Σάββατο 6 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Η ΕΕ επιδιώκει ακόμα πιο συστηματική εμπλοκή

Οι διαπραγματευτές στο Κυπριακό σε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν
Οι διαπραγματευτές στο Κυπριακό σε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Κοινή επίσκεψη στην έδρα της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, έκαναν οι διαπραγματευτές της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, αντίστοιχα, επίσκεψη την οποία Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν «ιστορική». Μάλιστα, σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ στον κυπριακό Τύπο, οι συνεργάτες του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, με τους οποίους συναντήθηκαν οι Μαυρογιάννης - Ναμί, σημείωσαν ότι «συμφωνήθηκε να διατηρηθεί η δυνατότητα συναντήσεων σε αυτή τη σύνθεση σε τακτική βάση», επιβεβαιώνοντας ότι και η λυκοσυμμαχία των Βρυξελλών επιδιώκει ακόμα ενεργότερη και πιο συστηματική εμπλοκή της στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, οι οποίες άλλωστε προχωρούν παράλληλα με διάφορους άλλους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για όλη την Ανατολική Μεσόγειο, ένα κρίσιμο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, πολλών ενεργειακών και εμπορικών διαδρομών.

Στις συναντήσεις παραβρέθηκε για λίγο και ο ίδιος ο Γιούνκερ «λόγω της ιστορικότητας των στιγμών», όπως εξήγησαν οι συνεργάτες του προέδρου της Κομισιόν, οι οποίοι ξεκαθάρισαν την «ετοιμότητα» των Βρυξελλών «να συνεχίσουν να υποστηρίζουν ενεργά τη διαδικασία» για λύση του Κυπριακού, «σε όλα τα επίπεδα». Μην ξεχνάμε ότι αμέσως μετά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, τον περασμένο Μάη, είχαν επισκεφτεί την Κύπρο τόσο ο Γιούνκερ όσο και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι. Από τότε οι Ευρωπαίοι είχαν επισημάνει ότι «ο ρόλος που διαδραματίζει η Κύπρος σε ό,τι αφορά την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή είναι μεγάλης σημασίας για την ΕΕ» αλλά και ότι «η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού δεν θα είναι εύκολη, αλλά μπορεί να γίνει με έναν τρόπο που θα κερδίσουν όλες οι πλευρές, στην Κύπρο και στην Ευρώπη». Επίσης, το καλοκαίρι είχε οριστεί ειδικός απεσταλμένος του προέδρου της Κομισιόν για το Κυπριακό ο Βέλγος Πίτερ Βαν Νούφελ, μέχρι πρότινος αρμόδιος για την παροχή τεχνικής και νομικής υποστήριξης προς την Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Στο μεταξύ, από τα Κατεχόμενα, ο «εκπρόσωπος» του Μ. Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζού, επικαλέστηκε ξανά σε δηλώσεις του ως οδηγό των διαπραγματεύσεων το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φλεβάρη 2014, όπου γίνεται αναφορά σε δύο «συνιστώντα κρατίδια» (όσο κι αν κάποιοι επιλέγουν να μεταφράζουν «πολιτείες» και να παίζουν με τις λέξεις καλύπτοντας τα νέα διχοτομικά σχέδια). Ο Μπουρτζού είπε ακόμα πως η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται την Κυπριακή Δημοκρατία, από την οποία είναι αποκλεισμένη για χρόνια και η οποία εκπροσωπεί - όπως υποστήριξε - μόνο τους Ελληνοκυπρίους. Η «λύση» δεν θα αφορά την «τροποποίηση» της σημερινής Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά «μια νέα δομή», πρόσθεσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ