Σάββατο 7 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Σηκώνει την «αντιτρομοκρατική παντιέρα»

ΑΓΚΥΡΑ - ΑΡΜΠΙΛ.--

Καθαρό μήνυμα ότι τους επόμενους μήνες θα επιδιώξει να κάνει την «παρουσία» της στις εξελίξεις της περιοχής ακόμα πιο ηχηρή στέλνει η νέα κυβέρνηση του AKP στην Τουρκία, μελετώντας όσα μεσολάβησαν από τον περασμένο Ιούνη και προσπαθώντας να προσαρμόσει την τακτική της στις ευρύτερες ανακατατάξεις στη Μέση Ανατολή από τη σκοπιά, φυσικά, πάντα των ταξικών συμφερόντων που υπηρετεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, προετοιμάζεται κλιμάκωση και των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον του ΡΚΚ και όλων των «τρομοκρατών» που απειλούν τη χώρα (στους οποίους η Αγκυρα πλέον δηλώνει ότι εντάσσει και το «Ισλαμικό Κράτος»), όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αχμέντ Νταβούτογλου (από τη θέση ακόμα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού), σε συνάντηση που είχαν αργά το βράδυ της τετάρτης ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι για την «ασφάλεια». Αντίστοιχη παρέμβαση έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών, Φεριντούν Σινιρλίογλου, στις επαφές που είχε στην Αρμπίλ, στο Ιρακινό Κουρδιστάν, διαμηνύοντας ότι η Αγκυρα είναι διαθέσιμη να πρωτοστατήσει για να εγγυηθεί την «ασφάλεια» και του Ιρακινού Κουρδιστάν και γενικά του Ιράκ. Ετσι εξέφρασε ...αγωνία, επειδή «η κατάληψη του 1/3 του Ιράκ και επίσης μεγάλων τμημάτων της Συρίας από το Ντάες (σ.σ. "Ισλαμικό Κράτος") έχει δημιουργήσει αναμφίβολα μια από τις σοβαρότερες προκλήσεις... αποτελεί απειλή για την ασφάλειά μας και αν και η προέλαση του Ντάες έχει τεθεί υπό (μερικό) έλεγχο με τη στήριξη της διεθνούς προσπάθειας (σ.σ. του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ) όπου συμμετέχουμε και εμείς, η απειλή απέχει πολύ ακόμα από το να τερματιστεί» και συμπλήρωσε: «Οπως και πριν, η Τουρκία στηρίζει το Ιράκ και το KRG (σ. σ. την κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν στον πόλεμο ενάντια στο "ΙΚ". Είμαστε αφοσιωμένοι στη συνέχιση παροχής στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας όπως έγινε από την αρχή της κρίσης».

Οι Κούρδοι

Στο μεταξύ, τη δική τους δυναμική στις εξελίξεις, όσον αφορά και το ρόλο των Κούρδων (με των οποίων ορισμένα τμήματα οι ΗΠΑ καλοβλέπουν μια μακροπρόθεσμη συνεργασία), θα έχουν οι διαφωνίες ανάμεσα στα διαφορετικά τμήματα του κουρδικού πληθυσμού, που, ούτως ή άλλως, δεν είναι ένα ενιαίο πράγμα, όχι μόνο κοινωνικοταξικά, αλλά και από την πλευρά των τμημάτων των αστικών τάξεων με τις οποίες κάθε πλευρά έχει επαφές).

Ενδεικτικές είναι, για παράδειγμα, οι αποστάσεις που επανειλημμένα έχει πάρει η σημερινή ηγεσία του ιρακινού Κουρδιστάν από το ΡΚΚ, αλλά και το HDP. Προχτές, ο επικεφαλής των Διεθνών Σχέσεων του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (που κυβερνά σήμερα στο αυτόνομο ιρακινό Κουρδιστάν) Χεμίν Χαουραμί δήλωσε στο «Αναντολού» ότι «οι ψήφοι που πήγαν (την 1η Νοέμβρη) στο ΑΚΡ μετέφεραν ένα μήνυμα ότι οι Κούρδοι στηρίζουν τη σταθερότητα και το HDP θα πρέπει να καταλάβει αυτό το μήνυμα καλά».

  • Τέλος, χτες ανακοινώθηκε ότι ο πρώην συνταγματάρχης Κεμάλ Τεμιζόζ και άλλα επτά μέλη των τουρκικών Σωμάτων Ασφαλείας αθωώθηκαν από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν για το θάνατο 21 Κούρδων στην περιοχή της πόλης Τσίζρε, στα σύνορα με τη Συρία, στο διάστημα 1993 - 1995. Ο Τεμιζόζ είχε κατηγορηθεί ότι ήταν επικεφαλής μονάδας «αντιτρομοκρατικής» οργάνωσης που βασάνιζε και σκότωνε όσους θεωρούσε μέλη του ΡΚΚ. Η δικαστική απόφαση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ειδικά σε κουρδικές περιοχές.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προς παράταση της «κατάστασης έκτακτης ανάγκης»(2016-09-21 00:00:00.0)
Επιμένει στις μεθοδεύσεις της με σημαία τον «αντιτρομοκρατικό» αγώνα(2016-03-20 00:00:00.0)
Μετεκλογικές διεργασίες ενταγμένες σε ευρύτερες ανακατατάξεις(2015-11-08 00:00:00.0)
Ενισχύει τους δεσμούς με το Βόρειο Ιράκ(2010-07-01 00:00:00.0)
Εκτακτες επαφές και εκκλήσεις για «συνεννόηση»(2007-10-17 00:00:00.0)
Η επιχείρηση εξόντωσης συνεχίζεται(1995-03-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ