Παρασκευή 17 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΗΠΑ
Αδιέξοδο για τον Χελμς - Μπάρτον

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Την αναστολή των διμερών συνομιλιών με τις ΗΠΑ αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), καθώς υπάρχει έντονη απογοήτευση και δυσαρέσκεια με την πρόοδο που σημειώνεται στις συνομιλίες με την Ουάσιγκτον, οι οποίες έχουν ως στόχο την εξουδετέρωση των αρνητικών για τα 15 κράτη - μέλη της ΕΕ επιπτώσεων του αμερικανικού νόμου Χελμς - Μπάρτον.

Η ΕΕ αποφάσισε να ανασταλούν οι διμερείς συνομιλίες για να δοθεί μία "εύλογη" χρονική περίοδος περισυλλογής, μέχρι να γνωστοποιηθεί μια πλέον ικανοποιητική για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα αμερικανική θέση. Ταυτόχρονα, θα αποστείλει μία επίσημη ανακοίνωση στους Αμερικανούς αξιωματούχους, καθώς - όπως αναφέρουν οι αξιωματούχοι της ΕΕ - επιθυμία είναι να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα στην Ουάσιγκτον ότι από τις έως τώρα συνομιλίες σημειώνεται ανεπαρκής πρόοδος και ότι εξαιτίας της αμερικανικής στάσης που ακολουθείται δημιουργείται ένα κλίμα απογοήτευσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ανώτεροι αξιωματούχοι και των δύο πλευρών είχαν αυτήν τη βδομάδα συνομιλίες στις Βρυξέλλες, επιχειρώντας να "γεφυρώσουν" τις υφιστάμενες διαφορές στο θέμα του αμερικανικού νόμου. Η κατ' αρχήν ευρωπαϊκή θέση είναι ότι πρόκειται για παράνομη προσπάθεια αυθαίρετης "επέκτασης" μιας αμερικανικής νομοθεσίας στο διεθνές επίπεδο. Για το λόγο αυτό η ΕΕ είχε καταφύγει πριν από έξι μήνες στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), για να επιλύσει τις διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών. Ο ΠΟΕ είχε διορίσει τριμελή διαιτητική Επιτροπή για να διερευνήσει και να καταλήξει για την προσφυγή της ΕΕ, αλλά λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής, η ΕΕ είχε δεχτεί συμβιβασμό που πρότειναν οι ΗΠΑ, ώστε να επιλύσουν τις διαφορές με διμερείς συνομιλίες.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του αντικουβανικού νόμου Χελμς - Μπάρτον, πολύ αυστηρές κυρώσεις επιβάλλονται σε όλες τις ξένες εταιρίες που κάνουν επενδύσεις στην Κούβα, κυρώσεις που βασικό στόχο έχουν να στραγγαλίσουν την κουβανική οικονομία και να δημιουργήσουν τις "προϋποθέσεις" για το πέρασμα της σοσιαλιστικής Κούβας στις "χώρες της ελευθερίας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ