Σάββατο 6 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ανταποδίδει τις ρωσικές κατηγορίες και ενισχύει την ένταση

Η Αγκυρα συνδέει την «αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών» με την πιο «αποφασιστική» στάση απέναντι στη Ρωσία

ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Σταθερά «στο κόκκινο» βρίσκεται το θερμόμετρο στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις, με καθημερινά νέα «επεισόδια» να αναδεικνύουν ότι η ένταση κλιμακώνεται, επιδρώντας μάλιστα στις εξελίξεις σε μια σειρά «μέτωπα» όπως είναι η Συρία.

Ετσι, μετά τους ισχυρισμούς της Μόσχας για ενδείξεις πιθανών προετοιμασιών μιας τουρκικής χερσαίας επιχείρησης στη Συρία, η Αγκυρα ύψωσε κι άλλο τους τόνους για το μαζικό διωγμό προσφύγων από τα βόρεια της Συρίας, εξαιτίας - όπως υποστηρίζει - των ρωσικών βομβαρδισμών.

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού της χώρας τόνιζαν χτες στη «Σαμπάχ» πως «οι Ρώσοι προσπαθούν να κρύψουν τα δικά τους εγκλήματα στη Συρία. Απλά τραβούν την προσοχή από τις επιθέσεις που κάνουν εναντίον αμάχων ως χώρα που έχει ήδη εισβάλει στη Συρία. Η Τουρκία έχει όλα τα δικαιώματα να λάβει μέτρα για να προστατέψει τη δική της ασφάλεια».

Ο ίδιος ο Αχμέντ Νταβούτογλου, από το βήμα της «Διάσκεψης Δωρητών για τη Συρία» που έγινε στο Λονδίνο, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις όποιες «επαφές» των ΗΠΑ με τη Ρωσία. «Καλούμε τους Αμερικανούς συμμάχους μας να δράσουν πιο αποφασιστικά και καθαρά απέναντι στη Ρωσία... Αποτελεί δικαίωμά μας να περιμένουμε μια εξήγηση. Αν φιλοξενούμε εκατομμύρια Σύρους στη χώρα μας, έχουμε το δικαίωμα να ...περιμένουμε μια απάντηση» υπογράμμισε, συνδέοντας ουσιαστικά την «αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών» με την «πιο αποφασιστική» στάση απέναντι στη Ρωσία.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί ευθύνονται για τη διάσπαση ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου μεταξύ της Τουρκίας και της πόλης του Χαλεπίου (όπου... σημειωτέον τον τελευταίο καιρό ο συριακός στρατός σημειώνει επιτυχίες) και γκρίνιαξε ότι «αν αυτό συνεχιστεί δεν έχει νόημα να γίνονται τέτοιες διασκέψεις όπως αυτή που γίνεται εδώ ή στη Γενεύη. Ολα αυτά θα μοιάζουν (απλά) με ένα διπλωματικό παιχνίδι». Πρόσθεσε ακόμα ότι «δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από τις συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Ακόμα περισσότερο, αυτές οι συνομιλίες μάς ανησυχούν. Γιατί όποτε γίνεται μια τέτοια συνάντηση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, την επόμενη μέρα γίνονται περισσότερες επιθέσεις στη Συρία από τους Ρώσους».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στην εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας, ξεκίνησε τις εργασίες της διακομματική επιτροπή, που συγκροτήθηκε σε επίπεδο Βουλής για την προετοιμασία «Χάρτη» από τον οποίο θα προκύψει το νέο Σύνταγμα της χώρας. Πρόκειται για διαδικασία που αφενός αφορά την προσαρμογή του σύγχρονου αστικού κράτους της Τουρκίας στις σημερινές ανάγκες της καπιταλιστικής παραγωγής, αφετέρου αναμένεται να εξελιχθεί παράλληλα και με διάφορες ενδοαστικές διεργασίες που συνεχίζονται στη χώρα (όπως φάνηκε και μετά τις εκλογές του περασμένου Νοέμβρη). Μιλώντας σε συνεδρίαση της επιτροπής, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ισμαήλ Καχραμάν ανέφερε ότι «στόχος μας είναι η οικοδόμηση ενός συστήματος για το μέλλον της Τουρκίας που θα είναι σύγχρονο, σύμφωνο με τις βάσεις της πλουραλιστικής δημοκρατίας και θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες».

  • Να σημειωθεί ότι μια από τις μεγαλύτερες εργοδοτικές οργανώσεις της Τουρκίας, η ΤΟΒΒ (Ενωση Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων) εξέφρασε την ετοιμότητά της να συμβάλει στην «ανοικοδόμηση» της κατεστραμμένης, από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς του 2014, Γάζας. Ο πρόεδρος της ΤΟΒΒ, Ριφάτ Χισαρτσίκλιογλου, τόνισε πως «ως τουρκικός επιχειρηματικός κόσμος μπορούμε να φέρουμε σε πέρας αυτή την εργασία», ενώ είναι ήδη έτοιμη μελέτη που αφορά έργα ύψους 5 δισ. δολ., μόνο για την ίδια την πόλη της Γάζας και σύμφωνα με τη «Χουριέτ» έχουν γίνει επαφές και με παλαιστινιακές, αλλά και ισραηλινές αρχές. Είναι κι αυτή μια άλλη πλευρά των «καρπών» που προσδοκά η Αγκυρα από την προσπάθειά της να αναδυθεί σε «προστάτη» του μουσουλμανικού κόσμου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ