Πέμπτη 5 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συνεχίζονται οι «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Τεθωρακισμένα οχήματα και στρατιώτες και σε άλλες πόλεις, πέραν της Ντεράα στο νότο, φέρεται να στέλνει το καθεστώς Ασαντ, σύμφωνα με πληροφορίες από αντικαθεστωτικές πηγές που δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν. Σύμφωνα με τις πηγές, περίπου 30 τανκ και 70 οχήματα μεταφοράς προσωπικού (μεταφέροντας το καθένα περίπου 20 στρατιώτες) θεάθηκαν να προσεγγίσουν την Χομς, στο βορρά και σταδιακά να εισέρχονται σε αυτήν.

Στην Ντεράα, πάντως χθες, είχε αρχίσει η αποκατάσταση του ηλεκτρισμού και της παροχής νερού, αλλά όχι των τηλεπικοινωνιών, ενώ δεν έχει αποσαφηνιστεί αν έχει επιτραπεί η είσοδος τροφίμων και φαρμάκων. Αντίθετα, βέβαιο είναι ότι δεν επιτράπηκε ακόμη να μπει στην πόλη αποστολή της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου, που επανέλαβε, χθες, τη σχετική έκκληση, μη αρκούμενη στις διαβεβαιώσεις που φέρεται να διατύπωσε, σύμφωνα με φιλοκαθεστωτικό Τύπο, ο Πρόεδρος Ασαντ ότι «πολύ σύντομα θα ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις στο νότο».

Επισήμως, οι αρχές επιβεβαιώνουν ότι στις επιχειρήσεις - σκούπα που έχει εξαπολύσει ο στρατός σε διάφορες πόλεις έχουν συλληφθεί 2.843 άνθρωποι, αριθμό που οι αντικαθεστωτικές οργανώσεις και ανθρωπιστικές ανεβάζουν σε 8.000 συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν εξαφανιστεί. Χθες, μικρής εμβέλειας διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν στα πανεπιστήμια στο Χαλέπι και στη Δαμασκό, οι οποίες διαλύθηκαν βίαια κυρίως από αστυνομικούς με πολιτικά, που φέρονται, κατά πληροφορίες, να άνοιξαν πυρ. Αλλες πληροφορίες, που δεν κατέστη δυνατό να διασταυρωθούν, υποστηρίζουν ότι ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις, πολυβόλα και τανκ έχουν αναπτυχθεί και στη Δαμασκό όπου στήνονται και οδοφράγματα, ενόψει των αναμενόμενων, για την Παρασκευή, διαδηλώσεων.

Οι ΗΠΑ, που είναι φανερό ότι επιχειρούν να αξιοποιήσουν την κατάσταση, χαρακτήρισαν «βάρβαρη συμπεριφορά» τον αποκλεισμό της Ντεράα, εφόσον ισχύει ότι είναι αποκλεισμένη από τον υπόλοιπο κόσμο και η Γαλλία κάλεσε όλους τους Γάλλους υπηκόους να φύγουν από τη Συρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ