Παρασκευή 17 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Αρχίζει η διάσκεψη για την "ανοικοδόμηση" της Αλβανίας

ΡΩΜΗ.-

Αρχίζει σήμερα η διεθνής διάσκεψη για την "ανοικοδόμηση" της Αλβανίας, στην οποία επενδύει πολλά η κυβέρνηση Νάνο, προκειμένου να εξασφαλίσει διεθνή στήριξη - πολιτική και οικονομική.

Ο Νάνο - μετέδιδε χτες το Γαλλικό Πρακτορείο - θα συνοδευτεί από τον Σαμπρί Γκόντο της αντιπολίτευσης. Θα έχει δε συναντήσεις με αρκετούς "αστέρες" της διεθνούς σκηνής: Τον Λουξεμβουργιανό πρωθυπουργό, Ζακ Πος, του οποίου η χώρα ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης το τρέχον εξάμηνο. Την επίτροπο Εμα Μπονίνο. Τον Δανό υπουργό Εξωτερικών, Νιλς Χέλβεγκ Πέτερσεν, ο οποίος θα αντιπροσωπεύσει τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), και τον πρώην Αυστριακό καγκελάριο Φραντς Βρανίτσκι, ο οποίος ήταν ο απεσταλμένος του ΟΑΣΕ στη χώρα. Τον Μισέλ Καμντεσίς, εκτελεστικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Και άλλους πολλούς.

Ο εκπρόσωπος του Αλβανού πρωθυπουργού, Ιλίρ Μπόκα, εκτίμησε χτες πως η διάσκεψη της Ρώμης "θα επιβεβαιώσει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας και των οικονομικών θεσμών στην Αλβανία και θα συνεισφέρει στην ανάκαμψη της χώρας".

Στη διάσκεψη θα εκπροσωπηθούν επίσης οι χώρες που μετείχαν με δυνάμεις τους στην Πολυεθνική Δύναμη, που αποσύρθηκε από την Αλβανία τον περασμένο Αύγουστο, και ακόμη η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και οι χώρες της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης.

Η (τρίτη) διάσκεψη για την Αλβανία στόχο έχει να "διατηρηθεί η διεθνής προσοχή στο αλβανικό πρόβλημα, στην ανάληψη δράσης ώστε να δεσμευτεί η αλβανική κυβέρνηση να λειτουργήσει προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης, του σεβασμού των δημοκρατικών αρχών και την οικονομική σταθερότητα της χώρας, ώστε και η διεθνής κοινότητα να υποστηρίξει την Αλβανία στη διαδικασία αυτή", κατά την προαναγγελία του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Τη διάσκεψη της Ρώμης θα ακολουθήσει η διάσκεψη των "δωρητριών" χωρών, στις Βρυξέλλες την 22η Οκτώβρη, μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Παγκόσμιας Τράπεζας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ