και η τουρκική Turkish Aerospace Industries (TAI) - «σημαδεύει την έναρξη μιας νέας και ενισχυμένης εμπορικής σχέσης με την Τουρκία», σύμφωνα με την Μέι. Επίσης, η ίδια τόνισε ότι «η Τουρκία στέκεται στην πρώτη γραμμή μερικών από τις πιο δύσκολες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε».

Στις συναντήσεις, τόσο με τον Γιλντιρίμ όσο και με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, συζητήθηκαν ακόμα το Συριακό, το Κυπριακό (βλ. και σχετικό θέμα), ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» κ.τ.λ., σε μια περίοδο που Αγκυρα και Λονδίνο φαίνεται ότι ανιχνεύουν περιθώρια συντονισμού σε διάφορα πεδία.

Ειδικά για το διμερές εμπόριο, αποφασίστηκε η σύσταση Ομάδας Εργασίας, ενώ μετά την ολοκλήρωση του Brexit θα ανιχνευτούν και τα περιθώρια διαπραγμάτευσης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου. Οπως είπε ο Ερντογάν, πρόθεση είναι η αύξηση των διμερών εμπορικών συναλλαγών από τα 15,6 δισ. δολάρια που είναι σήμερα, στα 20 δισ. δολάρια.

Πάντως, να σημειωθεί ότι αυτά γίνονται ενώ ειδικά για την οικονομία της Τουρκίας το μέλλον είναι ιδιαίτερα αβέβαιο. Χαρακτηριστικά, ο «οίκος αξιολόγησης» Standard & Poor's υποβάθμισε την προοπτική της τουρκικής οικονομίας από «σταθερή» σε «αρνητική», ενώ και ο οίκος «Fitch» υποβάθμισε στην κατηγορία των «σκουπιδιών» τα ομόλογα του τουρκικού Δημοσίου.

Αιτήσεις ασύλου στρατιωτικών και στη Γερμανία

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Φικρί Ισίκ, επιβεβαίωσε ουσιαστικά δημοσιεύματα που φέρουν (τουλάχιστον) 40 Τούρκους στρατιωτικούς που υπηρετούσαν σε δομές του ΝΑΤΟ εκτός της χώρας τους να έχουν ζητήσει άσυλο στη Γερμανία. Η Αγκυρα τους κατηγορεί ως μέρος του δικτύου των πραξικοπηματιών. Ο Ισίκ είπε πως «η γερμανική δικαιοσύνη και οι γερμανικές αρχές πρέπει να αξιολογήσουν αυτή την αίτηση πολύ προσεκτικά και σίγουρα να μην τις δεχτούν». «Το λέμε για την Αθήνα (σ.σ. βλέπε υπόθεση με τους «οκτώ») και όλη την Ευρώπη... Η συνεργασία με την τρομοκρατία είναι σαν να είσαι στο ίδιο τσουβάλι με ένα φίδι...», είπε μεταξύ άλλων. Και αυτά ενώ η Γερμανή καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ έχει ανακοινώσει επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία την ερχόμενη Πέμπτη 2 Φλεβάρη, όπου πολλά ζητήματα αναμένεται να συζητηθούν από την συμφωνία Τουρκίας με την ΕΕ για το προσφυγικό ως το Κυπριακό και τις σχέσεις με την Ρωσία.

  • Το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι άνοιξε πάλι η πρεσβεία της χώρας στη Λιβύη, μετά από το κλείσιμό της, το 2014.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ