ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Απαλλάχτηκε ο εκτελεστής του 18χρονου Αφροαμερικανού

Από τις κινητοποιήσεις πέρσι τον Αύγουστο
Από τις κινητοποιήσεις πέρσι τον Αύγουστο
ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Ο δολοφόνος του 18χρονου Αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν, άλλου ενός θύματος της αστυνομικής τρομοκρατίας και της ρατσιστικής συμπεριφοράς, που εκτελέστηκε πέρσι τον Αύγουστο στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, «έπεσε στα μαλακά». Το πόρισμα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης που δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης από τον Αφροαμερικανό υπουργό, Ερικ Χόλντερ, απαλλάσσει από τυχόν ποινικές ευθύνες τον λευκό αστυνομικό Ντάρεν Γουίλσον, ενώ για να διασκεδάσει τις λαϊκές αντιδράσεις προτείνει «αλλαγές» στα αστυνομικά τμήματα της πόλης λόγω επανειλημμένων ρατσιστικών συμπεριφορών και αντιλήψεων.

Ειδικότερα, η απαλλαγή του αστυνομικού Γουίλσον έγινε με το επιχείρημα ότι ο δράστης της δολοφονίας του άοπλου νεαρού Αφροαμερικανού «δεν έδρασε με εγκληματική πρόθεση» και ότι δεν μπορεί να αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι παραβίασε το νόμο για τα πολιτικά δικαιώματα. Οσον αφορά γενικότερα στις πρακτικές που χρησιμοποιεί η αστυνομία στο Φέργκιουσον, η έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η τοπική αστυνομία αντιμετωπίζει ρατσιστικά» την κοινότητα των Αφροαμερικανών και ότι οι τοπικές αστυνομικές και δικαστικές αρχές στο Φέργκιουσον κάνουν συστηματικά ρατσιστικές διακρίσεις σε βάρος των Αφροαμερικανών.

Η δημοσιοποίηση του πορίσματος που ασφαλώς δεν προσφέρει τίποτε στην αντιμετώπιση της αστυνομικής, ρατσιστικής, ταξικής βίας στις ΗΠΑ προκάλεσε σε δεύτερο επίπεδο την απόλυση ενός διοικητικού υπαλλήλου αστυνομικού τμήματος του Φέργκιουσον, ενώ τέθηκαν σε διαθεσιμότητα άλλοι δύο υπάλληλοι «βάσει στοιχείων του υπουργείου Δικαιοσύνης».

Αμερικανικά ΜΜΕ εξήγησαν ότι η μία απόλυση και οι δύο διαθεσιμότητες έγιναν μεταξύ άλλων και έπειτα από έρευνα σε μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, όπου ειδικά οι τρεις παραπάνω υπάλληλοι είχαν εκφράσει ακραίες ρατσιστικές απόψεις και υποτιμητικά σχόλια όχι μόνον σε βάρος Αφροαμερικανών της περιοχής, αλλά και σε βάρος του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και της συζύγου του.


Στη Νέα Υόρκη ο Νταβούτογλου

Ανεπίσημη επίσκεψη για συναντήσεις με επενδυτές

NEA YΟΡΚΗ.--

Τετραήμερη επίσκεψη στη Νέα Υόρκη πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέντ Νταβούτογλου, στο πλαίσιο επαφών με οικονομικούς παράγοντες και επενδυτές που γίνονται και με αφορμή το ότι η χώρα του προεδρεύει των G20 το τρέχον εξάμηνο.

Μεταξύ άλλων, ο Νταβούτογλου συμμετείχε σε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με στελέχη της «Γκολντμαν Σακς».

Σε δηλώσεις που έκανε στο πρακτορείο «Αναντολού» ο Τζον Γουάλντρον, στέλεχος της Επενδυτικής Τράπεζας της «Γκόλντμαν Σακς», ανέφερε ότι η συνάντηση ήταν «πολύ αποτελεσματική» και ότι υπάρχει μια γενική συμφωνία διεθνώς ότι η Τουρκία είναι ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις. «Οι άνθρωποι (σ.σ. τα στελέχη των μονοπωλίων) είναι γενικά πολύ αισιόδοξοι για την Τουρκία... Το ζήτημα δεν είναι τόσο η Τουρκία, είναι οι χώρες και η περιοχή γύρω από αυτήν. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν αφορά την Τουρκία και τις δικές της επιδόσεις. Αφορά περισσότερο τι συμβαίνει στη γειτονιά».

Συμπλήρωσε ακόμα - κατά το ρεπορτάζ του «Αναντολού» - «ότι η Τουρκία έκανε μια "τρομερή δουλειά" όσον αφορά τη διατήρηση της οικονομίας ισχυρής (σ.σ. εννοώντας τη διαμόρφωση συνθηκών ευνοϊκών για τα μονοπώλια και συντριβής των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων) εν μέσω μιας ταραχώδους περιόδου στην περιοχή με πολλές χώρες να εγκλωβίζονται στον πόλεμο και τις συγκρούσεις». Ο Γουάλντρον στάθηκε ειδικά στον κλάδο των Υποδομών, σχολιάζοντας ότι «μου φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμα πολλές ευκαιρίες στη χώρα» αναφέροντας ως παράδειγμα το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Τον Νταβούτογλου συνοδεύει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αρμόδιος για ζητήματα οικονομίας, Αλί Μπαμπακάν, που το τελευταίο διάστημα πρωταγωνιστεί (μαζί με το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας Ερντέμ Μπαστσί) σε μια «αντιπαράθεση». Αφορμή αποτελούν οι ρυθμοί μείωσης του επιτοκίου που έχει ορίσει η Τράπεζα και κατά τον Ερντογάν θα έπρεπε να μειωθούν κι άλλο. Πρόκειται για μια ακόμα απόδειξη της συνεχιζόμενης ενδοαστικής «κόντρας» που φαίνεται ότι διευρύνεται και εντός του κυβερνώντος AKP και ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιούνη, δεν αποκλείεται να δυναμώνει ποικιλότροπα.

Οσον αφορά τις επαφές στη Νέα Υόρκη, χτες ο Νταβούτογλου αναμενόταν να συναντήσει το ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, με τον οποίο θα συζητούσε τις εξελίξεις στη Συρία, το Ιράκ αλλά και το Κυπριακό.

Νέα συντριβή μαχητικού

Αγνωστες ήταν μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές οι αιτίες που οδήγησαν σε μια ακόμα πτώση σκάφους της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, χτες το πρωί, στην κεντρική Τουρκία. Συγκεκριμένα, ένα μαχητικό τύπου F-4E που πραγματοποιούσε εκπαιδευτική πτήση και είχε απογειωθεί από την αεροπορική βάση του Εσκισεχίρ κατέπεσε περίπου μία ώρα μετά την έναρξη της πτήσης. Οι δύο πιλότοι σκοτώθηκαν.

Η εφημερίδα «Χουριέτ» θύμιζε χτες ότι μόλις στις 24 Φλεβάρη, δύο ακόμα σκάφη τύπου (πάλι) F-4 συνετρίβησαν στη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης στην ανατολική περιοχή της Ανατολίας Μαλάτια, με αποτέλεσμα τότε να σκοτωθούν τέσσερις πιλότοι που επέβαιναν σε αυτά συνολικά.


ΙΝΔΙΑ
Περιοδεία Μόντι στον Ινδικό Ωκεανό

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Πολυήμερη περιοδεία στον Ινδικό Ωκεανό ξεκινά τις επόμενες μέρες ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι που θα επισκεφτεί τις Σρι Λάνκα, Μαλδίβες και Σεϊχέλες, σε μια περίοδο που τα ινδικά μονοπώλια αναζητούν διαύλους διείσδυσης και κυριαρχίας σε όλο και περισσότερες περιοχές, ειδικά αυτές που είναι τόσο κοντά στη βάση τους.

Αναλυτικό ρεπορτάζ του «Ρόιτερς» κατέγραφε ότι ο Μόντι θα παράσχει «βοήθεια σε έθνη του Ινδικού Ωκεανού για να αντιμετωπίσει την επιρροή της Κίνας».

Αξιωματούχος του ινδικού υπουργείου Αμυνας - που σύμφωνα με το πρακτορείο πρόσφατα έκανε έρευνα για να καταγράψει τις ανάγκες «ασφαλείας» που έχουν οι χώρες του Ινδικού Ωκεανού - δήλωσε στο «Ρόιτερς» πως «η Ινδία έχει ρόλο στην περιοχή ως πάροχος δικτύου ασφαλείας».

Ειδικό ενδιαφέρον φαίνεται να έχει η επίσκεψη του Μόντι στη Σρι Λάνκα, όπου η κυβέρνηση που πρόσφατα εκλέχτηκε - σύμφωνα πάντα με το «Ρόιτερς» - αποφάσισε να επανεξετάσει συμβάσεις για κατασκευαστικά έργα που είχαν ανατεθεί σε κινεζικές εταιρείες και εμφανίζεται αρνητική στον ελλιμενισμό πλοίων του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού, όπως γινόταν μέχρι πρόσφατα. Από τη μεριά του, ο Μόντι επιδιώκει να συσφίξει τη συνεργασία σε θέματα «άμυνας» και «ασφάλειας», αλλά και να επιδιώξει να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα κατασκευής του σταθμού παραγωγής Ενέργειας 500 ΜW που έχει αναλάβει η ινδική κρατική εταιρεία «National Thermal Power Corporation». Πηγές της κυβέρνησης της Σρι Λάνκα δήλωσαν στο πρακτορείο πως οι δύο πλευρές βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις και για αναβάθμιση της συνεργασίας σε θέματα στρατιωτικής εκπαίδευσης.

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται πως η Ινδία σχεδιάζει να παράσχει πλοία περιπολίας στο Μαυρίκιο, αλλά και να βοηθήσει τις νησιωτικές χώρες στην «αντιμετώπιση της πειρατείας».

Θυμίζουμε ότι στις αρχές του φθινοπώρου στην περιοχή βρέθηκε και ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, αναδεικνύοντας ότι η συγκεκριμένη γεωγραφική ζώνη έχει μεγάλη σημασία, γεωπολιτική, αλλά και οικονομική, για τα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Το «Ρόιτερς» σημειώνει ότι το Πεκίνο έχει «εμπλακεί» σε πολλές επενδύσεις στα νησιά του Ινδικού, με την κατασκευή λιμανιών, οδικών δικτύων και σταθμών παραγωγής Ενέργειας.


ΣΕΡΒΙΑ - ΕΕ
Μέτρα για έλεγχο των μεταναστών στα σύνορα ζήτησε ο Δ. Αβραμόπουλος

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Πιέσεις, για ανάσχεση του κύματος κυρίως Κοσσοβάρων Αλβανών μεταναστών που κατακλύζουν, δίχως νόμιμες άδειες, τα σύνορα της Σερβίας με την Ουγγαρία με τελικό προορισμό τη Γερμανία και άλλες βόρειες χώρες, άσκησε χτες στο Βελιγράδι ο Ελληνας επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Μετά τη συνάντησή του με τον Σέρβο πρωθυπουργό, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο Δ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε την «ανάγκη να διασφαλίσει η Σερβία την αποτελεσματική περιφρούρηση των συνόρων με την Ουγγαρία», σημειώνοντας ότι υπάρχει προθυμία για βοήθεια των σερβικών αρχών από την αστυνομία της Αυστρίας, της Γερμανίας και της FRONTEX. Ο επίτροπος της ΕΕ αναφέρθηκε και στους Ρομά από τη Σερβία, λέγοντας ότι «είναι ανάγκη να υλοποιηθούν προγράμματα κοινωνικής και πολιτισμικής ολοκλήρωσής τους». Σε κάθε περίπτωση, ο Δ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι στην ΕΕ δεν υπάρχουν σκέψεις για την επαναφορά του καθεστώτος θεώρησης εισόδου για τους Σέρβους πολίτες. Βεβαίως, οι άνθρωποι αυτοί γίνονται οικονομικοί μετανάστες, θέλοντας να ξεφύγουν από τη βαρβαρότητα της φτώχειας και της ανέχειας που δημιούργησαν οι ευρωΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές, όταν διέλυαν τη Γιουγκοσλαβία και έφτιαχναν το προτεκτοράτο του Κοσσυφοπεδίου.

Από την πλευρά του, ο Σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ανέφερε ότι η χώρα του δεν ευθύνεται για το νέο κύμα μετανάστευσης «που θορύβησε την Ευρώπη», διαβεβαιώνοντας ότι παίρνονται πρόσθετα μέτρα για την πάταξη του φαινομένου. Πρόσθεσε ακόμη ότι η κυβέρνησή του είναι σε άμεση επικοινωνία με τις Βρυξέλλες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Ο Αμερικανός ναύαρχος στο Βελιγράδι

Ενα 24ωρο πριν την επίσκεψη Αβραμόπουλου στο Βελιγράδι είχε μεταβεί στο Βελιγράδι ο Αμερικανός ναύαρχος Μαρκ Φέργκιουσον, σημειώνοντας ότι το ΝΑΤΟ βλέπει τη Σερβία ως «σημαντικό εταίρο του ΝΑΤΟικού Προγράμματος Συνεταιρισμός για την Ειρήνη». Σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα «ΝΤΑΝΑΣ» του Βελιγραδίου ο Αμερικανός ναύαρχος κάλεσε τους Σέρβους να ξεχάσουν ουσιαστικά τους φονικούς βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε προ 15ετίας σε βάρος τους το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, ζητώντας τους να το δουν σαν «εταίρο που θέλει να εφαρμόσει την εμπειρία του για να βοηθήσει τη μεταρρύθμιση του τομέα άμυνας και ασφάλειας με πλήρη σεβασμό στην σερβική πολιτική για στρατιωτική ουδετερότητα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ