ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
«Οχι» με 60% και αναστολή παραίτησης Ρέντσι

Το αποτέλεσμα συνδέεται με τις ενδοαστικές διεργασίες στη χώρα, ενώ το κεφάλαιο ιεραρχεί την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του

Ο Μ. Ρέντσι ανακοινώνει ότι θα παραιτηθεί

Copyright 2016 The Associated

Ο Μ. Ρέντσι ανακοινώνει ότι θα παραιτηθεί
ΡΩΜΗ.--

Ντόμινο γοργότερων ενδοαστικών διεργασιών πυροδοτεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που έγινε την Κυριακή στην Ιταλία, όπου το 59,11% των ψηφισάντων καταψήφισαν μια σειρά μεταρρυθμίσεις που πρότεινε η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι και μόλις το 40,89% τις υπερψήφισε. Το αποτέλεσμα προκάλεσε την παραίτηση Ρέντσι, που στη συνέχεια ανακλήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το δημοψήφισμα αφορούσε αλλαγές με στόχο την ενίσχυση της ευελιξίας του αστικού κράτους και της ταχύτητας προώθησης της αντιλαϊκής πολιτικής. Ωστόσο, συνδέθηκε ευρύτερα με την υποστήριξη ή όχι της κυβέρνησης Ρέντσι, γι' αυτό και κόμματα που συμφωνούν με τον πυρήνα των προτάσεων τάχθηκαν υπέρ του «όχι», ζητώντας κυβερνητική αλλαγή, στο πλαίσιο και του ευρύτερου προβληματισμού της ντόπιας αστικής τάξης για το ωφελιμότερο μείγμα διαχείρισης της κρίσης και του «ελλείμματος ανταγωνιστικότητας» της ιταλικής καπιταλιστικής οικονομίας. Η συμμετοχή έφτασε στο 67%.

Σε καταψήφιση των αλλαγών καλούσαν τα βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης, ειδικά τα ευρωσκεπτικιστικά M5S (Κίνημα Πέντε Αστέρων) και «Λίγκα του Βορρά» (αλλά και η «Φόρτσα Ιτάλια» του Μπερλουσκόνι), αλλά και νεότερα πολιτικά σχήματα όπως η «Αριστερά» (του πρώην υπουργού του Ρέντσι, Στέφανο Φασίνα, και συνοδοιπόρου των επίδοξων αναμορφωτών της σοσιαλδημοκρατίας Βαρουφάκη, Μελανσόν κ.τ.λ.), τα οποία επιδιώκουν ρόλο στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού χάρτη της Ιταλίας. Για παράδειγμα, τέτοιες δυνάμεις απευθύνουν κάλεσμα για τη «δημιουργία μιας αντινεοφιλελεύθερης Αριστεράς, εναλλακτικής έναντι του Δημοκρατικού Κόμματος... μια νέα πλουραλιστική Αριστερά... μια νέα Επιτροπή Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα» (βλ. δηλώσεις στελεχών της οπορτουνιστικής «Κομμουνιστικής Επανίδρυσης» που στήριζε το «όχι»).

Επίσης, υπέρ του «όχι» τάχτηκαν και βασικά στελέχη του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος (PD), όπως ο πρώην πρωθυπουργός Μάσιμο ντ' Αλέμα ή ο πρώην γραμματέας και νυν βουλευτής του κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

Να σημειωθεί ότι και η τοποθέτηση της Confindustria (Ενωση Ιταλών Βιομηχάνων) υπέρ του «ναι» ήταν αποτέλεσμα τριβών και διαφωνιών.

Σενάρια για την επόμενη μέρα, με τον Ρέντσι να παραμένει προσωρινά

Τα μεσάνυχτα της Κυριακής, ο Ματέο Ρέντσι ανέλαβε την «ευθύνη» για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και ανακοίνωσε ότι η θέση του θα μείνει κενή. Χτες το απόγευμα, ο Ρέντσι υπέβαλε και επίσημα την παραίτησή του στον Πρόεδρο της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ωστόσο ο τελευταίος του ζήτησε να παραμείνει στη θέση του τουλάχιστον έως την ψήφιση του προϋπολογισμού από την Γερουσία την ερχόμενη Παρασκευή. Είχε προηγηθεί συνάντηση μεταξύ των δυο ανδρών και το πρωί, καθώς ένα από τα «σενάρια» της επόμενης μέρας ήταν (τουλάχιστον μέχρι και χτες) η παραμονή του Ρέντσι στην πρωθυπουργία ως επικεφαλής ενός υπηρεσιακού σχήματος προσωρινού, για να οδηγηθεί η κυβέρνηση σε εκλογές. Επικρατέστερα σενάρια ήταν η δημιουργία «κυβέρνησης τεχνοκρατών» με επικεφαλής τον σημερινό υπουργό Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν, αλλά ακόμα και η άμεση προσφυγή στις κάλπες. Πάντως, «M5S» και «Λίγκα» κάλεσαν από την πρώτη στιγμή σε εκλογές.

Από την άλλη μεριά, προβληματισμό εξέφρασαν στελέχη της κεντροαριστεράς όπως ο Μάσιμο ντ' Αλέμα, που δήλωσε ότι θα ήταν «ανεύθυνο» να γίνουν άμεσα εκλογές, με το σκεπτικό ότι εκκρεμεί η έγκριση νέου εκλογικού νόμου.

Αγωνίες βιομηχάνων για την ανταγωνιστικότητα

Την ίδια στιγμή, η υπουργός Μεταρρυθμίσεων, Ελένα Μπόσι, δήλωσε ότι την επομένη του δημοψηφίσματος η κυβέρνηση θα εργαστεί «για να υπηρετήσει τους θεσμούς» και να εγκριθεί ο προϋπολογισμός για το 2017. Αλλά και η Confindustria, με δήλωση του προέδρου της Βινσέτζο Μπόσια, ερμήνευσε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως επιβεβαίωση της ανάγκης «να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά η οικονομική κρίση», να υπάρξουν απαντήσεις στο ζήτημα του χρέους, του ελλείμματος και της «ακόμα ανεπαρκούς ανάπτυξης». Οι επιχειρήσεις μας, πρόσθεσε, είναι αντιμέτωπες με την αγωνία «να ανταγωνιστούν στις διεθνείς αγορές». Ενώ κάλεσε τις «πολιτικές δυνάμεις να ανταποκριθούν στις ανάγκες της χώρας, στο ζήτημα της βιομηχανίας και στο ευρωπαϊκό ζήτημα, να αντιμετωπιστεί η πρόκληση της ανταγωνιστικότητας», ώστε να διασφαλιστεί μια χώρα «πιο σύγχρονη και συνεκτική».

Διεθνείς αντιδράσεις

Τα νέα δεδομένα στην Ιταλία αναμενόταν να βρεθούν στο επίκεντρο (άτυπα) και της χτεσινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, στο φόντο και του αιτήματος που εδώ και καιρό πρόβαλε η Ρώμη για μεγαλύτερη «ευελιξία» στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας. Μάλιστα, την Παρασκευή είχαν κυκλοφορήσει μέχρι και «σενάρια» για πρόωρη σύγκληση Συνόδου Κορυφής. Ολα αυτά, αφού στο πλαίσιο της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών αναζωπυρώνεται η κόντρα και για το ίδιο το μέλλον της ΕΕ, με βάση προβληματισμούς και αντιθέσεις και στο εσωτερικό του κεφαλαίου κάθε χώρας.

Πάντως, από τις Βρυξέλλες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τόνισε ότι «επείγει ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης. Ελπιζω αυτή να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις... Η Ιταλία πρέπει να συνεχίσει στο δρόμο που ξεκίνησε πριν τρία χρόνια ο Ρέντσι».

ΑΥΣΤΡΙΑ
Νέος Πρόεδρος ο Μπέλεν

Νικητής στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που έγιναν την Κυριακή, αναδείχθηκε ο υποψήφιος (πρώην πρόεδρος των Πράσινων, στηρίχτηκε και από τους Σοσιαλδημοκράτες) Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν με 53,3%, έναντι του υποψηφίου του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας, Νόρμπερτ Χόφερ, 46,7% με βάση την καταμέτρηση του 70% των ψήφων και χωρίς τις λεγόμενες επιστολικές ψήφους (τελικά αποτελέσματα που θα άλλαζαν την κατάσταση αναμένονταν χτες το βράδυ).

Το αποτέλεσμα στην Αυστρία αξιοποιήθηκε από τα αστικά επιτελεία, τόσο στην ίδια τη χώρα όσο και στην ΕΕ, για να παρουσιάσουν τη νίκη Μπέλεν ως «ανάχωμα στην ακροδεξιά». Μάλιστα, και ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας μίλησε για νίκη «των προοδευτικών δυνάμεων κατά του λαϊκισμού». Στην πραγματικότητα, η ισχυροποίηση και στην Αυστρία των ρατσιστικών, ξενοφοβικών δυνάμεων και δυνάμεων που προωθούν ένα διαφορετικό μείγμα διαχείρισης της ίδιας καπιταλιστικής βαρβαρότητας, αποδεικνύει ότι δημιουργούνται διάφορες εναλλακτικές για το κεφάλαιο, που καταφέρνουν να χειραγωγούν και λαϊκές μάζες. Στην περίπτωση του Χόφερ, το ζήτημα των μεταναστών ήταν το βασικό του «όπλο», αλλά και η διαφοροποίησή του από την ΕΕ, χωρίς να θέτει ζήτημα εξόδου. Αντίστοιχες διεργασίες υπάρχουν και στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία που έχουν εκλογές την επόμενη χρονιά.

Πάντως, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Αλ. φαν ντερ Μπέλεν έσπευσε να δηλώσει ότι θα είναι «ανοιχτόμυαλος, φιλελεύθερος και πάνω από όλα ευρωπαϊστής» και σημείωσε ότι η νίκη του «στέλνει ένα μήνυμα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι μπορεί κάποιος να νικήσει εκλογές υποστηρίζοντας φιλοευρωπαϊκές θέσεις». Ο Χόφερ αναγνώρισε το αποτέλεσμα, ενώ θέλησε να διαφοροποιηθεί από τον ευρωσκεπτικιστή Νάιτζελ Φάρατζ του Κόμματος Ανεξαρτησίας της Μεγάλης Βρετανίας, που την Παρασκευή είχε δηλώσει στο «Fox News» ότι εφόσον ο Χόφερ νικήσει, θα εξαγγείλει δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Αυστρίας στην ΕΕ, και μάλιστα του επέρριψε ευθύνες για το αποτέλεσμα.

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, όπως και ο σοσιαλδημοκράτης απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, εμφανίστηκαν «ανακουφισμένοι» από το αποτέλεσμα, που είναι «υπέρ της ενότητας της ΕΕ». Ωστόσο, η ενότητα για την οποία μιλάνε, αφορά στα συμφέροντα του κεφαλαίου, που εντείνουν την εκμετάλλευση των λαών, την ίδια ώρα που μεταξύ τους οι αστικές τάξεις κοντράρονται, πάνω στο «έδαφος» των δυσκολιών καπιταλιστικής ανάκαμψης, για το ποια θα έχει τις λιγότερες απώλειες ή τα μεγαλύτερα κέρδη.

ΒRΕΧΙΤ
Συζήτηση της κυβερνητικής έφεσης

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η ικανότητα της κυβέρνησης να δρα χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλίου σε κρίσιμα ζητήματα «είναι θεμελιώδης πυλώνας του συνταγματικού μας κράτους, όχι αναχρονιστικό απολίθωμα που έχει ξεπεραστεί νομικά αλλά τμήμα εξουσιών του σύγχρονου κράτους», σημείωσε χτες παρουσιάζοντας τα επιχειρήματα της βρετανικής κυβέρνησης ο γενικός εισαγγελέας, Τζέρεμι Ράιτ, προκειμένου να πείσει τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας πως η κυβέρνηση και όχι το Κοινοβούλιο θα πρέπει να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (Brexit).

Επιπλέον, ο επικεφαλής νομικών συμβούλων της κυβέρνησης, Τζέιμς Ιντι, πρόσθεσε ότι οι εξουσίες για κρίσιμες αποφάσεις όπως αυτές «για πόλεμο και ειρήνη», «είναι μέρος των βασικών εξουσιών της εκτελεστικής εξουσίας» και ότι το λεγόμενο «βασιλικό προνόμιο» που επιτρέπει τη λήψη αποφάσεων από την κυβέρνηση δίχως τη συναίνεση της Βουλής είναι απαραίτητο για την «αποτελεσματική διακυβέρνηση».

Η εξέταση της έφεσης της κυβέρνησης της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, κατά της προηγούμενης απόφασης του Δικαστηρίου (που δικαίωνε την προσφυγή μεμονωμένων πολιτών οι οποίοι ζητούσαν να αποφασίσει το Κοινοβούλιο την έναρξη της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για το Brexit) αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Πέμπτη και η απόφαση προβλέπεται να δημοσιοποιηθεί το Γενάρη.

Νωρίτερα, Βρετανοί αξιωματούχοι, όπως ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, και ο υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, είχαν προγραμματίσει συνάντηση με τον Νορβηγό υπουργό Εξωτερικών, Μπέργκε Μπρέντε, σε σχέση με τα σχέδια για το Brexit. Ο Νορβηγός αξιωματούχος κάλεσε το Λονδίνο να αντιληφθεί πως «δεν υπάρχει μαγικός τρόπος» ώστε να πετύχει μέσω της αποχώρησης από την ΕΕ τη διατήρηση πρόσβασης στην ενιαία αγορά και πως το «κλειδί» είναι η θέσπιση κάποιου είδους συνδρομής. Σημείωσε ως παράδειγμα την περίπτωση της χώρας του που έχει πρόσβαση από το 1992 πληρώνοντας σημαντική συνδρομή στην ΕΕ. Διέψευσε, τέλος, ρεπορτάζ ορισμένων βρετανικών εφημερίδων πως η Νορβηγία θα μπορούσε να αντιδράσει στο ενδεχόμενο ένταξης του Ηνωμένου Βασιλείου στη λεγόμενη «Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών» (Efta - συμμετέχουν εκτός από τη Νορβηγία, η Ελβετία, το Λιχτενστάιν και η Ισλανδία).

ΓΑΛΛΙΑ
Ανακοινώθηκε και η υποψηφιότητα Βαλς

ΠΑΡΙΣΙ.--

«Παρών» στις ενδοαστικές διεργασίες που δυναμώνουν ενόψει των προεδρικών εκλογών της άνοιξης δήλωσε χτες ο σημερινός πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, που ανακοίνωσε χτες επίσημα την υποψηφιότητά του.

Ο Βαλς θα πάρει μέρος στις εσωκομματικές εκλογές που θα γίνουν το Γενάρη στο (σήμερα) κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (Parti Socialiste) στο φόντο της μεγάλης πτώσης των ποσοστών του, αλλά και ευρύτερων ανακατατάξεων και «αναζητήσεων» στη σοσιαλδημοκρατία, γαλλική και γενικότερα.

Η πρόσφατη ανάδειξη του Φρανσουά Φιγιόν στις εσωκομματικές εκλογές των «Ρεπουμπλικάνων» επίσης επιβεβαίωσε ότι η αστική τάξη επανεξετάζει επιλογές και συμμαχίες, στο πλαίσιο της όξυνσης των γενικότερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ