ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Μάη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Επί τάπητος «χρηματοδοτικός μηχανισμός στήριξης» για τους αντικαθεστωτικούς

Οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται, ωστόσο υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για τη συνέχεια του ιμπεριαλιστικού πολέμου που αιματοκυλά το λιβυκό λαό

Χιλιάδες μετανάστες προσπαθούν να φύγουν από την κόλαση του πολέμου στη Λιβύη
Χιλιάδες μετανάστες προσπαθούν να φύγουν από την κόλαση του πολέμου στη Λιβύη
TΡΙΠΟΛΗ - ΡΩΜΗ.--

Το ζήτημα της χρηματοδότησης του αντικαθεστωτικού Εθνικού Συμβουλίου αναμένεται να κυριαρχήσει στη σημερινή σύνοδο της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη, η οποία συνεδριάζει στη Ρώμη και αναμένεται να συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας, Ιταλίας, Ελλάδας, αλλά και αντιπροσωπείες από την ΕΕ, τον Αραβικό Σύνδεσμο και τον ΟΗΕ. Εκπρόσωποι του Εθνικού Συμβουλίου έχουν καταστήσει σαφές ότι χρειάζονται άμεσα χρηματική βοήθεια για να καλύψουν «ανάγκες όπως τρόφιμα, φάρμακα και λειτουργία υποδομών στα ανατολικά της χώρας που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους».

Χτες, Γάλλοι και Ιταλοί αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι ορισμένες πρώτες συζητήσεις έχουν, ήδη, γίνει για τη σύσταση ενός «μηχανισμού στήριξης» των αντικαθεστωτικών, τονίζοντας ότι εξετάζονται διάφοροι τρόποι εξασφάλισης χρημάτων, όπως π.χ. η αξιοποίηση των «παγωμένων» λιβυκών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «Ιλ Σόλε 24 όρε», Ουάσιγκτον και Ρώμη έχουν, ήδη, προχωρήσει σε σχετικές συζητήσεις και έχουν καταλήξει σε ορισμένα πρώτα σημεία. Υπέρ της χρηματοδότησης των αντικαθεστωτικών τάχθηκε και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για ν' ασκηθεί περισσότερη πίεση προς τις δυνάμεις Καντάφι», παραδεχόμενος ότι σε στρατιωτικό επίπεδο «δεν υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορούν να γίνουν πέραν των αεροπορικών επιδρομών».

Ο Ράσμουσεν συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι υπό τις υπάρχουσες συνθήκες είναι πολύ δύσκολο να οριστεί ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο κατά το οποίο θα έχουν ολοκληρωθεί οι ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στη Λιβύη. Η αποστροφή αυτή απαντούσε σε σχετικό αίτημα που διατύπωσαν Ιταλοί βουλευτές, που, παρ' όλα αυτά, συναίνεσαν, χτες, στην εμπλοκή ιταλικών αεροσκαφών στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις, η οποία εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από το ιταλικό κοινοβούλιο.

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ επέμεναν χτες ότι δεν είναι στόχος των αεροπορικών τους επιδρομών ο ίδιος ο Καντάφι, ενώ η CIA διαβεβαίωνε ότι ζει. Ισχυρές εκρήξεις από ΝΑΤΟικά πλήγματα συγκλόνισαν και χτες προάστια της Τρίπολης, όπου, κατά τις λιβυκές αρχές, καταγράφηκαν απώλειες αμάχων, ενώ μπαράζ πυραύλων έπληξε την πόλη Ζιντάν, προς την Τυνησία, όπου συνεχίζονται οι συγκρούσεις.

Το ίδιο συμβαίνει και στο λιμάνι της Μιζράτα, όπου χτες, μετά από μεγάλη προσπάθεια, ελλιμενίστηκε πλοίο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, που ξεφόρτωσε 180 τόνους ανθρωπιστική βοήθεια και παρέλαβε 800 ξένους εργάτες, δημοσιογράφους και Λίβυους με κατεύθυνση προς Βεγγάζη. Αργά το απόγευμα, αναφέρθηκε σφοδρός βομβαρδισμός περιοχών πέριξ του λιμανιού, όπου φέρονται να σκοτώθηκαν αρκετοί ξένοι εργάτες.

  • Τρία εντάλματα σύλληψης με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου προετοιμάζεται να εκδώσει, σύμφωνα με δηλώσεις του, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Ο Λουίς Μορένο - Οκάμπο υποστήριξε ότι έχει συλλέξει στοιχεία, αλλά δεν αποκάλυψε τα ονόματα των Λίβυων αξιωματούχων. Συμπλήρωσε, δε, ότι θα συλλέξει στοιχεία και θα απαγγείλει κατηγορίες και για το λιντσάρισμα δεκάδων Αφρικανών εργατών από εξοργισμένα πλήθη σε αντικαθεστωτικές περιοχές με την υπόνοια ότι είναι «μισθοφόροι του Καντάφι».

ΗΠΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Η «μετά Λάντεν» εποχή διευρύνει τον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ο «μύθος» Οσάμα Μπιν Λάντεν συνεχίζει να συναρπάζει και, το κυριότερο, το κεφάλαιο που άνοιξε με την εκτέλεσή του αποτελεί την αυλαία έναρξης του νέου σταδίου του ιμπεριαλιστικού πολέμου, που βαφτίστηκε «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας». Νέο στάδιο, όμως, που προκαλεί εκ νέου αντιθέσεις, ίσως και πιο οξυμένες στο πλαίσιο της πιο σοβαρής κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος, ενώ το πεδίο που κατά κύριο λόγο εκδηλώνονται αυτές, προς το παρόν πάντα, δεν είναι άλλο από το Πακιστάν, τη χώρα που «έκρυβε» επί χρόνια τον Μπιν Λάντεν και έγινε το θέατρο των επιχειρήσεων που κατέληξαν στην εκτέλεσή του.

Τα ερωτηματικά που συνοδεύουν την «υπόθεση Μπιν Λάντεν» συμβάλλουν στη διαιώνιση και διόγκωση του μύθου, όπως και οι παλινδρομήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης που συνεχώς ανασκευάζει τα γεγονότα. Αρχικά, οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ είχαν εντολή να τον εκτελέσουν, ανασκευάστηκε όμως ως «εντολή σύλληψης», η οποία δεν έγινε αφού αντιστάθηκε και έγινε μάχη, μόνο που και αυτή η εκδοχή εν μέρει ανασκευάστηκε, καθώς τελικά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι ήταν άοπλος. Ο δισταγμός δε της αμερικανικής κυβέρνησης να δώσει τα ντοκουμέντα της επιχείρησης, φωτογραφίες και βίντεο συμβάλλει και αυτός στη συσκότιση της υπόθεσης. Παρόλα αυτά, ο επικεφαλής της CIA διαβεβαιώνει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις ανέκτησαν «μεγάλο αριθμό πολύτιμων υλικών» όσον αφορά το δίκτυο της Αλ Κάιντα παντού, πράγμα που προμηνύει και νέα προσχήματα για την ένταση του «αντιτρομοκρατικού πολέμου».

Η πακιστανική κυβέρνηση «δίνει όρκους συνεργασίας»

Στο μεταξύ, «πυρά» από διάφορες πλευρές δέχεται το Πακιστάν. Το ίδιο καταδίκασε επισήμως την επιδρομή που πραγματοποιήθηκε στο έδαφός του, απαντώντας στις δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων ότι δεν ενημέρωσαν, φοβούμενες μήπως ειδοποιηθεί ο στόχος της επιχείρησης. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Σαλμάν Μπασίρ, δήλωσε ότι το Πακιστάν είχε ειδοποιήσει από το 2009 τις ΗΠΑ, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο - AFP. Κατά τον Μπασίρ, ήξερε ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν βρίσκεται στο Πακιστάν και μάλιστα είχαν αναφέρει το κτιριακό συγκρότημα ως μία πολύ πιθανή τοποθεσία που μπορεί να κρυβόταν. Μάλιστα, ο Μπασίρ πρόσθεσε ότι το Πακιστάν είχε δηλώσει ότι δε διαθέτει την υλικοτεχνική υποδομή για την εκτίμηση και τη διεξαγωγή μιας τέτοιας επιχείρησης και γι' αυτό διεύρυνε μάλιστα κάθε είδους και μορφής συνεργασία με τις ΗΠΑ, τη CIA και άλλες χώρες στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» και είναι ανησυχητικό να ακούγονται τέτοια σχόλια, όσον αφορά τη δέσμευσή του.

Το Πακιστάν κατηγορήθηκε εκτός των ΗΠΑ και από τη Βρετανία, τη Γαλλία ακόμη και χτες από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντρες Φογκ Ράσμουσεν που μίλησε ουσιαστικά για διπλό παιγνίδι στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας», ενώ στο «παιχνίδι» μπήκε και το Αφγανιστάν με δηλώσεις αξιωματούχων να αμφισβητούν ανοικτά την αξιοπιστία του Πακιστάν ακόμη και την ικανότητά του να προστατέψει τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις.

Ανταγωνισμοί ...συμμάχων

Επικρίσεις υπάρχουν και για τη νομιμότητα της επιχείρησης των ΗΠΑ όπως και για τον τρόπο «ταφής» του Λάντεν, με την πόντισή του στον ωκεανό. Στη Γερμανία κριτική δέχτηκε η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, που πανηγύρισε το θάνατο του Λάντεν, από στελέχη του χριστιανοδημοκρατικού κόμματός της, γιατί ισχυρίζονται «χριστιανοί δεν μπορεί να χαίρονται με το θάνατο άλλων ανθρώπων». Η φανερή αυτή υποκρισία έχει ως στόχο να κρύψει και να αποπροσανατολίσει από το κύριο. Το γεγονός, δηλαδή, ότι υπάρχει ένας έντονος ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός στην «κούρσα» για το μοίρασμα της λείας ολόκληρων περιοχών, μια φαγωμάρα μεταξύ μονοπωλίων που επιχειρούν να καταλάβουν καλύτερες θέσεις από άλλα στην εκμετάλλευση λαών και φυσικών πόρων.

Πάντως, οι ΗΠΑ προσπαθούν να ρίξουν σχετικά τους τόνους, καθώς γνωρίζουν ότι το Πακιστάν είναι κρίσιμος παράγοντας για την εξέλιξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Αφγανιστάν αλλά και όλη την Ασία.

Τέλος, σε ύψιστο συναγερμό, με το πάντα χρήσιμο τρομολαγνικό κλίμα, έχουν τεθεί εκτός των ΗΠΑ και η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, ενώ ήδη το ανθρωποκυνηγητό έχει αρχίσει. Στη Γερμανία, την παραμονή μάλιστα της εκτέλεσης του Μπιν Λάντεν συνελήφθησαν τρεις άνθρωποι, ενώ στη Βρετανία μέχρι την Τρίτη το βράδυ είχαν συλληφθεί πέντε άνθρωποι έξω από το πυρηνικό εργοστάσιο στο Σέλαφιλντ στην Κούμπρια, ενώ έγιναν επιδρομές και σε 4 σπίτια στη βρετανική πρωτεύουσα, το Λονδίνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ