ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Σχεδιάζεται μεγαλύτερη εμπλοκή της Βρετανίας στην επέμβαση

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Καθώς δίνουν και παίρνουν τα «σενάρια» γύρω από τους λόγους της συντριβής του ρωσικού αεροσκάφους στην Αίγυπτο, το Λονδίνο σπεύδει να αξιοποιήσει το νέο κύμα «τρομολαγνείας» που καλλιεργείται για να προσαρμόσει τη δική του τακτική στην ενδοϊμπεριαλιστική αναμέτρηση που οξύνεται στη Συρία.

Ετσι, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικλ Φάλον, με δηλώσεις που έκανε σε βρετανικά ΜΜΕ κάλεσε τους βουλευτές να στηρίξουν την επέκταση των αεροπορικών βομβαρδισμών (που σήμερα συνεχίζονται στο Ιράκ) και στη Συρία. «Αν θέλουμε πράγματι να αντιμετωπίσουμε το ΙΚ (σ.σ. «Ισλαμικό Κράτος»), θα πρέπει στο τέλος να είμαστε προετοιμασμένοι να πλήξουμε το αρχηγείο του, το οποίο βρίσκεται στη Συρία και όχι στο Ιράκ», υπογράμμισε ο Φάλον που εμφάνισε το «ΙΚ» ως «μία πολύ άμεση απειλή για εμάς στη Βρετανία». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «οι δρόμοι της χώρας αυτή τη στιγμή διατηρούνται ασφαλείς χάρη στις αμερικανικές, αυστραλιανές και γαλλικές αεροπορικές επιδρομές που πλήττουν την καρδιά του Ισλαμικού Κράτους στη βορειοανατολική Συρία, απ΄ όπου το ΙΚ οργανώνεται και διευθύνεται», θεωρώντας ότι «δεν είναι ηθικά σωστό να εξαρτόμαστε από τα γαλλικά ή τα αυστραλιανά ή τα αμερικανικά αεροσκάφη για να κρατούν ασφαλείς τους δρόμους μας».

Θυμίζουμε ότι μόλις προχτές, στο Παρίσι ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε και επίσημα ότι το αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκολ» θα μεταβεί στην Ανατολική Μεσόγειο, για να συμβάλει στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», επιβεβαιώνοντας ότι η περιοχή παραμένει στο στενό επίκεντρο κρίσιμων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι δυναμώνουν και οι διπλωματικές (παρασκηνιακές και μη) διεργασίες γύρω από την «πολιτική μετάβαση» στη Συρία, κάθε ιμπεριαλιστική δύναμη μετρά τις κινήσεις που θα της εξασφαλίσουν «ρόλο» και «λόγο» σε μια τόσο κρίσιμη γεωστρατηγικά περιοχή.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συνεννοήσεις γύρω από μια πιθανή νέα συνάντηση εκπροσώπων της συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης (με ζητούμενο ωστόσο ακόμα τις δυνάμεις που συγκαταλέγονται στη «συριακή αντιπολίτευση») με πρωτοβουλία της Ρωσίας, ενώ τις εξελίξεις παρακολουθεί στενά και το Ιράν, που για πρώτη φορά συμμετείχε σε συνάντηση για τη Συρία την περασμένη Παρασκευή.

Χτες, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα ο Ιρανός υπουργός Δικαιοσύνης Μουσταφά Πουρμοχαμαντί, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «οι σχέσεις Τεχεράνης - Μόσχας αναπτύσσονται γρήγορα και οι συγκλίσεις των δύο στο ζήτημα της Συρίας μπορούν να αλλάξουν τη μοίρα της περιοχής», ώστε τα έθνη της περιοχής «συμπεριλαμβανομένων των Συρία - Ιράκ να ορίσουν το πεπρωμένο τους».

Τέλος, τηλεφωνική επαφή για τις εξελίξεις γύρω από τη Συρία είχε σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΡΝΑ ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέντ Νταβούτογλου, και ο Ιρανός αντιπρόεδρος, Εσχακ Τζαχανγκίρι, με το δεύτερο να σημειώνει ότι «Ιράν και Τουρκία πρέπει να χρησιμοποιήσουν τις πολιτικές τους ικανότητα για να λύσουν την κρίση στη Συρία και το Ιράκ» και ότι «οι δυο τους πρέπει να δυναμώσουν τη συνεργασία τους σε αυτό το πεδίο».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Σηκώνει την «αντιτρομοκρατική παντιέρα»

ΑΓΚΥΡΑ - ΑΡΜΠΙΛ.--

Καθαρό μήνυμα ότι τους επόμενους μήνες θα επιδιώξει να κάνει την «παρουσία» της στις εξελίξεις της περιοχής ακόμα πιο ηχηρή στέλνει η νέα κυβέρνηση του AKP στην Τουρκία, μελετώντας όσα μεσολάβησαν από τον περασμένο Ιούνη και προσπαθώντας να προσαρμόσει την τακτική της στις ευρύτερες ανακατατάξεις στη Μέση Ανατολή από τη σκοπιά, φυσικά, πάντα των ταξικών συμφερόντων που υπηρετεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, προετοιμάζεται κλιμάκωση και των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον του ΡΚΚ και όλων των «τρομοκρατών» που απειλούν τη χώρα (στους οποίους η Αγκυρα πλέον δηλώνει ότι εντάσσει και το «Ισλαμικό Κράτος»), όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αχμέντ Νταβούτογλου (από τη θέση ακόμα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού), σε συνάντηση που είχαν αργά το βράδυ της τετάρτης ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι για την «ασφάλεια». Αντίστοιχη παρέμβαση έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών, Φεριντούν Σινιρλίογλου, στις επαφές που είχε στην Αρμπίλ, στο Ιρακινό Κουρδιστάν, διαμηνύοντας ότι η Αγκυρα είναι διαθέσιμη να πρωτοστατήσει για να εγγυηθεί την «ασφάλεια» και του Ιρακινού Κουρδιστάν και γενικά του Ιράκ. Ετσι εξέφρασε ...αγωνία, επειδή «η κατάληψη του 1/3 του Ιράκ και επίσης μεγάλων τμημάτων της Συρίας από το Ντάες (σ.σ. "Ισλαμικό Κράτος") έχει δημιουργήσει αναμφίβολα μια από τις σοβαρότερες προκλήσεις... αποτελεί απειλή για την ασφάλειά μας και αν και η προέλαση του Ντάες έχει τεθεί υπό (μερικό) έλεγχο με τη στήριξη της διεθνούς προσπάθειας (σ.σ. του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ) όπου συμμετέχουμε και εμείς, η απειλή απέχει πολύ ακόμα από το να τερματιστεί» και συμπλήρωσε: «Οπως και πριν, η Τουρκία στηρίζει το Ιράκ και το KRG (σ. σ. την κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν στον πόλεμο ενάντια στο "ΙΚ". Είμαστε αφοσιωμένοι στη συνέχιση παροχής στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας όπως έγινε από την αρχή της κρίσης».

Οι Κούρδοι

Στο μεταξύ, τη δική τους δυναμική στις εξελίξεις, όσον αφορά και το ρόλο των Κούρδων (με των οποίων ορισμένα τμήματα οι ΗΠΑ καλοβλέπουν μια μακροπρόθεσμη συνεργασία), θα έχουν οι διαφωνίες ανάμεσα στα διαφορετικά τμήματα του κουρδικού πληθυσμού, που, ούτως ή άλλως, δεν είναι ένα ενιαίο πράγμα, όχι μόνο κοινωνικοταξικά, αλλά και από την πλευρά των τμημάτων των αστικών τάξεων με τις οποίες κάθε πλευρά έχει επαφές).

Ενδεικτικές είναι, για παράδειγμα, οι αποστάσεις που επανειλημμένα έχει πάρει η σημερινή ηγεσία του ιρακινού Κουρδιστάν από το ΡΚΚ, αλλά και το HDP. Προχτές, ο επικεφαλής των Διεθνών Σχέσεων του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (που κυβερνά σήμερα στο αυτόνομο ιρακινό Κουρδιστάν) Χεμίν Χαουραμί δήλωσε στο «Αναντολού» ότι «οι ψήφοι που πήγαν (την 1η Νοέμβρη) στο ΑΚΡ μετέφεραν ένα μήνυμα ότι οι Κούρδοι στηρίζουν τη σταθερότητα και το HDP θα πρέπει να καταλάβει αυτό το μήνυμα καλά».

  • Τέλος, χτες ανακοινώθηκε ότι ο πρώην συνταγματάρχης Κεμάλ Τεμιζόζ και άλλα επτά μέλη των τουρκικών Σωμάτων Ασφαλείας αθωώθηκαν από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν για το θάνατο 21 Κούρδων στην περιοχή της πόλης Τσίζρε, στα σύνορα με τη Συρία, στο διάστημα 1993 - 1995. Ο Τεμιζόζ είχε κατηγορηθεί ότι ήταν επικεφαλής μονάδας «αντιτρομοκρατικής» οργάνωσης που βασάνιζε και σκότωνε όσους θεωρούσε μέλη του ΡΚΚ. Η δικαστική απόφαση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ειδικά σε κουρδικές περιοχές.
O ΚΙΝΕΖΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ
Κάλεσμα αντιμετώπισης όσων «διαταράσσουν» τις διμερείς σχέσεις

Από τη συνάντηση των προέδρων Κίνας και Βιετνάμ στο Ανόι
Από τη συνάντηση των προέδρων Κίνας και Βιετνάμ στο Ανόι
ΑΝΟΪ.--

Οι σχέσεις Κίνας - Βιετνάμ έχουν στρατηγική σημασία και οι δύο χώρες είναι ικανές να διαλύσουν όλα όσα διαταράσσουν τις διμερείς τους σχέσεις, τόνισε ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, από το Ανόι όπου πραγματοποίησε διήμερη επίσημη επίσκεψη. Σε συνάντησή του με το ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ, Νγκουέν Φου Τρονγκ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Σινχουά», ο Σι επισήμανε ότι οι δύο χώρες πρέπει, αξιοποιώντας τα 65 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων, να διατηρήσουν το σύνολο των δεσμών τους στη «σωστή κατεύθυνση» και να διασφαλίσουν την «παραδοσιακή φιλία» που μέχρι σήμερα έχει περάσει από γενιά σε γενιά.

Από τη μεριά του, ο Νγκουέν αναφέρθηκε στη θέληση της χώρας του να συνεργαστεί με τη γειτονική Κίνα, ώστε να βαθύνει η στρατηγική σχέση τους. Μεταξύ άλλων, καλωσόρισε το δάνειο ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων που χορήγησε η Κίνα για την κατασκευή του μεγάλου αυτοκινητόδρομου Μονγκ Κάι - Βαν Ντον, αλλά και ένα ακόμα δάνειο ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία του αστικού σιδηροδρομικού δικτύου Κατ Λινχ - Χα Ντονγκ. Ευχαρίστησε, τέλος, το Πεκίνο και για τη χρηματική στήριξη που προσφέρει (με ένα ακόμα πακέτο ύψους 158 εκατομμυρίων δολαρίων) για την ανέγερση σχολείων και νοσοκομείων στο Βιετνάμ. Μεταξύ άλλων, κάλεσε τις δύο πλευρές να αντιμετωπίσουν τις διαφορές τους και να τις χειριστούν διατηρώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην «Ανατολική Θάλασσα» (όπως το Βιετνάμ αποκαλεί τη Νότια Κινεζική Θάλασσα), χωρίς να αφήσουν το θέμα να επηρεάσει τις διμερείς τους σχέσεις.

Χτες το απόγευμα, ο Σι αναμενόταν να φτάσει στη Σιγκαπούρη, όπου θα συνέχιζε την περιοδεία του στην περιοχή.

ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Αλλο ένα εργοδοτικό έγκλημα

ΛΑΧΟΡΗ.--

Μεγαλώνουν οι φόβοι για τους δεκάδες εγκλωβισμένους που εκτιμάται ότι μένουν στα συντρίμμια του εργοστασίου που κατέρρευσε την Τετάρτη, στη Λαχόρη του Πακιστάν. Ο επίσημος αριθμός των εργατών που ανασύρθηκαν νεκροί, έφτανε μέχρι χτες τους 31, ενώ σχεδόν 100 άτομα είχαν διασωθεί. Ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων, την ώρα που άρχισε να καταρρέει το κτίριο, βρίσκονταν μέσα 150 - 200 άνθρωποι, ενώ και η ίδια η αδυναμία να εξακριβωθεί συγκεκριμένα αυτός ο αριθμός, είναι ενδεικτική της σημασίας που δίνεται στη ζωή των εργαζομένων. Σύμφωνα με το BBC, ορισμένοι από όσους διασώθηκαν, έλεγαν ότι περίπου 50 εργάτες κοιμόντουσαν σε τμήμα του κτιρίου ενόψει αλλαγής βάρδιας.

Επιπλέον, χαρακτηριστικό των συνθηκών που επικρατούσαν στο συγκεκριμένο χώρο εργασίας, είναι ότι εκεί δούλευαν όχι απλά ανήλικοι, αλλά μέχρι και παιδιά 12 χρονών, ένα από τα οποία συγκαταλέγεται σε όσους διασώθηκαν. Ακόμα, ένας 16χρονος κατάφερε να βγει ζωντανός μετά από αναμονή 13 ωρών.

Πακιστανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι μόλις πριν τρεις μέρες, εργάτες της εταιρείας (που κατασκεύαζε πλαστικές σακούλες και έχει την επωνυμία Rajput Polythene Bags Industries - «Ρατζπουτ») διαμαρτυρήθηκαν στην εργοδοσία για προβλήματα (ρωγμές κ.τ.λ.) που είχαν εντοπίσει στο κτίριο μετά τον πρόσφατο σεισμό (7,5 Ρίχτερ), αλλά και εξαιτίας των πολύ βαριών μηχανημάτων που μεταφέρονταν στο κτίριο και αντιλαμβάνονταν ότι το φόρτωναν υπερβολικά. Η διεύθυνση φαίνεται ότι προσπερνούσε επιδεικτικά τους κινδύνους για την ασφάλεια των εργατών, έχοντας και τη στήριξη αρμόδιων κρατικών αρχών, αφού και η επέκταση κατά ένα όροφο της επιχείρησης δεν πληρούσε τις απαραίτητες προδιαγραφές. Μεταξύ άλλων παρατυπιών, μόνο 50 εργάτες εμφανίζονται να ήταν ασφαλισμένοι, σε σύνολο περίπου 500 που αριθμούσαν όλες οι βάρδιες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ