Παρασκευή 17 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΕ
Θορυβήθηκαν οι ΗΠΑ...

ΣΑΝΤΑ ΚΛΑΡΑ. -

Εξαιτίας των πολύμορφων δραστηριοτήτων και τελετών που έχουν οργανωθεί στην Κούβα τις τελευταίες μέρες ώστε να τιμηθεί ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, αλλά πιο πολύ της απήχησης των ιδεών του στο λαό της χώρας αλλά και παγκοσμίως, η Ουάσιγκτον, μέσω του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, υποστηρίζει πως η κουβανική ηγεσία παίζει "τις ίδιες παλιές ταινίες".

Ωστόσο, στον Ρούμπιν απάντησε η ημερήσια εφημερίδα "Γκράνμα", γράφοντας ότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί διότι διαπιστώνει ότι "η επιρροή του διεθνούς προοδευτικού κινήματος, που προσπάθησαν να σκοτώσουν, αντί να εξαφανιστεί ή να μειωθεί, αυξάνεται... και αυτή τη φορά δεν μπορούν να διατάξουν τη δολοφονία του". Προσθέτει ότι οι Αμερικανοί έχουν θορυβηθεί βλέποντας ότι "το διεθνές προοδευτικό κίνημα αρχίζει να ανακάμπτει... Ο Τσε βρίσκεται πέρα από τον έλεγχό τους".

Την ίδια σχεδόν στιγμή, χιλιάδες κάτοικοι της Σάντα Κλάρα περίμεναν υπομονετικά στην ουρά, έξω από τη βιβλιοθήκη "Χοσέ Μαρτί" για να δουν το μικρό ξύλινο φέρετρο, στο οποίο βρίσκονται τα οστά του Τσε και των έξι συντρόφων του. Η Σάντα Κλάρα κατελήφθη από τον Τσε Γκεβάρα την πρωτοχρονιά του 1959, ύστερα από μια μάχη αποφασιστικής σημασίας για την επίτευξη της επανάστασης.

"Είναι το μεγαλύτερο πράγμα που μπορούσε να συμβεί", δήλωσε ένας μεσήλικας που περίμενε στην ουρά για να δει από κοντά το φέρετρο με τα οστά του Τσε, "οι ιδέες του εξακολουθούν να φωτίζουν τον κόσμο".

Χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν σιωπηλοί στη σειρά για να τιμήσουν τον ήρωά τους. Κάποιοι αφήνουν πάνω σ' ένα τραπέζι, στην είσοδο της βιβλιοθήκης, σημαίες ή λουλούδια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ