Πέμπτη 5 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΙΝΑ
Σινικές διπλωματικές διαβεβαιώσεις και επενδύσεις

BEΛΙΓΡΑΔΙ.--

Η Κίνα θα υποστηρίξει την προσπάθεια της Σερβίας για την εξουσιοδότηση ανεξάρτητης έρευνας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την προ δεκαετίας υπόθεση λαθρεμπορίου οργάνων από πρώην στελέχη του ΟΥΤΣΕΚΑ σε Κοσσυφοπέδιο και βόρεια Αλβανία. Αυτό διεμήνυσε χτες μεταξύ άλλων ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γιανγκ Τζιετσί στο Βελιγράδι, όπου είχε συνομιλίες με το Σέρβο ομόλογό του Βουκ Γέρεμιτς και άλλους ανώτατους αξιωματούχους.

Ο Κινέζος υπουργός, μετά τη συνάντηση με τον Σέρβο ομόλογό του, επανέλαβε την υποστήριξη της Κίνας στην εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας αλλά και στη συνέχιση του «σημαντικού» όπως είπε «ρόλου του Συμβουλίου Ασφαλείας» στην επίλυση του καθεστώτος στο Κοσσυφοπέδιο, την «ανεξαρτησία» του οποίου αρνείται να αναγνωρίσει.

Προχτές, πάντως, ο Σέρβος υπουργός αρμόδιος για το Κοσσυφοπέδιο Γκόραν Μπογκντάνοβιτς είχε ξαναθέσει εμμέσως πλην σαφώς γενικότερο θέμα για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, αφού αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες συνομιλίες Βελιγραδίου - Πρίστινας είπε ότι αυτές επιβαρύνονται από το γεγονός ότι όλα τα ζητήματα εξαρτώνται εν τέλει από την επίλυση του οριστικού καθεστώτος στην περιοχή...

Σε άλλο σημείο, ο Γιανγκ Τζιετσί εξέφρασε την ετοιμότητα της Κίνας να συμμετάσχει στη δρομολόγηση μεγάλων κατασκευαστικών έργων υποδομής τους επόμενους μήνες με πρώτη την έναρξη κατασκευής γέφυρας στον ποταμό Δούναβη (προβλεπόμενης αξίας 170 εκατ. ευρώ). Το έργο αυτό ήταν και το πρώτο επενδυτικό πρόγραμμα υποδομών στην Ευρώπη που ανακοίνωσε προ διετίας το Πεκίνο...

«Η κινεζική πλευρά θα προωθήσει στις κινεζικές επιχειρήσεις και τοπικές επαρχίες τα πλεονεκτήματα της επένδυσης στη Σερβία», είπε ο Κινέζος αξιωματούχος, ενώ ο Σέρβος ομόλογός του ανακοίνωσε την πιθανότητα μίας επίσκεψης του Κινέζου Προέδρου Χου Ζιντάο στη Σερβία «στο προσεχές μέλλον».

Στο πλάισιο της επίσκεψής του στη Σερβία ο Γιανγκ Τζιετσί, (που είναι ο πρώτος Κινέζος υπουργός Εξωτερικών που μεταβαίνει στη Σερβία μετά τη διάλυση της ένωσης με το Μαυροβούνιο το 2006), κατέθεσε λουλούδια μπροστά από την πρώην πρεσβεία της Κίνας στο Βελιγράδι, που βομβαρδίστηκε από τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη κατά τη διάρκεια των επιδρομών κατά της Σερβίας το 1999.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ