Τρίτη 4 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Νέες διεργασίες στη σοσιαλδημοκρατία

Το πρώην στέλεχος του PS, Μπ. Αμόν, ανακοίνωσε ότι ιδρύει το «Κίνημα της 1ης Ιούλη» για την «ανασύνθεση της αριστεράς»

ΠΑΡΙΣΙ.--

Την οριστική του αποχώρηση από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) ανακοίνωσε ο υποψήφιος του κόμματος στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές Μπενουά Αμόν, υποστηρίζοντας ότι «δεν πρόκειται για διαζύγιο» αλλά «για μια νέα περίοδο».

Το περασμένο Σάββατο, ο πρώην υπουργός Παιδείας (επί κυβέρνησης Ολάντ - Βαλς), που είχε «αντικατασταθεί» επειδή διαφωνούσε με τις πολιτικές λιτότητας αλλά αργότερα βρέθηκε να εκπροσωπεί το PS στις προεδρικές εκλογές, ανακοίνωσε πως προχωρά στην ίδρυση του «Κινήματος της 1ης Ιούλη», μιας πολιτικής κίνησης για τη «μεγάλη ανασύνθεση της αριστεράς», στην οποία «πρέπει να υπάρχουν και σοσιαλιστές», όπως εκτίμησε.

«Αφήνω ένα κόμμα αλλά δεν παραιτούμαι από το σοσιαλιστικό ιδεώδες», τόνισε ο Αμόν, μιλώντας σε συγκέντρωση υποστηρικτών του σε Διαμέρισμα του Παρισιού. Κάλεσε σε συμπαράταξη όλους όσοι εντάσσουν τον εαυτό τους σε «μια αριστερά ανανεωμένη, των πολιτών, των διανοουμένων, κοινωνική, οικολογική και ευρωπαϊκή, που θα επινοεί λύσεις προοδευτικές απέναντι στις μεγάλες εξελίξεις του κόσμου».

Οπως εξήγησε, το «Κίνημα της 1ης Ιούλη» δεν είναι «κόμμα» που θα έχει υποψήφιους στις εκλογές, λέγοντας ότι αν μιλούσαν για «κόμμα» θα ήταν «σαν να έκλειναν τις πόρτες ήδη» (σε ενδιαφερόμενους).

Το «Κίνημα» του Αμόν είναι ένας ακόμα κρίκος στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού της Γαλλίας, όπου το PS συνεχίζει να «αποσυντίθεται», στην προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης να διασφαλίσει νέα ικανά εργαλεία υπεράσπισης των συμφερόντων της.

Συνεργάτες του Αμόν, όπως ο Μ. Μπαλάς, αναφερόμενοι στο εγχείρημα «ανασύνθεσης της αριστεράς» εξηγούσαν στα γαλλικά ΜΜΕ ότι «πρέπει να ανοικοδομήσουμε ιδέες, να ριζώσουμε στις περιοχές (της χώρας) και κυρίως να διεξάγουμε έναν ιδεολογικό και πολιτιστικό αγώνα πάνω στο όραμά μας για τον κόσμο... Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε το θέμα της δημοκρατίας, να ανανεώσουμε την κριτική μας στον καπιταλισμό και τις ανισότητες που προκαλεί».

Ομιλία Μακρόν

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, συζητήσεις και σχόλια περί «παραγκωνισμού» της εκτελεστικής εξουσίας έχει προκαλέσει η απόφαση του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να απευθυνθεί από κοινού σε Εθνοσυνέλευση και Γερουσία στην αρχή της θητείας του, για να παρουσιάσει το όραμά του για τον «μετασχηματισμό» της γαλλικής κοινωνίας. Πολλοί αποδίδουν στον Μακρόν κι άλλη παραβίαση της «πολιτικής παράδοσης», επειδή συνήθως ο πρωθυπουργός είναι αυτός που παρουσιάζει τις προγραμματικές δηλώσεις και ο Πρόεδρος θεωρείται ότι δεν «κυβερνά» αλλά «προεδρεύει» της χώρας. Για προεδρική μοναρχία έκαναν λόγο οι βουλευτές του νέου σοσιαλδημοκρατικού μορφώματος της «Ανυπότακτης Γαλλίας» του Ζαν Λικ Μελανσόν και οι βουλευτές του μεταλλαγμένου Γαλλικού ΚΚ, που απείχαν από την ομιλία του Προέδρου.

Πάντως ο Μακρόν, στο πλαίσιο της προσπάθειας ανανέωση του αστικού πολιτικού συστήματος, πρότεινε να μειωθεί κατά το ένα τρίτο ο αριθμός των γερουσιαστών και των βουλευτών (είναι 348 και 577 αντίστοιχα) και να τροποποιηθεί ο τρόπος εκλογής του κοινοβουλίου, εισάγοντας «μια δόση αναλογικής», ώστε υποτίθεται «όλες οι ευαισθησίες να εκπροσωπούνται δίκαια σ' αυτό». Είπε επίσης ότι θέλει να ολοκληρώσει τη «μεταρρύθμιση των θεσμών μέσα σ' έναν χρόνο από τώρα», ακόμα και με δημοψήφισμα, «αν αυτό κριθεί απαραίτητο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ