Τρίτη 4 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Συμφωνία 4,8 δισ. δολαρίων με την «Τotal»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Ο γαλλικός όμιλος «Total», ο οποίος ηγείται μιας διεθνούς κοινοπραξίας με την κινεζική κρατική εταιρεία CNPCI, υπέγραψε χτες συμφωνία 4,8 δισ. δολαρίων για την ανάπτυξη ενός σημαντικού κοιτάσματος αερίου. Γίνεται έτσι η πρώτη δυτική εταιρεία του τομέα που επιστρέφει στο Ιράν, ανακοίνωσε με ιδιαίτερη ικανοποίηση το ιρανικό υπουργείο Πετρελαίου. Η συμφωνία είναι η μεγαλύτερη που έχει υπογραφεί μετά το Γενάρη του 2016, όταν επιτεύχθηκε η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η συμφωνία αφορά ένα τμήμα του υπεράκτιου κοιτάσματος του Νότιου Pars του Ιράν, που συνορεύει με το αντίστοιχο κοίτασμα του Κατάρ.

Ο γαλλικός κολοσσός έχει το 50,1% της κοινοπραξίας, η κινεζική εταιρεία το 30% και η ιρανική «Petropars» το 19,9%, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της «Total», Πατρίκ Πουγιανέ, σημείωσε ότι «η συνεργασία θα συμβάλει στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ του Ιράν και της Γαλλίας και της Ευρώπης γενικότερα».

Αξιωματούχοι αναμένουν ότι η συμφωνία θα φέρει αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου σε περίπου 600 εκατ. κυβικά μέτρα από τα σημερινά 540 εκατ. κ. μ., ενώ θα αναπτυχθεί η λεγόμενη 11η φάση του Νότιου Παρς, με 30 εξορύξεις και δύο μονάδες παραγωγής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ