Παρασκευή 17 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚ
Εμπλοκή της Τουρκίας στην κουρδική σύγκρουση;

ΑΓΚΥΡΑ.-

Υποστηριζόμενο από τουρκικό πυροβολικό και αεροπορικές δυνάμεις, το "Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα" του Ιράκ προκάλεσε με επίθεσή του "βαριές απώλειες" (όπως τουλάχιστον μετέδωσε το πρακτορείο "Ανατολή") στην αντίπαλή του οργάνωση "Πατριωτική Ενωση του Κουρδιστάν", δίνοντας συνέχεια στις συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ.

Η τουρκική ανάμειξη έγινε μετά από τη "συμμαχία" της "Πατριωτικής Ενωσης" με τους Τούρκους Κούρδους του ΡΚΚ, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με μια οργάνωση της ιρακινής αντιπολίτευσης, το "Εθνικό Κονγκρέσο", ο βομβαρδισμός κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 30 ανθρώπους, αλλά η πληροφορία - όπως σχολίασε το "Ασοσιέιτεντ Πρες" - δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί.

Η Βαγδάτη μετακίνησε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, 10 χιλιάδες στρατιώτες και 200 άρματα στην περιοχή που συνορεύει με τον κουρδικό θύλακο του Βόρειου Ιράκ.

Τυπικά οι δυνάμεις του Σαντάμ Χουσεϊν "δεν μπορούν" να επιχειρούν στον προστατευόμενο από τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους θύλακο, όμως το 1996 - σε μια περίοδο όπου υπήρχαν και πάλι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των δύο κυριότερων κουρδικών οργανώσεων - είχαν εισβάλει στην περιοχή, μετά από την "πρόσκληση" της μιας κουρδικής οργάνωσης.

Ιρακινά αεροσκάφη παραβίασαν τn "ζώνη απαγόρευσης πτήσεων" χτες, διακινδυνεύοντας μια σύγκρουση με αμερικανικά μαχητικά.

Η "Πατριωτική Ενωση" του Κουρδιστάν διαμαρτυρήθηκε έντονα για την επίθεση, την οποία όμως η Αγκυρα έσπευσε να διαψεύσει επισήμως.

Οπως μετέδωσε το "Ρόιτερ", ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Ομέρ Ακμπέλ, δήλωσε χτες πως "οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν ενεπλάκησαν στις μάχες μεταξύ των δύο ομάδων".

Ο Ακμπέλ επανέλαβε ότι η Τουρκία τηρεί "ουδέτερη στάση" και κάλεσε τον Τζαλάλ Ταλαμπανι της "Πατριωτικής Ενωσης" και τον Μασούντ Μπαρζάνι του "Δημοκρατικού Κόμματος", να προσέλθουν στην Αγκυρα για συνομιλίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ