ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Η ΕΕ επιδιώκει ακόμα πιο συστηματική εμπλοκή

Οι διαπραγματευτές στο Κυπριακό σε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν
Οι διαπραγματευτές στο Κυπριακό σε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Κοινή επίσκεψη στην έδρα της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, έκαναν οι διαπραγματευτές της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, αντίστοιχα, επίσκεψη την οποία Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν «ιστορική». Μάλιστα, σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ στον κυπριακό Τύπο, οι συνεργάτες του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, με τους οποίους συναντήθηκαν οι Μαυρογιάννης - Ναμί, σημείωσαν ότι «συμφωνήθηκε να διατηρηθεί η δυνατότητα συναντήσεων σε αυτή τη σύνθεση σε τακτική βάση», επιβεβαιώνοντας ότι και η λυκοσυμμαχία των Βρυξελλών επιδιώκει ακόμα ενεργότερη και πιο συστηματική εμπλοκή της στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, οι οποίες άλλωστε προχωρούν παράλληλα με διάφορους άλλους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για όλη την Ανατολική Μεσόγειο, ένα κρίσιμο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, πολλών ενεργειακών και εμπορικών διαδρομών.

Στις συναντήσεις παραβρέθηκε για λίγο και ο ίδιος ο Γιούνκερ «λόγω της ιστορικότητας των στιγμών», όπως εξήγησαν οι συνεργάτες του προέδρου της Κομισιόν, οι οποίοι ξεκαθάρισαν την «ετοιμότητα» των Βρυξελλών «να συνεχίσουν να υποστηρίζουν ενεργά τη διαδικασία» για λύση του Κυπριακού, «σε όλα τα επίπεδα». Μην ξεχνάμε ότι αμέσως μετά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, τον περασμένο Μάη, είχαν επισκεφτεί την Κύπρο τόσο ο Γιούνκερ όσο και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι. Από τότε οι Ευρωπαίοι είχαν επισημάνει ότι «ο ρόλος που διαδραματίζει η Κύπρος σε ό,τι αφορά την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή είναι μεγάλης σημασίας για την ΕΕ» αλλά και ότι «η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού δεν θα είναι εύκολη, αλλά μπορεί να γίνει με έναν τρόπο που θα κερδίσουν όλες οι πλευρές, στην Κύπρο και στην Ευρώπη». Επίσης, το καλοκαίρι είχε οριστεί ειδικός απεσταλμένος του προέδρου της Κομισιόν για το Κυπριακό ο Βέλγος Πίτερ Βαν Νούφελ, μέχρι πρότινος αρμόδιος για την παροχή τεχνικής και νομικής υποστήριξης προς την Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Στο μεταξύ, από τα Κατεχόμενα, ο «εκπρόσωπος» του Μ. Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζού, επικαλέστηκε ξανά σε δηλώσεις του ως οδηγό των διαπραγματεύσεων το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φλεβάρη 2014, όπου γίνεται αναφορά σε δύο «συνιστώντα κρατίδια» (όσο κι αν κάποιοι επιλέγουν να μεταφράζουν «πολιτείες» και να παίζουν με τις λέξεις καλύπτοντας τα νέα διχοτομικά σχέδια). Ο Μπουρτζού είπε ακόμα πως η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται την Κυπριακή Δημοκρατία, από την οποία είναι αποκλεισμένη για χρόνια και η οποία εκπροσωπεί - όπως υποστήριξε - μόνο τους Ελληνοκυπρίους. Η «λύση» δεν θα αφορά την «τροποποίηση» της σημερινής Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά «μια νέα δομή», πρόσθεσε.

ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ - ΕΕ
Περιοδεία Κάμερον σε Πολωνία και Δανία

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Η Πολωνία επιθυμεί την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, διεμήνυσε χτες η Πολωνή πρωθυπουργός, Μπεάτα Σίντλο, μετά τη συνάντηση που είχε χτες το μεσημέρι στη Βαρσοβία με το Βρετανό ομόλογό της, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ξεκίνησε νέα περιοδεία σε χώρες της Ευρώπης, προωθώντας την επαναδιαπραγμάτευση του βρετανικού κεφαλαίου με την ΕΕ και την επίτευξη σχετικής συμφωνίας πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18-19 Φλεβάρη.

Η Σίντλο, αναφερόμενη στα αιτήματα της Βρετανίας, εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξή της σε προτάσεις όπως η βελτίωση του ανταγωνισμού των οικονομιών των χωρών - μελών της ΕΕ, η εξάλειψη της γραφειοκρατίας και η ενίσχυση των εξουσιών των εθνικών κοινοβουλίων. Σημείωσε, επίσης, την ανάγκη περαιτέρω συζήτησης του θέματος που σχετίζεται με τη χορήγηση επιδομάτων πρόνοιας σε Πολωνούς που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία, τα οποία ο Βρετανός πρωθυπουργός θέλει να περιορίσει, γιατί θεωρεί ότι θα αποθαρρύνει έτσι νέα κύματα Πολωνών μεταναστών στη χώρα του.

Ο Κάμερον, από την πλευρά του, δήλωσε ότι υποστηρίζει μία «πλήρως στρατηγική συνεργασία» μεταξύ Βρετανίας και Πολωνίας.

Ακολούθως, ο Κάμερον συναντήθηκε με τον επικεφαλής του κυβερνώντος δεξιού ευρωσκεπτικιστικού κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη», Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, που εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα των συνομιλιών ΕΕ - Βρετανίας, ο οποίος δήλωσε πως πέτυχε «πλήρη προστασία» των Πολωνών μεταναστών στη Βρετανία από τους περιορισμούς στα επιδόματα πρόνοιας.

Στη συνέχεια, ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε προγραμματίσει να αναχωρήσει για την Κοπεγχάγη, όπου είχε κανονίσει και εκεί σειρά συναντήσεων με Δανούς αξιωματούχους, με κεντρικό ζήτημα την επαναδιαπραγμάτευση των σχέσεων της Βρετανίας με την ΕΕ.

Νωρίτερα το βράδυ της Πέμπτης, πηγές προσκείμενες στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, είχαν υποστηρίξει ότι καμία από τις άλλες χώρες της ΕΕ «δεν ήταν πλήρως ικανοποιημένη» με τις προτάσεις που ανακοίνωσε την Τρίτη ο Τουσκ σε σχέση με την επαναδιαπραγμάτευση της βρετανικής σχέσης με την ΕΕ. Αλλη πηγή στην ΕΕ σημείωσε πως η Ισπανία ειδικά είναι δυσαρεστημένη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επειδή δεν έδειξε αρκετό σθένος στην απαίτηση του Κάμερον να επιβληθούν περιορισμοί στην καταβολή επιδομάτων στους μετανάστες εργαζόμενους από άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ στη Βρετανία.

Το 45% των Βρετανών τάσσεται υπέρ της εξόδου από την ΕΕ

Κατά εννιά ποσοστιαίες μονάδες προηγείται το στρατόπεδο της εξόδου της Βρετανίας στην ΕΕ (Brexit), καταγράφει δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μετά την παρουσίαση των προτάσεων του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον για την παραμονή της χώρας στην Ενωση.

Η έρευνα του YouGov για την εφημερίδα «Times», η οποία πραγματοποιήθηκε δύο μέρες μετά την παρουσίαση των αλλαγών στη σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ που σχεδιάζει ο Βρετανός πρωθυπουργός, εμφανίζει τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα διαφορά ανάμεσα στο «ναι» και το «όχι».

Σύμφωνα με την έρευνα, το 45% των Βρετανών θα ψήφιζε σήμερα υπέρ της εξόδου από την Ενωση, έναντι του 36% που θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής. Το 19% εμφανίζεται αναποφάσιστο.

Στην προηγούμενη έρευνα του YouGov, το «όχι» συγκέντρωνε το 42% των ψήφων.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Παζάρι διαρκείας

Το παζάρι για το σχηματισμό της νέας αστικής κυβέρνησης συνεχίζεται στην Ισπανία, μετά την ανάληψη πριν από μια βδομάδα της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης από τον ηγέτη του δεύτερου σοσιαλδημοκρατικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (22% και 90 έδρες στις 350), Πέδρο Σάντσεθ, αφού ο ηγέτης του πρώτου (28,7% και 123 έδρες) του φιλελεύθερου Λαϊκού Κόμματος, Μαριάνο Ραχόι, δεν πήρε την πρώτη εντολή που έδωσε ο βασιλιάς. Την Πέμπτη, ο Σάντσεθ συναντήθηκε με τον ηγέτη του τέταρτου επίσης φιλελεύθερου κόμματος «Πολίτες» (13,7% και 40 έδρες) Αλμπερτ Ριβέρα, όπου υπήρξαν σημεία σύγκλισης όπως π.χ. η καταπολέμηση της διαφθοράς και χτες συναντήθηκε με τον ηγέτη του τρίτου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος «Ποδέμος» (13,7% και 69 έδρες) Πάμπλο Ιγκλέσιας. Στη συνάντηση αυτή περίσσεψαν οι κορόνες περί «αριστερής προοδευτικής κυβέρνησης» χωρίς τον δεξιό Ραχόι, αλλά ο Ιγκλέσιας δήλωσε ότι δεν θέλει, όπως λέει, να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις αν δεν αποκλειστούν από την κυβέρνηση οι «Πολίτες». Ανταπαντώντας ο Σάντσεθ, κάνει λόγο για συζητήσεις χωρίς αποκλεισμούς.

Ολα δείχνουν ότι τα παζάρια έχουν μέλλον (προβλέπεται ακόμα και περίοδος 2 μηνών), αλλά όπου και να καταλήξουν, είτε, σε περίπτωση αποτυχίας, επαναληφθούν οι βουλευτικές εκλογές, τα λαϊκά στρώματα δεν μπορούν να αναμένουν βελτίωση της θέσης τους, όσο δεν απεγκλωβίζονται από τις χίμαιρες του «εξανθρωπισμού» του καπιταλισμού και δεν οργανώνουν την πάλη για τα δικά τους συμφέροντα, τη δική τους εξουσία.

ΗΠΑ
Τηλεοπτικοί διαξιφισμοί Κλίντον και Σάντερς

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε τηλεοπτική αναμέτρηση με κεντρικά ζητήματα θέματα εξωτερικής πολιτικής, Υγείας και Εκπαίδευσης, προχώρησαν χτες οι δύο υποψήφιοι για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές, η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον και ο αυτοπαρουσιαζόμενος ως «σοσιαλιστής» γερουσιαστής του Βέρμοντ, Μπέρνι Σάντερς.

Στην πρώτη τηλεμαχία που πραγματοποίησαν οι δυο τους χωρίς την παρουσία του τρίτου υποψηφίου για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Μάρτιν Ο' Μάλεϊ που αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την «κούρσα» την περασμένη Τρίτη έπειτα από το μόλις 0,5% που πήρε στις προκριματικές εκλογές της Αϊόβα, η Κλίντον εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του συνυποψηφίου της, αμφισβητώντας πόσο εφικτές και πρακτικές είναι οι προτάσεις του για Εκπαίδευση και Υγεία, χαρακτηρίζοντας «άδικη κριτική» την αμφισβήτηση των φιλελεύθερων πεποιθήσεών της. Αναφέρθηκε ειδικότερα στο σχέδιο Σάντερς για «δωρεάν κολεγιακή εκπαίδευση», ισχυριζόμενη ότι «είναι πολύ ακριβό οικονομικά, για να είναι ρεαλιστικό».

Ο Σάντερς, από την πλευρά του, κατηγόρησε την Κλίντον ότι «εκπροσωπεί το πολιτικό κατεστημένο» - λες και ο ίδιος δεν αποτελεί μέρος του - και ότι δύσκολα θα μπορούσε να προχωρήσει σε φιλολαϊκές μεταρρυθμίσεις, που δήθεν αυτός θα φέρει. Υπενθύμισε την υποστήριξη της πρώην υπουργού στην ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Ιράκ το 2003, ότι παίρνει χιλιάδες δολάρια από τους χρηματιστές της «Γουόλ Στριτ» και την «Γκόλντμαν Σακς» και τάχθηκε κατά των μεγάλων τραπεζών. Υποστήριξε ότι δε θα διαλύσει το ιατροφαρμακευτικό σύστημα που λάνσαρε η κυβέρνηση Ομπάμα (γνωστό σαν Obamacare), το πτωχοκομείο δηλαδή που ενισχύει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις στον τομέα αυτό, αλλά θα το επεκτείνει για υποτίθεται «ένα καθολικό σύστημα υγείας».

Οι δύο συνυποψήφιοι που υπερασπίζονται βεβαίως με διαφορετικό τρόπο το καπιταλιστικό σύστημα αντιπαρατέθηκαν για το ποιος είναι πιο ικανός και πιο «προοδευτικός». Ο Σάντερς πλασαρίστηκε σαν αυτός που θα φέρει μια «πολιτική επανάσταση» (εννοώντας προφανώς το ξέπλυμα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού) και η Κλίντον τού ανταπέδωσε με την «ανικανότητά του, να περάσει τις προτάσεις, από ένα ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους Κογκρέσο».

Τέσσερις μέρες πριν από τις προκριματικές εκλογές της ερχόμενης Τρίτης στο Νιου Χαμσάιρ, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Σάντερς να προηγείται με διψήφιο ποσοστό (στις 5 Φλεβάρη 56% έναντι 38%) έναντι της Κλίντον μετά το προβάδισμα του μόλις 0,2% που πέτυχε η πρώην υπουργός την περασμένη βδομάδα στις προκριματικές εκλογές στην Αϊόβα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ