Πέμπτη 5 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Η «μετά Λάντεν» εποχή διευρύνει τον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ο «μύθος» Οσάμα Μπιν Λάντεν συνεχίζει να συναρπάζει και, το κυριότερο, το κεφάλαιο που άνοιξε με την εκτέλεσή του αποτελεί την αυλαία έναρξης του νέου σταδίου του ιμπεριαλιστικού πολέμου, που βαφτίστηκε «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας». Νέο στάδιο, όμως, που προκαλεί εκ νέου αντιθέσεις, ίσως και πιο οξυμένες στο πλαίσιο της πιο σοβαρής κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος, ενώ το πεδίο που κατά κύριο λόγο εκδηλώνονται αυτές, προς το παρόν πάντα, δεν είναι άλλο από το Πακιστάν, τη χώρα που «έκρυβε» επί χρόνια τον Μπιν Λάντεν και έγινε το θέατρο των επιχειρήσεων που κατέληξαν στην εκτέλεσή του.

Τα ερωτηματικά που συνοδεύουν την «υπόθεση Μπιν Λάντεν» συμβάλλουν στη διαιώνιση και διόγκωση του μύθου, όπως και οι παλινδρομήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης που συνεχώς ανασκευάζει τα γεγονότα. Αρχικά, οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ είχαν εντολή να τον εκτελέσουν, ανασκευάστηκε όμως ως «εντολή σύλληψης», η οποία δεν έγινε αφού αντιστάθηκε και έγινε μάχη, μόνο που και αυτή η εκδοχή εν μέρει ανασκευάστηκε, καθώς τελικά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι ήταν άοπλος. Ο δισταγμός δε της αμερικανικής κυβέρνησης να δώσει τα ντοκουμέντα της επιχείρησης, φωτογραφίες και βίντεο συμβάλλει και αυτός στη συσκότιση της υπόθεσης. Παρόλα αυτά, ο επικεφαλής της CIA διαβεβαιώνει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις ανέκτησαν «μεγάλο αριθμό πολύτιμων υλικών» όσον αφορά το δίκτυο της Αλ Κάιντα παντού, πράγμα που προμηνύει και νέα προσχήματα για την ένταση του «αντιτρομοκρατικού πολέμου».

Η πακιστανική κυβέρνηση «δίνει όρκους συνεργασίας»

Στο μεταξύ, «πυρά» από διάφορες πλευρές δέχεται το Πακιστάν. Το ίδιο καταδίκασε επισήμως την επιδρομή που πραγματοποιήθηκε στο έδαφός του, απαντώντας στις δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων ότι δεν ενημέρωσαν, φοβούμενες μήπως ειδοποιηθεί ο στόχος της επιχείρησης. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Σαλμάν Μπασίρ, δήλωσε ότι το Πακιστάν είχε ειδοποιήσει από το 2009 τις ΗΠΑ, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο - AFP. Κατά τον Μπασίρ, ήξερε ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν βρίσκεται στο Πακιστάν και μάλιστα είχαν αναφέρει το κτιριακό συγκρότημα ως μία πολύ πιθανή τοποθεσία που μπορεί να κρυβόταν. Μάλιστα, ο Μπασίρ πρόσθεσε ότι το Πακιστάν είχε δηλώσει ότι δε διαθέτει την υλικοτεχνική υποδομή για την εκτίμηση και τη διεξαγωγή μιας τέτοιας επιχείρησης και γι' αυτό διεύρυνε μάλιστα κάθε είδους και μορφής συνεργασία με τις ΗΠΑ, τη CIA και άλλες χώρες στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» και είναι ανησυχητικό να ακούγονται τέτοια σχόλια, όσον αφορά τη δέσμευσή του.

Το Πακιστάν κατηγορήθηκε εκτός των ΗΠΑ και από τη Βρετανία, τη Γαλλία ακόμη και χτες από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντρες Φογκ Ράσμουσεν που μίλησε ουσιαστικά για διπλό παιγνίδι στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας», ενώ στο «παιχνίδι» μπήκε και το Αφγανιστάν με δηλώσεις αξιωματούχων να αμφισβητούν ανοικτά την αξιοπιστία του Πακιστάν ακόμη και την ικανότητά του να προστατέψει τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις.

Ανταγωνισμοί ...συμμάχων

Επικρίσεις υπάρχουν και για τη νομιμότητα της επιχείρησης των ΗΠΑ όπως και για τον τρόπο «ταφής» του Λάντεν, με την πόντισή του στον ωκεανό. Στη Γερμανία κριτική δέχτηκε η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, που πανηγύρισε το θάνατο του Λάντεν, από στελέχη του χριστιανοδημοκρατικού κόμματός της, γιατί ισχυρίζονται «χριστιανοί δεν μπορεί να χαίρονται με το θάνατο άλλων ανθρώπων». Η φανερή αυτή υποκρισία έχει ως στόχο να κρύψει και να αποπροσανατολίσει από το κύριο. Το γεγονός, δηλαδή, ότι υπάρχει ένας έντονος ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός στην «κούρσα» για το μοίρασμα της λείας ολόκληρων περιοχών, μια φαγωμάρα μεταξύ μονοπωλίων που επιχειρούν να καταλάβουν καλύτερες θέσεις από άλλα στην εκμετάλλευση λαών και φυσικών πόρων.

Πάντως, οι ΗΠΑ προσπαθούν να ρίξουν σχετικά τους τόνους, καθώς γνωρίζουν ότι το Πακιστάν είναι κρίσιμος παράγοντας για την εξέλιξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Αφγανιστάν αλλά και όλη την Ασία.

Τέλος, σε ύψιστο συναγερμό, με το πάντα χρήσιμο τρομολαγνικό κλίμα, έχουν τεθεί εκτός των ΗΠΑ και η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, ενώ ήδη το ανθρωποκυνηγητό έχει αρχίσει. Στη Γερμανία, την παραμονή μάλιστα της εκτέλεσης του Μπιν Λάντεν συνελήφθησαν τρεις άνθρωποι, ενώ στη Βρετανία μέχρι την Τρίτη το βράδυ είχαν συλληφθεί πέντε άνθρωποι έξω από το πυρηνικό εργοστάσιο στο Σέλαφιλντ στην Κούμπρια, ενώ έγιναν επιδρομές και σε 4 σπίτια στη βρετανική πρωτεύουσα, το Λονδίνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ