Τρίτη 4 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ
Προεκλογικό πρόγραμμα ενίσχυσης της θέσης των γερμανικών επιχειρηματικών ομίλων

Ενόψει των εκλογών στις 24 Σεπτέμβρη

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Στην υπηρεσία της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των γερμανικών μονοπωλιακών ομίλων, το πρόγραμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) υπό την Αγκελα Μέρκελ υπερψηφίστηκε χτες ομόφωνα σε κοινή συνεδρίαση των δυο κομμάτων. Ενα πρόγραμμα που εν πολλοίς υπαγορεύεται από τις αξιώσεις των ισχυρότερων Γερμανών επιχειρηματιών για άνοδο της παραγωγικότητας της εργασίας και αύξηση των κερδών μέσα από τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, την ψηφιοποίηση της παραγωγής, την ενεργειακή αλλαγή και όσο γίνεται αυτοτέλεια, την ενίσχυση της Ερευνας και της καινοτομίας. Ως εκ τούτου, συμπίπτει σε πολλά σημεία με αυτό των Σοσιαλδημοκρατών (SDP), που συγκυβερνούν με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Ετσι και οι Χριστιανοδημοκράτες υπόσχονται «ευημερία για όλους» μέσα από την ένταση των επενδύσεων, τις οποίες πρέπει να ενισχύσει το κράτος. Ετσι, σημειώνεται στο πρόγραμμα: Δημόσιες επενδύσεις, έργα υποδομής, εθνικό σχέδιο εκσυγχρονισμού των μεταφορών, δηλαδή έργα με κρατικό χρήμα που θα διευκολύνουν το κεφάλαιο. Μέχρι το 2025 οι δαπάνες για την ανάπτυξη και την Ερευνα αναμένεται να αυξηθούν στο 3,5% του ΑΕΠ, ενώ θα υπάρξουν και φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις, ύψους 2 δισ. ευρώ.

Για το παγκόσμιο εμπόριο, επίσης ενσωματώνεται η απαίτηση των Γερμανών κεφαλαιοκρατών για «ανοιχτές αγορές» και «ελεύθερο εμπόριο», ενώ τονίζεται: «Θα εντείνουμε ξανά τις διατλαντικές σχέσεις. Οι ΗΠΑ είναι και παραμένουν ένας κεντρικός εταίρος στο εμπόριο και την οικονομία. Θα προωθήσουμε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ και θα προστατευτούμε από άδικες πρακτικές εμπορίου». Επίσης στο πρόγραμμα αναφέρεται η «κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την ασφάλεια και την άμυνα», η ενίσχυση και σταθεροποίηση της Ευρωζώνης, καθώς και ο ιδιαίτερος ρόλος που καλείται να παίξει ο λεγόμενος γαλλογερμανικός άξονας. Σε σχέση με την Τουρκία, «κατανοώντας τη στρατηγική και οικονομική σημασία της», ζητούν εμβάθυνση των σχέσεων με την ΕΕ, τόσο στον τομέα της ασφάλειας, όσο και στην εξωτερική πολιτική. Ωστόσο, οι Χριστιανοδημοκράτες απορρίπτουν την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Σχετικά με τις θέσεις εργασίας, θέτουν ως στόχο τη μείωση στο μισό του σημερινού ποσοστού ανεργίας (5,5%) και τη δημιουργία νέων θέσεων - βασικά εξειδικευμένης εργασίας - στους τομείς της ψηφιοποίησης, της βιοτεχνολογίας, των προηγμένων περιβαλλοντικών, της υγείας και των υπηρεσιών. Παράλληλα, τονίζεται στο πρόγραμμα ότι για «μια σύγχρονη αγορά εργασίας είναι σημαντικές η ευελιξία και η κινητικότητα», καθώς «συνεισέφεραν στη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας», ενώ υπόσχονται «νέα νομοθεσία για τη μερική και ελαστική εργασία», ώστε να αποφεύγονται οι «καταχρήσεις». Θυμίζουμε ότι στη Γερμανία περίπου οι μισές θέσεις εργασίας είναι με «ευέλικτες» μορφές.

Κατά τ' άλλα, για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα υπόσχονται ορισμένα «ψίχουλα», όπως μικρές φοροελαφρύνσεις της τάξης των 15 δισ. και κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης από το 2020.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ