Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΟΑΣΕ στη Μάλτα
Ουκρανική αντιπροσωπεία συναντήθηκε προχθές στις ΗΠΑ με ανώτερους εκπροσώπους του νεοεκλεγέντος Προέδρου Ντ. Τραμπ, οι οποίοι πρόκειται να αναλάβουν αξιώματα στη νέα κυβέρνηση, δήλωσε στο πρακτορείο «Reuters» πηγή ενημερωμένη για τη συνάντηση. Επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας ήταν ο Aντρ. Γέρμακ, σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου Β. Ζελένσκι.
Η ομάδα συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με τον νέο σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Μάικ Βαλτς, και με τον ειδικό απεσταλμένο για την Ουκρανία Κιθ Κέλογκ (και οι δύο έχουν ανακοινωθεί και θα αναλάβουν επίσημα καθήκοντα μετά την ορκωμοσία του Τραμπ).
Στο μεταξύ ο Τζ. Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τζο Μπάιντεν, απηύθυνε έκκληση στην επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ να διατηρήσει την ενίσχυση της εγχώριας «αμυντικής» βιομηχανίας η οποία ξεκίνησε από τον απερχόμενο Πρόεδρο.
Διαφορετικά, είπε ο Σάλιβαν, οι ΗΠΑ μπορεί γρήγορα να ξεμείνουν από πυρομαχικά σε έναν πόλεμο με την Κίνα.
«Ενας πόλεμος με μια χώρα όπως η Κίνα, με έναν στρατό όπως ο κινεζικός, θα συνεπάγεται την εξάντληση των αποθεμάτων πυρομαχικών πολύ γρήγορα», είπε στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.
Να σημειωθεί ότι ο ανώτατος αξιωματικός του αμερικανικού στρατού Τσ. Μπράουν, στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, είχε μια σπάνια συνομιλία με τον αρχηγό του ρωσικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Β. Γκερασίμοφ, την περασμένη βδομάδα, όπως ανακοίνωσε προχθές ο αμερικανικός στρατός. Ηταν η πρώτη φορά που ο Μπράουν μίλησε με τον Ρώσο ομόλογό του, μετά από αίτημα του ρωσικού υπουργείου Αμυνας.
«Οι επικεφαλής συζήτησαν μια σειρά ζητήματα παγκόσμιας και περιφερειακής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία», και μάλιστα η συνομιλία έγινε στις 27 Νοέμβρη, μία μέρα αφότου η Μόσχα είχε καταγγείλει νέα χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος με αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS.
Η αντιπαράθεση μεταφέρθηκε χθες και στην υπουργική σύνοδο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που διεξάγεται στη Μάλτα και στην οποία συμμετέχει ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ, ταξιδεύοντας σε χώρα της ΕΕ για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φλεβάρη του 2022.
Στη Μάλτα βρίσκεται και ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Α. Σιμπίχα, μαζί με ΥΠΕΞ και αξιωματούχους από τις 57 χώρες - μέλη του Οργανισμού στη Βόρεια Αμερική, στην Ευρώπη και στην Κεντρική Ασία.
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Αντ. Μπλίνκεν επιτέθηκε στον Ρώσο ομόλογό του, κατηγορώντας τον ότι διαδίδει «τσουνάμι παραπληροφόρησης» και καθιστώντας τη Μόσχα υπεύθυνη για την κλιμάκωση στην Ουκρανία. «Ας μην επιτρέψουμε ούτε σε αυτόν ούτε σε κανέναν να μας ξεγελάσει. Δεν είναι και ποτέ δεν ήταν θέμα ασφάλειας της Ρωσίας», πρόσθεσε ο Μπλίνκεν, επιχειρώντας να αντιπαρέλθει τις κατηγορίες της ρωσικής πλευράς για συνεχή επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ρωσικά σύνορα.
«Ενας από τους συναδέλφους μας μίλησε για κλιμάκωση. Εχει απόλυτο δίκιο. Ας μιλήσουμε για την κλιμάκωση. Ας μιλήσουμε για την είσοδο της Βόρειας Κορέας» στο πλευρό της Μόσχας, συνέχισε. Ουάσιγκτον και Λονδίνο ισχυρίζονται ότι η απόφαση να επιτραπούν τα χτυπήματα με πυραύλους ATACMS και «Storm Shadow» σε ρωσικό έδαφος - η οποία αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης, με μεγάλους κινδύνους - είναι απάντηση στην αποστολή πυραύλων και στρατιωτών από τη Β. Κορέα στη Ρωσία.
Στο περιθώριο της Συνόδου ο Μπλίνκεν αναμένεται να συναντηθεί με εκπροσώπους οργανώσεων της λεγόμενης «κοινωνίας των πολιτών» της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας.
Από την πλευρά του ο Λαβρόφ κατηγόρησε τις «δυτικές» χώρες ότι δεν δίνουν σημασία στις προειδοποιήσεις του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν, καθώς εξετάζουν την αποστολή «δυνάμεων διατήρησης της ειρήνης» στην Ουκρανία σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με δηλώσεις, διαρροές και δημοσιεύματα.
«Ολες αυτές οι φαντασιώσεις το μόνο που κάνουν είναι να επιδεινώνουν την κατάσταση και δείχνουν ότι οι άνθρωποι που διακινούν τέτοιες ιδέες προτιμούν να μην ακούνε τις πολύ σαφείς προειδοποιήσεις του Προέδρου Πούτιν», δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.
Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Ρώσος Πρόεδρος υπέγραψαν συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας Ρωσίας - Β. Κορέας τον Ιούνη, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Πούτιν στην Πιονγιάνγκ.
Η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων ότι το ένα κράτος θα προσφέρει στο άλλο στρατιωτική βοήθεια «χωρίς καθυστέρηση» σε περίπτωση επίθεσης, καθώς επίσης ότι οι δύο χώρες θα καταπολεμήσουν από κοινού τις «δυτικές» κυρώσεις.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η Πιονγιάνγκ πιθανώς αλλάζει κατεύθυνση ως προς την εξωτερική της πολιτική, αξιοποιώντας τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πέρα από το ότι έστειλε στρατιώτες, η Βόρεια Κορέα βοηθά τη ρωσική πολεμική οικονομία, προμηθεύοντας όπλα, υποστήριξη και εργατικά χέρια, και θα μπορούσε να θέσει σε «δεύτερη μοίρα» την Κίνα, παραδοσιακό «σύμμαχο» και μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ρωσίας.
Από την πλευρά του το ουκρανικό ΥΠΕΞ απέρριψε «κατηγορηματικά» τους υπαινιγμούς της Ρωσίας ότι το Κίεβο υποστηρίζει τους τζιχαντιστές στη Συρία, και κατηγόρησε Μόσχα και Τεχεράνη για την κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία.
Διπλωμάτες λένε ότι αυτήν την εβδομάδα επιτεύχθηκε μια συμφωνία για την κάλυψη τεσσάρων κορυφαίων θέσεων του ΟΑΣΕ, μεταξύ τους και αυτής του γενικού γραμματέα, την οποία θα αναλάβει ο Φεριντούν Σινιρλίογλου, υπουργός Εξωτερικών σε υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τουρκίας το 2015.
Η Ουκρανία σχεδιάζει να προμηθεύσει τις Ενοπλες Δυνάμεις της με πάνω από 30.000 επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς το 2025, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Αμυνας της χώρας.
«Αυτά τα νέας γενιάς μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούν να επιχειρούν αυτόνομα σε μεγάλες αποστάσεις και να πλήττουν εχθρικούς στόχους με μεγάλη ακρίβεια», αναφέρει το υπουργείο, προσθέτοντας ότι διεθνείς εταίροι έχουν χρηματοδοτήσει εν μέρει την παραγωγή.
Ουκρανικό drone έπληξε το Γκρόζνι, πρωτεύουσα της ρωσικής περιοχής της Τσετσενίας, και προκάλεσε θύματα αμάχους, δήλωσε χθες ο Τσετσένος ηγέτης Ρ. Καντίροφ, χωρίς να διευκρινίσει αν πρόκειται για νεκρούς ή τραυματίες. Ο ίδιος είπε ότι το drone χτύπησε την οροφή ενός κτιρίου όπου στεγάζονταν ειδικές αστυνομικές δυνάμεις.
Στις 29 Οκτώβρη η Τσετσενία δέχτηκε επίθεση από drone για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, με αποτέλεσμα να πληγεί η οροφή ενός κέντρου στρατιωτικής εκπαίδευσης στην πόλη Γκουντερμές.
Προειδοποιήσεις σε «ξένους παράγοντες που επιδιώκουν να μεταστρέψουν την εξωτερική πολιτική» της Ρουμανίας απηύθυνε αργά προχτές το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, λέγοντας ότι αυτή «δεν μπορεί να αντιστραφεί», σε άλλη μια χαρακτηριστική τοποθέτηση για τους σφοδρούς διεθνείς ανταγωνισμούς που εντείνονται και στην περίπτωση της Ρουμανίας, ενόψει του β' γύρου των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθεί την Κυριακή.
Με φόντο την επικράτηση, στον α' γύρο, του «ανεξάρτητου» ακροδεξιού υποψηφίου Καλίν Γκεοργκέσκου, ο οποίος περιγράφεται ως «φιλορώσος» και έχει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις για τον β' γύρο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε χαρακτηριστικά για «σοβαρές αρνητικές συνέπειες» που θα προκύψουν αν η χώρα απομακρυνθεί «από τις δυτικές συμμαχίες της», μιλώντας για «πρόοδο που κατακτήθηκε με σκληρή δουλειά» αφότου η χώρα «εντάχθηκε στη διατλαντική κοινότητα».
Είχε προηγηθεί, μετά από αιτήσεις για επανακαταμέτρηση των ψήφων του α' γύρου λόγω υποψιών για «ξένη ανάμειξη», η δημοσίευση απόρρητων εκθέσεων υπηρεσιών (όπως η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών) σύμφωνα με τις οποίες χειριστές δικτύου, τους οποίους στρατολόγησε και συντόνισε κανάλι στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων «Telegram», χρησιμοποίησαν μεθόδους χαρακτηριστικές του «τρόπου λειτουργίας»ενός «κρατικού παράγοντα» για να επηρεάσουν την κοινή γνώμη πριν τις προεδρικές εκλογές.
Θυμίζουμε ότι στον α' γύρο των προεδρικών εκλογών στις 24/11 πρώτος αναδείχθηκε ο Καλίν Γκεοργκέσκου με 22,94%, ακολουθούμενος από την Ελενα Λασκόνι του κόμματος «Save Romania Union» (USR), που έλαβε 19,17%.
Ο Γκεοργκέσκου, που παλιότερα ανήκε στο ακροδεξιό κόμμα AUR, έχει χαρακτηρίσει την αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ «διπλωματική ντροπή» και έχει υποστηρίξει ότι η συγκεκριμένη συμμαχία δεν θα προστατεύσει κανένα από τα μέλη της αν δεχτεί επίθεση από τη Ρωσία. Επιπλέον έχει χαρακτηρίσει τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν «άνθρωπο που αγαπά τη χώρα του» και ο οποίος «καταλαβαίνει πολύ καλά τις διπλωματικές γωνίες, τις κατέχει», εκτιμώντας ότι η χώρα του «θα είχε κερδίσει περισσότερα» αν είχε διατηρήσει καλύτερες σχέσεις με την Κίνα και τη Ρωσία.
Πριν λίγες μέρες, βέβαια, ο Γκεοργκέσκου δήλωσε ότι «δεν θέλω να εγκαταλείψω το ΝΑΤΟ, δεν θέλω να εγκαταλείψω την ΕΕ. Αυτό που θέλω είναι να πάρω θέση, να μη γονατίσω εκεί πέρα (...) Οπως είπα, πρέπει να κάνουμε τα πάντα για το εθνικό μας συμφέρον».
Από τη μεριά της η Λασκόνι δήλωσε ότι «ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε θαύματα» και κάλεσε «να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία», καθώς και την ανεξαρτησία της Ρουμανίας έναντι της Ρωσίας.
Χτες είχε συνάντηση με την Λασκόνι ο Dan Cucu, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Εργοδοτών Concordia, ο οποίος, επιστρατεύοντας και μπόλικο αντικομμουνισμό, είπε ότι ο ίδιος και η γενιά του έζησαν τα παιδικά και νεανικά τους χρόνια «σε μια φτωχή, σκοτεινή, κρύα Ρουμανία, κάτω από την ομπρέλα της Ρωσίας (...) Δεν θέλω το ίδιο πράγμα για τα παιδιά και τα εγγόνια μου».
Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο Γκεοργκέσκου εμφανιζόταν να συγκεντρώνει 58%, έναντι 42% της Λασκόνι.
Στο μεταξύ, στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης βδομάδας ο μεγάλος κερδισμένος ήταν επί της ουσίας το ακροδεξιό AUR, που αν και κατέλαβε τη 2η θέση εκτοξεύτηκε στο 18,2%, από 8,5% που είχε στις προηγούμενες εκλογές. Το δε σοσιαλδημοκρατικό PSD, για πολλά χρόνια και μέχρι πρόσφατα κυβερνών κόμμα, έλαβε 22,37% των ψήφων (από 32,5% στις προηγούμενες εκλογές). Τρίτο ήρθε με 13,24% το PNL, που μέχρι τώρα συγκυβερνούσε με το PSD, και τέταρτη η USR.
Προχτές το σοσιαλδημοκρατικό PSD, το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL), το κόμμα της Λασκόνι USR και το ουγγρικό μειονοτικό κόμμα UDMR, με την υποστήριξη και εκπροσώπων άλλων εθνοτικών μειονοτήτων, δήλωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης «εθνικής ενότητας». Βασικό τους ζητούμενο, όπως ανακοίνωσαν, είναι να αποτρέψουν τη διεθνή απομόνωση της Ρουμανίας και να διατηρήσουν την οικονομική ανάπτυξη, ζητώντας από τους πολίτες να απορρίψουν την Κυριακή «τον απομονωτισμό, τον εξτρεμισμό και τον λαϊκισμό».