Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΚ
Εκτακτες επαφές και εκκλήσεις για «συνεννόηση»

Από χτεσινή διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη, ενάντια στην απόφαση εισβολής στο Βόρειο Ιράκ

Associated Press

Από χτεσινή διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη, ενάντια στην απόφαση εισβολής στο Βόρειο Ιράκ
ΑΓΚΥΡΑ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία αποστέλλει η ιρακινή κυβέρνηση στην τουρκική πρωτεύουσα την Πέμπτη. Μετά από έκτακτη σύνοδο, η κυβέρνηση Μάλικι κάλεσε την τουρκική ηγεσία σε «επείγουσες διαπραγματεύσεις, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στα σύνορα των δύο χωρών και να αποτύχουν οι, περί του αντιθέτου, κακόβουλες επιδιώξεις των ανταρτών του κουρδικού Εργατικού Κόμματος - ΡΚΚ».

Ηδη, στην Αγκυρα μετέβη ο Ιρακινός αντιπρόεδρος Τάρεκ αλ Χασέμι για να συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό. Δήλωνε ότι «είναι απολύτως κατανοητή η οργή της Τουρκίας» και ότι η Βαγδάτη «επιδιώκει να υπάρξουν συμπεφωνημένες πρακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος».

Πριν από μερικές βδομάδες, Βαγδάτη - Αγκυρα συμφώνησαν «να ελέγχουν τη δράση του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ». Η συμφωνία προέβλεπε εκατέρωθεν συνεννόηση πριν από οποιαδήποτε κίνηση, ενώ δεν έχει ακόμη εγκριθεί από την ιρακινή Βουλή, κάτι που επισήμανε η τουρκική ηγεσία για να υποστηρίξει ότι δε δεσμεύεται από τίποτε για να προχωρήσει σε στρατιωτική επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός κάλεσε, πάλι, την ιρακινή κυβέρνηση, την κουρδική αυτόνομη ηγεσία του βορείου Ιράκ, αλλά και τις αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις «να αναλάβουν δράση». Συμπλήρωσε, βέβαια, ότι και να δοθεί το «πράσινο φως από τη Βουλή, δε θα σημάνει αυτομάτως την έναρξη μιας στρατιωτικής επιχείρησης». Η κυβέρνηση Μάλικι, από την πλευρά της, επαναλάμβανε ότι θα δράσει για την «εκδίωξη των ανταρτών του ΡΚΚ από το βόρειο Ιράκ», χωρίς, όμως, να απαντά στο βασικό ερώτημα πώς θα το πράξει, αφού δεν ελέγχει την περιοχή.

Στην Αγκυρα έχουν σπεύσει και Αμερικανοί διπλωμάτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν την τουρκική οργή για την υιοθέτηση, από Επιτροπή της Γερουσίας, απόφασης περί γενοκτονίας των Αρμενίων. Η Ουάσιγκτον πιέζει για μη ανάληψη στρατιωτικής δράσης, ενδεχόμενο που θα της προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα στο Ιράκ. Κατά μιας στρατιωτικής επέμβασης τάσσεται, με ανακοίνωσή της, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που καταδικάζει και τη «βίαιη δράση του ΡΚΚ στη νοτιοανατολική Τουρκία».

Τουλάχιστον 600 Τούρκοι στρατιώτες βρίσκονται ήδη στο βόρειο Ιράκ και μάλιστα εδώ και δέκα χρόνια. Οπως υποστήριζαν, χθες, κουρδικές πηγές προσκείμενες στην αυτόνομη κουρδική κυβέρνηση, ο τουρκικός στρατός, το 1997, μετά από συμφωνία με τα δύο μεγάλα κουρδικά ιρακινά κόμματα (την Πατριωτική Ενωση Κουρδιστάν του Ταλαμπανί και το Δημοκρατικό Κόμμα Κουρδιστάν του Μπαρζανί) έχει εγκαταστήσει τέσσερις στρατιωτικές βάσεις ανατολικά της πόλης Ζάχο, περίπου 30 χιλιόμετρα εντός του ιρακινού εδάφους διαθέτοντας και 150 θωρακισμένα οχήματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επαφές για πετρέλαια, υδάτινους πόρους και ΡΚΚ (2023-08-24 00:00:00.0)
Με επέμβαση «ευρείας κλίμακας» απειλεί ο Ερντογάν το Β. Ιράκ (2015-09-12 00:00:00.0)
Εισβολή χερσαίων δυνάμεων στο Β. Ιράκ (2008-02-23 00:00:00.0)
Εμπλοκή της Τουρκίας στην κουρδική σύγκρουση; (1997-10-17 00:00:00.0)
Νέα εισβολή του τουρκικού στρατού στα κουρδικά εδάφη (1997-05-15 00:00:00.0)
Η επιχείρηση εξόντωσης συνεχίζεται (1995-03-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ